Locul de naștere al Halloween-ului: O peșteră irlandeză

O peșteră din Irlanda, locul în care „s-a născut” sărbătorea de Halloween

În Irlanda, există o peșteră numită Oweynagat sau Peștera Pisicii, care are o istorie fascinantă. Potrivit unei legende vechi de 2.000 de ani, pe 31 octombrie în fiecare an, această peșteră servește drept poartă de acces către Lumea de Dincolo, adesea numită „Poarta către Iad”. Se spune că multe evenimente ciudate au loc în această perioadă.

Arheologul și istoricul, Dr. Daniel Curley, explică faptul că, în perioada dintre toamnă și iarnă, se credea că peștera este vizitată de monștri și creaturi din alte lumi. Se spunea că aceste creaturi, conduse de zeița Morríghan, aduceau o lume pregătită pentru iarnă.

De exemplu, păsări cu respirație urât mirositoare ar fi apărut și ar fi dezbrăcat copacii de frunzele lor. Pentru a evita să fie duși în altă lume de creaturile strigoi, localnicii se adăposteau în casele lor. Cei care trebuiau să își părăsească locuințele purtau costume și măști hidoase pentru a descuraja ființele.

Peștera Pisicii se află în comitatul Roscommon, la Rathcroghan, vechea capitală a provinciei irlandeze Connacht. Rathcroghan este cunoscut pentru bogăția sa de semnificații istorice, având peste 240 de situri arheologice care acoperă peste 5.500 de ani de existență umană.

Peștera în sine, cunoscută și sub numele de Peștera lui Cruachan, ocupă un loc special în istorie datorită asocierii sale cu ființe supranaturale și creaturi mitice. Se spune că ar fi locuința lui Morríghan și este menționată în textele timpurii în legătură cu porci, păsări, pisici și vârcolaci.

Peștera este temută în special în ajunul Samhain, festival precreștin care a influențat probabil sărbătoarea modernă de Halloween. Se crede că sărbătoarea de Halloween pe care o cunoaștem astăzi ar fi putut proveni de la Samhain, atunci când imigranții irlandezi și-au adus tradițiile în Statele Unite în anii 1800.

Istoria bogată și legendele din jurul Peșterii Pisicii contribuie cu siguranță la înțelegerea noastră cu privire la originile Halloween-ului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu