O femeie cu uter dublu a născut gemeni la 11 săptămâni distanță

O femeie de 29 de ani a uimit doctorii după ce a născut gemeni la nu mai puțin de 11 săptămâni distanță unul față de celălalt, din cauza unei anomalii extrem de rare, ce apare o dată la 50 de milioane de cazuri.

Lilia Konovalova, din orașul Uralsk, din nordul Kazahstanului, s-a prezentat la spital pentru un consult medical în legătură cu cea de-a doua sa sarcină. Doctorii știau deja că femeia suferea de o malformație congenitală rară cunoscută drept „uter didelf”, adică avea uter dublu, potrivit MSN.

Lilia Konovalova a născut gemeni la 11 săptămâni distanță unul față de celălalt. Foto: Associated Newspapers Limited

Doctorii au observat acest lucru în urmă cu șapte ani, în timpul primei sarcini, care a decurs ușor și a avut drept rezultat aducerea pe lume a unei fete sănătoase. Acum, însă, sarcina era mai dificilă, fiind vorba de gemeni care se dezvoltau în utere separate.

Pe 24 mai 2019, Konovalova a născut prematur o fată, botezată Lia. Era abia în a 25-a săptămână de sarcină și fătul cântărea numai 850 de grame, motiv pentru care a stat mai multe săptămâni la terapie intensivă.

Însă Maxim, fiul femeii, nu s-a grăbit să vină pe lume, născându-se abia pe 9 august. Fătul cântărea 2.9 kilograme, iar mama sa l-a descris ca fiind un adevărat războinic.

„Fiul meu nu s-a grăbit să vină pe lume. Am fost șocată când am aflat că aveam o astfel de afecțiune și eram foarte îngrijorată cu privire la viața copilului născut prematur. Însă doctorii au făcut un adevărat miracol, demonstrând că sunt profesioniști adevărați”, a afirmat femeia.

Maxim s-a născut la aproape trei luni după sora sa geamănă, Lia. Foto: Associated Newspapers Limited

Tânăra mamă și cei doi copii, care cântăresc fiecare în jur de trei kilograme, au fost externați din spital.

Cazul femeii este primul de acest fel din Kazakhstan. Nașterile de gemeni sunt oricum destul de rare, iar o distanță de 11 săptămâni între cele două nașteri este un fenomen și mai rar.

Ce este uterul didelf?

Uterul didelf, cunoscut și sub denumirea de uter dublu, este o afecțiune în care o femeie se naște cu două utere, două coluri uterine și, uneori, chiar cu două vagine. Apare deoarece uterul începe se se formeze în făt ca două tuburi mici.

Pe măsură ce fătul se dezvoltă, tuburile se unesc în mod normal, pentru a crea un organ mai mare, gol pe dinăuntru: uterul. Uneori, însă, tuburile nu se unesc complet și fiecare se dezvoltă într-un organ separat, astfel încât femeia se naște cu două utere.

Când se dezvoltă fătul de sex feminin, în mod normal, cele două tuburi se alătură pentru a crea un organ mai mare, gol pe dinăuntru: uterul (imaginea de sus). Însă, la unele femei, tuburile nu se mai unesc, permițând în schimb să se formeze două organe goale. Aceasta înseamnă că femeia se naște cu două utere. Foto: Associated Newspapers Limited

Adesea, malformația devine vizibilă numai după pubertate și este diagnosticată în urma unui consult ginecologic sau la scanarea cu ultrasunete.

În ceea ce privește anatomia, cele două utere sunt, de cele mai multe ori, puțin mai mici decât media, deși uneori pot fi la fel de mari ca un uter normal. De asemenea, este posibil ca o femeie cu uter didelf să fie gravidă de două ori în același timp – cu un copil în fiecare uter.

Unele femei se nasc și cu două vagine, dar pot face sex și au menstruație la fel ca femeile cu un singur uter. Femeile cu uter didelf prezintă adeseori un risc crescut de avort spontan, naștere prematură sau sângerări în timpul sarcinii.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu