O nouă specie de pasăre a evoluat în Galapagos în doar două generații

Savanții din Galapagos au observat un lucru uimitor: evoluția unei specii complet noi, în sălbăticie, în timp real. Și totul a durat doar două generații.

În 2017, secvențierea genomului și analiza caracteristicilor fizice au confirmat oficial noua specie din familia cintezei lui Darwin, care este endemică pe Daphne Major, o mică insulă din Galapagos. Cei care au descoperit specia au poreclit-o „Big Bird” („Pasărea mare”).

Cam așa arată Big Bird. Foto: P. R. Grant

Există cel puțin 15 specii de astfel de cinteze ale lui Darwin, numite astfel deoarece diversitatea lor l-a ajutat pe celebrul savant să formuleze teoria evoluției prin selecție naturală. Cu alte cuvinte, notează ScienceAlert, mutațiile ajută speciile să se adapteze mai bine la mediu, și sunt apoi transmise generațiilor ulterioare.

Două dintre aceste specii s-au unit în cadrul procesului numit „hibridizarea speciilor” și au creat o specie cu totul nouă. În timp ce se aflau în expediție pe insula Daphne Major, Peter și Rosemary Grant, biologi la Universitatea Princeton, au observat prezența unui „interlop” alogen, Geospiza conirostris.

Străinul care s-a împerecheat cu localnicele

Specia mai este cunoscută și drept „cinteza mare de cactus” și este originară de pe alte insule din Galapagos, mai exact din Espanola, Genovesa, Darwin și Wolf. Fiind una dintre speciile mari de cinteze ale lui Darwin, și producând sunete diferite de cele ale celorlalte trei specii originare de pe insula Daphne, nou-venitul – un mascul – ieșea în evidență.

„Nu l-am văzut venind în zbor de peste mare, însă l-am observat la scurt timp după ce a sosit. Era atât de diferit de celelalte păsări, încât ne-am dat seama că nu ieșise din ou pe Daphne Major. Dar apoi s-a împerecheat cu două femele aparținând speciei de aici, numite Geospiza fortis, sau cinteza medie de pământ, iar împerecherea a produs pui”, a explicat Peter Grant pentru Phys.org.

G. conirostris (stânga) și G. fortis (dreapta). Foto: B. R. Grant

Împerecherea dintre specii diferite care are drept rezultat apariția progeniturilor nu este chiar atât de neobișnuită – exemplele celebre includ catârii, produsul împerecherii dintre un măgar și o iapă, de exemplu. Mai există și „ligers”, rezultat al împerecherii dintre un mascul de leu și o femelă de tigru.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă speciile hibride sunt adeseori sterile sau se reproduc cu dificultate, dar acesta nu a fost și cazul puilor rezultați. Astfel, a început o nouă filiație.

Păsările scoteau sunete diferite față de cele produse de G. fortis și aveau și mărimea ciocului și forma diferite, iar cintezoii foloseau aceste trăsături pentru a atrage partenerele. Din punct de vedere reproductiv, noua specie era complet izolată și a fost nevoită să se împerecheze cu alte exemplare din aceeași specie pentru a supraviețui.

Însă a fost o bătălie grea. În urma sectei de pe insulă din 2002-2003, când noua filiație se afla la a patra generație, doar două păsări au supraviețuit. Apoi au strâns rândurile.

Desene originale a patru specii de cinteză găsite în Insulele Galapagos, descoperite de Charles Darwin. Forma ciocului a evoluat pentru a se potrivi cu sursele de hrană de pe insule diferite. Foto: John Gould/Wikimedia

„Când au revenit ploile, fratele și sora s-au împerecheat și au produs 26 de pui. Nouă au murit și restul au supraviețuit și s-au înmulțit – un fiu s-a împerecheat cu mama lui, o fiică cu tatăl ei, iar restul puilor între ei, dând naștere unei noi filiații”, a spus Rosemary Grant într-un interviu.

Fiindcă cintezele hibride erau mai mari decât cele din populația nativă, au reușit să facă niște alegeri alimentare imposibile până atunci și au supraviețuit.

La ultima vizită a lui Grant pe insulă, în 2012, au fost numărați 23 de indivizi și 8 cupluri care se împerecheau.

Acest succes înseamnă, potrivit cercetătorilor, că hibridizarea ar fi putut apărea de multe ori în trecut la cintezele lui Darwin, având drept rezultat specii noi care fie au dispărut, fie au evoluat și au devenit speciile pe care le cunoaștem astăzi.

Charles Darwin ar fi fost încântat.


În continuare, privește aceste 15 fotografii spectaculoase din viața secretă a păsărilor, apoi citește despre maimuțele din America Centrală care au intrat oficial în Epoca de Piatră.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu