O planetă ciudată cu atmosferă „pufoasă”, descoperită la 1.800 de ani-lumină depărtare

Astronomii au descoperit o exoplanetă rară, numită „Phoenix”, care a sfidat așteptările, dezvoltând o atmosferă pufoasă în ciuda radiațiilor intense de la steaua sa gigantică roșie. Această descoperire sfidează teoriile anterioare ale oamenilor de știință privind modul în care planetele evoluează și mor în medii extreme.

Planeta, denumită oficial TIC365102760 b, este clasificată ca fiind un „Neptun fierbinte” și se află la 1.800 de ani-lumină distanță. Este surprinzător de mică, mai veche și mai fierbinte decât credeau inițial oamenii de știință.

Planeta este de 6,2 ori mai mare decât Pământul, orbitează în jurul stelei sale Salemama la fiecare 4,2 zile și este de șase ori mai aproape de steaua sa decât este Mercur de Soare.

În ciuda vârstei sale și a temperaturilor ridicate, Phoenix are o densitate mult mai mică decât cea așteptată pentru o planetă de acest tip, ceea ce i-a nedumerit pe cercetători. Aceștia au estimat că atmosfera planetei a fost eliminată într-un ritm mai lent decât se credea anterior, sugerând că supraviețuirea sa este neașteptată.

Densitatea scăzută a planetei a fost detectată cu ajutorul unei noi metode dezvoltate de echipa de cercetare, care a implicat analiza datelor de la satelitul NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite și de la Observatorul W.M. Keck din Hawaii.

Prin filtrarea luminii nedorite și prin combinarea diferitelor măsurători, echipa a reușit să studieze Phoenix mai în detaliu și să afle mai multe despre caracteristicile sale neobișnuite.

Descoperirea lui Phoenix a deschis noi posibilități de înțelegere a modului în care planetele evoluează în condiții extreme, ceea ce ar putea oferi informații despre soarta viitoare a Pământului, pe măsură ce Soarele nostru se va transforma în cele din urmă într-o gigantă roșie.

Această descoperire evidențiază diversitatea și complexitatea sistemelor planetare și subliniază necesitatea de a reevalua teoriile existente privind evoluția planetelor în medii extreme.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu