O echipă din SUA a descoperit leacul pentru diabet (la șoareci), folosind celule stem umane

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, din SUA, au demonstrat că șoarecii cu diabet pot fi vindecați în doar câteva săptămâni folosind celule stem umane. Tratamentul a făcut ca boala să nu se mai manifeste timp de mai bine de un an la unele animale.

Lucrarea, publicată în revista de specialitate Nature Biotechnology, se bazează pe o serie de cercetări anterioare realizate de aceeași echipă. Savanții s-au concentrat pe utilizarea de celule stem pluripotente, care pot lua forma oricărui tip de celule umane, potrivit The Next Web.

Foto: Wikimedia

În acest caz, au folosit celulele stem pentru a genera celule beta pancreatice, despre care se știe că secretă insulină, hormonul ce reglează nivelul zahărului din sânge. O persoană nu diabet nu poate produce suficientă insulină, astfel că organismul său nu poate controla nivelul zahărului din sânge.

În acest experiment, șoarecilor le-a fost inoculată o formă gravă de diabet, folosind o substanță cunoscută sub numele de streptozotocină. Animalelor le-au fost implantate apoi celule stem umane, care au început să regleze nivelurile de zahăr din sângele rozătoarelor, vindecând efectiv boala.

„Acești șoareci au avut avut o formă foarte severă de diabet, cu valori ale zahărului de peste 500 de miligrame pe decilitru de sânge – niveluri care ar putea fi fatale pentru un om. Când le-am inoculat celulele care secretă insulina, în două săptămâni, nivelul de glucoză din sânge a revenit la normal și a rămas în așa fel timp de multe luni”, afirmă într-un comunicat de presă Jeffrey R. Millman, cercetător principal.

Elementul-cheie al tratamentului este producerea de celule care secretă insulină. Totuși, activarea celulelor stem cu intenția de a crea un anumit tip de celule poartă riscul de a produce și celule cu alte feluri de specializări, lucru nedorit.

Celule beta umane (care secretă insulină). Foto: Millman Laboratory

În cazul celulelor beta, se pot forma și celule pancreatice sau hepatice. Cercetările arată că acestea nu sunt dăunătoare, dar sunt irelevante, astfel că diminuează valoarea terapeutică a procedurii.

Pentru a depăși acest obstacol, echipa a construit o nouă tehnică, bazată pe citoschelet (scheletul celulei). Cercetătorii au reușit astfel să le ofere celulelor stem indicii biochimice pe baza cărora să producă numai celulele potrivite pentru tratarea diabetului.

Experimentele sunt abia la început și, cel mai probabil, va mai trece mult timp până când acest tratament va putea fi aplicat oamenilor. Înainte de începerea studiilor clinice sunt necesare mai multe teste pe șoareci cu diabet.

La nivelul anului 2018, în România erau cunoscute peste 823.000 de cazuri români cu diabet, însă numărul real al bolnavilor ar putea fi mai mare, în condițiile în care nu toți sunt diagnosticați.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu