O femeie de 74 de ani a născut gemene, devenind cea mai bătrână „mămică” din istorie

Erramatti Mangayamma, o femeie în vârstă de 74 de ani, din India, a devenit cea mai bătrână femeie care a dat naștere din istorie. Femeia a adus pe lume gemene, după o procedură de fertilizare in vitro.

Erramatti s-a măritat cu un bărbat din satul său în 1962. Însă, în pofida faptului că a consultat mulți doctori și vizitat nenumărate temple, cuplul nu a reușit să aducă pe lume copii timp de 54 de ani, potrivit Times of India.

Erramatti și soțul său, Yaramati Sitarama Rajarao, sunt la vârsta la care alte cupluri au strănepoți. Foto: South West News Service

Mangayamma își amintește că oamenii o priveau de parcă ar fi comis vreun păcat, iar unii spuneau că este blestemată. Din fericire, soțul ei i-a fost alături și a susținut-o să meargă mai departe.

Chiar și după ce a ajuns la menopauză, în urmă cu circa 25 de ani, femeia își dorea în continuare să aibă copii. În 2018, după ce a văzut că o vecină de 55 de ani a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro, femeia și soțul ei au decis să apeleze și ei la această procedură.

Doctorii de la maternitatea din Guntur au recunoscut că nu li se întâmplă în fiecare zi să fie abordați de femei de 74 de ani care vor să rămână însărcinate. Specialiștii au făcut toate testele și au stabilit că femeia putea fi supusă procedurii de fertilizare in vitro, deoarece nu suferea de diabet sau hipertensiune.

Totuși, doctorii i-au cerut să ia parte la ședințe de consiliere psihologică, ca să fie siguri că femeia înțelege situația și că va rămâne puternică din punct de vedere psihic de-a lungul sarcinii.

Cei doi copii ai cuplului. Foto: South West News Service

În ciuda vârstei ei, Mangayamma a rămas însărcinată încă din primul ciclu de fertilizare in vitro. În următoarele nouă luni, nu mai puțin de zece doctori i-au monitorizat starea de sănătate, nutriția și sănătatea cardiacă, asigurându-se că sarcina evolua cât mai bine.

Apoi, femeia în vârstă de 74 de ani a devenit cea mai bătrână „proaspătă mămică” din istorie, aducând pe lume două gemene sănătoase. Recordul anterior fusese stabilit în 2016, când Daljinder Kaur, în vârstă de 70 de ani, a născut un băiat, tot prin intermediul fertilizării in vitro.

„Sunt foarte fericită. Dumnezeu a răspuns rugăciunilor noastre. Suntem cel mai fericit cuplu de pe Pământ. Avem copii!”, le-a spus Mangayamma reporterilor locali.

Doctorii spun că principalul factor al succesului fertilizării in vitro a fost starea de sănătate foarte bună a mamei. După operația de cezariană, mama și cele două fete se simțeau foarte bine, însă vor rămâne o vreme în spital, pentru a fi ținute sub observație.

Erramatti Mangayamma după operația de cezariană. Foto: Indtoday/Facebook

Vestea a dat naștere unor controverse printre doctorii din India. Unii au spus că nu este înțelept ca o femeie cu o vârstă atât de înaintată să fie supusă unui tratament in vitro, oricât de mult i-ar ruga pe doctori.

Cei doi părinți au dat asigurări că vor avea mare grijă de cele două fete, însă unii se întreabă dacă vor reuși să facă acest lucru. Și, mai ales, pentru cât timp vor putea face asta.

Cea mai bătrână mamă din România

Fosta profesoară universitară Adriana Iliescu avea 66 de ani atunci când a adus-o pe lume pe Eliza, o fetiță pe care şi-a dorit-o mulți ani. Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești, intrând astfel în Cartea Recordurilor, la acea vreme, ca fiind cea mai bătrână mamă din România.


Subiect interesant? Iată alte câteva cazuri ieșite din comun:

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu