Astronomii au anunțat o descoperire remarcabilă în vecinătatea cosmică a Pământului: o exoplanetă care orbitează steaua lui Barnard, aflată la o distanță de doar șase ani-lumină.
Această stea, denumită după astronomul american E.E. Barnard, este cea mai apropiată stea individuală de sistemul nostru solar, după sistemul triplu Alpha Centauri.
Folosind Telescopul Foarte Mare (VLT) al Observatorului European de Sud (ESO) din Chile, cercetătorii au reușit să identifice semnalele slabe ale acestei lumi îndepărtate.
Conform datelor obținute, exoplaneta, denumită Barnard b, are o masă de cel puțin jumătate din cea a planetei Venus și parcurge o orbită completă în jurul stelei sale în doar trei zile terestre.
Această proximitate față de stea face ca Barnard b să fie o lume fierbinte și ostilă vieții așa cum o cunoaștem noi, cu temperaturi de suprafață estimate la peste 125 de grade Celsius.
Deși Barnard b nu se află în zona locuibilă a stelei sale, descoperirea ei este importantă deoarece demonstrează existența unor lumi stâncoase asemănătoare Pământului în jurul stelelor pitice roșii, care sunt cele mai comune stele din galaxia noastră.
Interesant este că observațiile sugerează posibilitatea existenței a încă trei exoplanete în sistemul stelar al lui Barnard. Aceste lumi potențiale ar putea oferi informații neprețuite despre formarea și evoluția sistemelor planetare din jurul stelelor pitice roșii.
Astronomii intenționează să efectueze observații suplimentare pentru a confirma prezența acestor exoplanete candidate și pentru a determina caracteristicile lor cu mai multă precizie.