Capsula timpului – O pasăre preistorică, prinsă în chihlimbar acum 100 de milioane de ani

Caspula timpului - O pasăre preistorică, prinsă în chihlimbar acum 100 de milioane de ani

Cum arăta lumea acum 100 de milioane de ani? Ce fel de creaturi dominau Pământul pe vremea când oamenii nici nu existau? Trebuie să fi fost o lume fascinantă, plină de animale nemaivăzute. Uneori, câte o fosilă de insectă sau de crustacee ne dă șansa să aruncăm o privire în această lume enigmatică.

O descoperire recentă ne-a făcut, însă, un cadou neprețuit. O pasăre întreagă, incredibil de bine conservată, poate fi admirată în toată splendoarea ei într-o bucată de chihlimbar.

O capsulă a timpului

Pasare preistorica
Foto: newscientist.com

Insectele nu sunt singurele creaturi de pe vremea dinozaurilor care s-au conservat în chihlimbar. În straturile de rășină, devenite în milioane de ani piatră semiprețioasă, au fost descoperite și bucăți de păsări preistorice sau chiar de dinozauri. Însă o descoperire recentă le eclipsează pe toate.
O bucată de chihlimbar veche de 100 de milioane de ani, descoperită în Myanmar, conține un fragment extraordinar dintr-o lume de mult apusă. Este vorba de un pui de pasăre abia ieșit din ou, care a fost prins în rășina unui conifer. Mica viețuitoare a fost conservată integral, iar capul, gâtul, aripile, coada și picioarele sunt toate vizibile.

Pasare preistorica - gheare
Foto: Xing Lida

„Este cea mai bună și mai detaliată reprezentare a unei păsări preistorice pe care am văzut-o vreodată. Gradul de conservare este impresionant, ne-a lăsat muți de uimire”, a declarat Ryan McKellar, de la Muzeul Regal Saskatchewan, din Canada.

Deși, la o primă vedere, pare că pielea și carnea păsării s-au conservat și ele, lucrurile nu stau așa. Din păcate, spune McKellar, nu există ADN utilizabil, deoarece carnea și pielea au fost distruse.

Pasare preistorica - aripa
Foto: Ming BAI

Dinozaurul-pasăre

Uimitor este faptul că chihlimbarul a conservat pe alocuri inclusiv culoarea penelor. „Nu este ceva spectaculos, deoarece penajul păsării era maro”, a spus McKellar.Pasare preistorica - reconstructie
O reconstrucție pe calculator a păsării. Foto: Cheung Chung Tat

Puiul ghinionist aparținea unui grup de vietăți care erau, de fapt, o combinație între dinozauri și păsări. Aceste animale au dispărut de pe Pământ acum 66 de milioane de ani. Ca aspect, aceste păsări primitive semănau mult cu cele din ziua de astăzi.

Totuși, la nivel anatomic, ele erau diferite: păsările primitive aveau gheare pe aripi, și fălci și dinți în loc de cioc.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Capsula timpului – O pasăre preistorică, prinsă în chihlimbar acum 100 de milioane de ani”

Lasă un comentariu