O moleculă nemaigăsită până acum în afara Sistemului Solar, detectată pe o planetă cu „ploaie de gheață”

Astronomii au fost intrigați de o exoplanetă de mărimea lui Jupiter numită HD 189733b pentru condițiile sale extreme. Planeta se confruntă cu temperaturi toride, vânturi puternice și ploi „înghețate”. Noi date furnizate de telescopul spațial James Webb au dezvăluit un alt aspect ciudat al acestei planete – un miros asemănător cu „ouăle stricate”.

Datorită observațiilor efectuate de Webb, cercetătorii au descoperit prezența hidrogenului sulfurat în atmosfera planetei, un gaz cu un puternic miros sulfuric care nu a mai fost găsit până acum în afara sistemului nostru solar. Această descoperire reprezintă un progres semnificativ în studiul exoplanetelor.

HD 189733b a fost identificată în 2005 și este clasificată drept o gigantă gazoasă cunoscută drept „Jupiter fierbinte”. Compoziția sa seamănă cu cea a lui Jupiter, dar cu temperaturi mult mai ridicate datorită apropierii sale de steaua sa.

Situată la 64 de ani-lumină distanță de Pământ, această exoplanetă este cea mai apropiată „Jupiter fierbinte” accesibilă astronomilor pentru studiu, fiind una dintre cele mai cercetate exoplanete. Deși este puțin mai mare decât Jupiter, orbita lui HD 189733b este mult mai scurtă, având doar două zile terestre.

Distanța apropiată față de stea determină o temperatură medie de 926 de grade Celsius, cu vânturi puternice care transportă particule asemănătoare sticlei la viteze incredibile.

Prezența hidrogenului sulfurat pe HD 189733b, împreună cu detectarea apei, a dioxidului de carbon și a monoxidului de carbon în atmosfera sa, aruncă lumină asupra potențialelor elemente comune în exoplanete similare.

Deși condițiile extreme de pe această planetă o fac puțin probabilă pentru a susține viața, descoperirile privind sulful oferă informații valoroase despre procesele de formare a planetelor.

Această descoperire subliniază importanța studierii sulfului, care joacă un rol crucial în dezvoltarea moleculelor complexe esențiale pentru înțelegerea compoziției planetare.

În special, aceasta nu este prima observație a unor molecule cu miros distinct, cum ar fi amoniacul, în atmosferele exoplanetelor, indicând bogata diversitate și complexitate a acestor lumi îndepărtate.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu