O nouă mască aduce mirosuri „realiste” în VR

O nouă mască aduce mirosuri „realiste” în VR

Chiar și în cel mai captivant cadru de Realitate Virtuală (VR), este neobișnuit să întâlniți mirosuri. Încercările anterioare de a încorpora mirosuri „realiste” în VR au folosit adesea aerosoli sau atomizoare, care sporesc volumul echipamentului, ca să nu mai vorbim de cerințele de curățare mai complicate.

Cercetătorii de la Universitatea Beihang (China) și de la Universitatea City din Hong Kong au publicat o lucrare în Nature Communications care detaliază metodele lor de integrare a mirosului în tehnologia VR existentă.

Primul dintre cele două dispozitive este un fel de plasture conceput pentru a fi purtat chiar sub nas.

Un al doilea dispozitiv seamănă mai mult cu o mască moale. Dar ambele fac practic același lucru: un rezistor de detectare a temperaturii controlează un element de încălzire, iar acest element de încălzire încălzește o ceară de parafină mirositoare pentru a-i oferi utilizatorului o serie de arome (două pentru plasturele de sub nas și nouă pentru mască).

Atunci când nu mai este nevoie de miros, bobinele de inducție magnetică mătură căldura de pe față, eliminând eficient ceara mirositoare.

Ce mirosuri „realiste” în VR au putut crea cercetătorii?

„Este un progres destul de interesant. Se abordează o problemă de bază cu privire la mirosuri „realiste” în VR: cum miniaturizăm procesul fără să îl facem murdar și fără să folosim lichid?”, a declarat Jas Brooks, doctorand la Laboratorul de integrare Om-Calculator al Universității din Chicago (SUA), care a studiat interfețele chimice și mirosul.

Autorii au reușit să creeze 30 de arome diferite, de la rozmarin la ananas și până la clătite. Au inclus chiar și niște arome mai puțin plăcute, cum ar fi a fructului durian. Cei 11 voluntari au reușit să detecteze respectivele mirosuri cu o rată medie de succes de 93%.

Utilitatea unui astfel de dispozitiv

Dispozitivul, speră autorii, va putea face ca Realitatea Virtuală să se simtă mai realistă. Dar îi și poate ajuta pe oamenii care sunt departe fizic unul de celălalt să se simtă din nou apropiați, lucru care ar fi putut fi util în timpul carantinelor cauzate de COVID-19, scrie Popular Science.

Xinge Yu, autor și cercetător la City University of Hong Kong speră că dispozitivul poate ajuta familiile sau cuplurile să se simtă mai apropiate, creând mirosuri comune. „În ceea ce privește divertismentul”, a continuat Yu, „utilizatorii ar putea experimenta acasă, prin VR, diverse medii în aer liber cu diferite mirosuri ale naturii”.

Cercetătorii vor să lucreze și la percepția gustului în VR

Într-un cadru medical, utilizarea instrumentului ar putea ajuta la restabilirea memoriei pentru persoanele cu declin cognitiv sau i-ar putea ajuta pe oameni să-și îmbunătățească simțul mirosului după pierderea temporară a acestuia din cauza COVID-19 sau a unei alte boli.

Dar, înainte să se întâmple toate acestea, cercetătorii intenționează să lucreze la micșorarea instrumentelor și poate să experimenteze și cu conceptul de gust.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu