Un muzeu din orașul german Wolfsburg a îndepărtat recent o controversată instalație de artă a artistului englez Damien Hirst, după ce grupul pentru drepturile animalelor PETA a depus o plângere cu privire la faptul că aceasta ucide muștele.
Muștele sunt în general văzute ca niște dăunători enervanți care trebuie exterminați sau cel puțin ținuți la distanță, dar o controversată instalație de artă care prezintă o lampă UV care ucide muștele a atras mânia grupului pentru drepturile animalelor PETA și a declanșat o dezbatere aprinsă despre drepturile acestor insecte.

Intitulată „O sută de ani (1990)”, instalația de artă a artistului și antreprenorului premiat Damien Hirst a fost recent îndepărtată de la Kunstmuseum Wolfsburg după ce PETA a depus o plângere în care susținea că aceasta încalcă Legea germană privind bunăstarea animalelor, care interzice uciderea sau rănirea animalelor fără un motiv întemeiat.
Nu s-a stabilit încă dacă muștele intră sau nu sub incidența acestei legi, dar decizia a stârnit deja controverse în Germania.
„Uciderea animalelor nu are nimic de-a face cu arta, ci arată doar aroganța unor oameni care literalmente nu se vor opri în fața a nimic pentru propriile interese”, a declarat Peter Höffken, de la PETA Germania, pentru Braunschweiger Zeitung.
Reprezentanții muzeului, pe de altă parte, au declarat că nu cred că muștele sunt acoperite de Legea privind bunăstarea animalelor, adăugând că îl vor întreba pe artist dacă va fi de acord să înlocuiască muștele reale cu unele artificiale.
Făcând acest lucru, însă, cel mai probabil ar strica întreaga idee a instalației de artă. Dezvelită inițial în 1990, instalația „O sută de ani” este un comentariu despre faptul că multe muște mor atunci când sunt expuse la iluminatul public.
Aceasta constă într-un cub transparent împărțit în două zone – una în care eclozează muștele și alta în care o lampă UV este atârnată de tavan. Muștele sunt atrase de lumină și, ori de câte ori zboară spre ea printr-o mică gaură care desparte cele două zone, mor arse.
Hirst a descris opera de artă ca fiind „ciclul vieții într-o cutie”. O versiune anterioară a controversatei instalații de artă prezenta un cap de vacă ce atrăgea muștele, dar se pare că a fost considerată „prea mult”…
Damien Hirst este faimos pentru că încorporează animale moarte în operele sale de artă provocatoare, unele surse estimând că a prezentat aproape un milion de animale moarte în creațiile lui, majoritatea insecte.