O misiune este în mare pericol din cauza reducerilor masive de angajați de la NASA

Misiunea NASA de a aduce mostre de pe Marte pe Pământ se confruntă cu un eșec major din cauza reducerilor bugetare. Laboratorul Jet Propulsion Lab, responsabil de această misiune, este nevoit să concedieze 350 de angajați, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din forța sa de muncă. În plus, 40 de contractori vor fi, de asemenea, afectați.

Directorul JPL, Laurie Leshin, și-a exprimat opinia că aceste ajustări sunt dureroase, dar necesare pentru a respecta bugetul alocat, continuând în același timp să desfășoare cercetări importante pentru NASA și pentru națiune. Misiunea în sine a depășit deja diverse provocări.

De exemplu, a trebuit să convingă legislatorii că costul semnificativ de 8-11 miliarde de dolari este justificat. În 2023, un grup de analiză a constatat că misiunea Mars Sample Return (MSR) a avut un buget nerealist, un design complex și eșecuri de management.

Raportul a sugerat chiar că nu avea aproape nicio șansă de a fi gata până la data de lansare planificată în 2028. În ciuda acestor îngrijorări, oamenii de știință au considerat că misiunea MSR ar putea contribui în mare măsură la înțelegerea sistemului nostru solar și la căutarea vieții extraterestre.

Cu toate acestea, odată cu recentele reduceri bugetare, misiunea se confruntă cu un pericol și mai mare, potrivit Futurism. MSR este un efort de colaborare între NASA și Agenția Spațială Europeană. Acesta presupune lansarea pe orbita planetei Marte a mostrelor colectate de roverul Perseverance cu ajutorul unei noi sonde.

Aceste eșantioane ar urma să fie apoi colectate de o altă navă spațială și aduse pe Pământ la începutul anilor 2030. Concedierile la NASA au început în ianuarie 2024, iar procesul de angajare de la JPL a fost înghețat. Legiuitorii statului California au solicitat NASA să reducă personalul și costurile la JPL.

Un grup bipartizan a scris chiar o scrisoare de protest față de decizia agenției spațiale de a implementa măsuri de reducere a costurilor înainte de stabilirea bugetului final.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu