O galaxie ce nu ar trebui să existe, fotografiată cu Telescopul James Webb

Astronomii care folosesc telescopul spațial James Webb (JWST) au făcut o descoperire surprinzătoare. Ei au găsit o galaxie care pare că nu ar trebui să existe. Această galaxie se află la aproximativ 98 de milioane de ani lumină distanță și nu are niciun vecin în apropiere. De fapt, a fost reperată în fundalul unei imagini cu alte galaxii.

Ceea ce face ca această galaxie să fie neobișnuită este faptul că prezintă o lipsă de activitate de formare a stelelor. Majoritatea galaxiilor pitice izolate ca aceasta formează de obicei stele.

Programul de observare PEARLS al JWST, care are ca scop studierea vârstei de asamblare a galaxiilor și a altor fenomene, a dat întâmplător peste această galaxie pitică izolată, în timp ce observa un grup de galaxii numit CLG121212.

Ceea ce face ca această descoperire să fie și mai interesantă este faptul că JWST a reușit să vadă stelele individuale din această galaxie, în special stelele din ramura gigantică roșie. Faptul de a putea vedea aceste stele îi ajută pe astronomi să studieze mai ușor galaxia.

Aceștia au reușit să determine că distanța până la această galaxie este de aproximativ 98 de milioane de ani-lumină și că stelele din galaxie sunt mai vechi. În mod normal, dacă o galaxie ca aceasta ar forma stele, unele dintre aceste stele ar fi mai tinere. Dar această galaxie nu a format nicio stea de cel puțin un miliard de ani.

Lipsa de energie UV emisă de galaxie susține, de asemenea, concluzia că formarea stelelor a încetat de mult timp. Atunci când o galaxie încetează să mai formeze stele, aceasta este cunoscută sub numele de „galaxie statică”.

Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când o altă galaxie vecină interacționează cu ea, fie luând gaz, fie perturbându-i fluxul de gaz. Cu toate acestea, această galaxie pitică izolată nu are niciun vecin apropiat, ceea ce o face să fie o descoperire și mai intrigantă.

Galaxiile pitice statice și izolate ca aceasta nu sunt observate în mod obișnuit. Existența lor reprezintă o provocare pentru înțelegerea noastră actuală a evoluției galaxiilor. Galaxiile pitice care sunt singure în spațiu continuă, de obicei, să formeze noi stele.

Interacțiunile cu alte galaxii pot provoca o stare statică printr-un proces numit „tidal stripping”, în care gazul necesar pentru formarea stelelor este îndepărtat.

În timp ce lipsa vecinilor apropiați din această galaxie sugerează că aceasta nu a avut parte de interacțiuni mareice, cercetătorii nu pot exclude în totalitate posibilitatea ca interacțiunile anterioare să fi afectat formarea sa.

Cu toate acestea, distanța și viteza galaxiei sunt în concordanță cu faptul că aceasta se află în fluxul Hubble și nu există semne vizibile de interacțiuni mareice. Descoperiri ca aceasta îi fac pe astronomi să își reconsidere modelele de evoluție a galaxiilor.

Se așteaptă ca JWST să găsească mai multe galaxii pitice izolate și statice pe măsură ce continuă să observe. Cu ajutorul unor analize suplimentare, cercetătorii speră să înțeleagă mai bine istoria formării acestor galaxii.

Această descoperire sugerează posibilitatea că există mult mai multe galaxii pitice statice care așteaptă să fie identificate, iar JWST dispune de instrumentele necesare pentru a face acest lucru. Deocamdată, această galaxie care nu ar trebui să existe rămâne un mister în vastul cosmos.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu