O poveste uimitoare: Downing Street 10, investiție imobiliară ieftină

Downing Street 10, reședința oficială a primului-ministru britanic, construită cu foarte puțini bani în urmă cu 300 de ani de un absolvent al Universității Harvard, nu a fost întotdeauna centrul de putere al Londrei.

Deși imobilul cu adresa Downing Street 10 pare, din afară, o reședință modestă, dincolo de ușa neagră de la intrare se dezvăluie un spațiu impresionant. Clădirea originală, construită pe locul unei foste fabrici de bere medievale, este o rețea de case interconectate, cu 100 de camere.

Downing Street, o investiție imobiliară de proastă calitate

De peste 400 de ani, terenul ocupat de imobilul de Downing Street 10 este nucleul puterii britanice. Însă, până a ajunge pe mâinile prim-miniștrilor britanici, proprietatea a avut mai mulți locatari. Primul a fost Sir George Downing, căruia Regele Charles al II-lea i-a închiriat imobilul în1682.

Sir George Downing

Sir George Downing a fost spion pentru Oliver Cromwell

Născut în Irlanda din părinți puritani, Downing a crescut în colonia Massachusetts Bay – al cărei guvernator era unchiul său – și a făcut parte din prima promoție a Universității Harvard. După absolvire, Downing s-a mutat în Anglia.

După ce s-a mutat la faimoasa adresă, Sir Downing a construit 20 de case pe strada care acum îi poartă numele. Aceste case nu erau de cea mai bună calitate, având în vedere că au fost construite cu fonduri puține. De asemenea, nici terenul pe care au fost edificate nu era chiar cel mai bun, astfel că fundațiile au fost realizate superficial.

Aceste neajunsuri i-au afectat pe viitorii prim-miniștri și l-au determinat pe Winston Churchill să afirme că Downing Street este o reședință „șubredă, construită în grabă de contactorul profitor al cărei nume îl poartă.”

O reședință nepopulară

Ulterior, proprietatea a fost locuită de o serie de nobili englezi, până la începutul anilor 1730, când Regele George al II-lea i-a făcut-o cadou Primului Lord al Trezoreriei, Robert Walpole, acesta fiind considerat șef al executivului britanic. Walpole a acceptat cadoul regal, dar cu condiția ca acesta să fie folosit în viitor de către toți prim-miniștrii care îi vor urma.

Winston Churchill

Winston Churchill în fața Downing Street 10, în 1943

Cu toate acestea, mulți dintre succesorii lui Walpole n-au fost impresionați de reședință, preferând să locuiască în continuare în casele lor personale. La începutul anilor 1800, nici împrejurimile Downing Street 10 nu arătau prea bine. În această perioadă, zona a fost împânzită de bordeluri și bodegi, astfel că abia din 1902 prim-miniștrii britanici au locuit efectiv la Downing Street 10.

Culoarea neagră a clădirii a fost cauzată de poluare

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 14 octombrie 1940, imobilul de pe Downing Street 10 a fost bombardat de germani, bucătăria și o serie de camere fiind distruse de bombele naziste. Toate acestea se întâmplau în timp ce Winston Churchill lua masa în una dintre aripile clădirii. După distrugerile suferite în război, guvernul britanic a luat în calcul demolarea completă a imobilului, însă până la urmă, în anii ‘50 s-a luat decizia restaurării lui.

Downing Street 10

Fațada clădrii este celebră pentru culoarea sa neagră

Lucrările de restaurare au scos la iveală un lucru surprinzător: fațada neagră de la stradă, care a fost o emblemă pentru Downing Street, era, de fapt, consecința a două secole de poluare. Restauratorii au descoperit că fațada inițială era de culoare galben aprins, culoare prea stridentă pentru o reședință oficială. Așadar, au decis să revopsească fațada în negru, culoare pe care o are și astăzi.

Sursă articol și foto: History.com

Articole fascinante

>