O nouă misiune NASA va studia norii de gheață și atmosfera Pământului

NASA a ales o nouă misiune prin care va studia mai bine atmosfera dinamică a Pământului, în special norii de gheață care se formează la altitudini mari în regiunile tropicale și subtropicale. Instrumentul PoISIR – Polarized Submillimeter Ice-Cloud Radiometer (Radiometru Submilimetric Polarizat pentru Nori de Gheață) – va studia, astfel, norii de gheață pentru a determina cum și de ce se schimbă pe parcursul zilei.

Investigația va implica doi sateliți CubeSats identici, fiecare având o înălțime de puțin peste 30 de metri, care vor zbura pe orbite separate pe parcursul a trei până la nouă ore. În timp, aceste două noi instrumente vor observa ciclul zilnic al conținutului de gheață al norilor, potrivit Phys.org.

„Studierea norilor de gheață este crucială pentru îmbunătățirea previziunilor climatice, iar aceasta va fi prima dată când putem studia norii de gheață la un nivel atât de profund. Fiecare misiune NASA este aleasă cu grijă pentru a înțelege mai bine planeta noastră”, a declarat Nicola Fox, administrator asociat al Direcției Misiunilor Științifice de la sediul NASA din Washington, SUA.

Analizarea norilor de gheață va ajuta la înțelegerea schimbărilor de pe planetă

Radiometrul este un instrument de tip Earth Venture – instrumente cu costuri mai mici, cu un obiectiv de cercetare specific, care, de obicei, se transportă împreună cu o altă misiune sau cu un satelit comercial pentru a minimiza costurile de lansare.

Earth Venture se concentrează, de asemenea, pe oferirea de oportunități de zbor frecvente, astfel încât investigațiile științifice inovatoare să poată fi lansate relativ repede, în general în termen de cinci ani sau mai puțin.

Radiometrele vor măsura energia radiantă emisă de nori

Misiunile de acest tip presupun oportunități de cercetare care ne pot ajuta să înțelegem mai bine ceea ce determină schimbările în întregul sistem terestru.

„Înțelegerea modului în care acești nori de gheață răspund la o climă în schimbare și apoi, la rândul lor, contribuie la alte schimbări, rămâne una dintre marile provocări pentru a prezice cum se va comporta atmosfera în viitor. Radiometrele, care măsoară energia radiantă emisă de nori, vor îmbunătăți semnificativ înțelegerea noastră cu privire la modul în care norii de gheață se schimbă și răspund pe parcursul zilei”, a declarat Karen St. Germain, care conduce Divizia de Științe ale Pământului a NASA.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu