O companie canadiană vrea să planteze cu dronele un miliard de copaci

Flash Forest, o companie din Toronto, Canada, a dezvoltat o metodă inedită de a contribui la regenerarea pădurilor: folosește drone ca să planteze copaci de zece ori mai repede decât plantatorii convenționali. Scopul companiei este să planteze un miliard de arbori până în 2028.

Compania modifică dronele astfel încât să lanseze la sol semințe care germinează rapid, combinând tehnologia, programele informatice și cunoștințele de ecologice ca să surclaseze eforturile de plantare tradiționale, într-un moment în care este foarte necesară o reîmpădurire accelerată la nivel mondial.

În plus, această tehnologie presupune un cost cu 80% mai mic decât în cazul metodelor obișnuite de plantare a copacilor.

Cum se face plantarea de arbori cu drona?

Dronele au capacitate mare de încărcare și sunt echipate cu un sistem de tragere pneumatic care le permite să înfigă capsulele de plantare la adâncimea optimă în sol.

Fiindcă se deplasează pe calea aerului, dronele pot pătrunde în zone care altfel ar fi inaccesibile. Fiecare capsulă de plantare este confecționată manual și conține cel puțin trei semințe pregerminate, micorize (forme de simbioză în care o ciupercă intră în contact cu sistemul rădăcinilor fine unei plante), îngrășăminte și alte câteva nutrimente, pe care membrii echipei au refuzat să le dezvăluie.

Procesul începe cu lansarea de drone de cartografiere, care scanează zona vizată. Apoi, informațiile sunt procesate cu ajutorul unui program informatic care identifică locurile ideale pentru plantare, în funcție de sol și de vegetația existentă.

Flash Forest 02
Foto: building-tech.org

În următoarea fază, un „roi” de drone începe să arunce cu precizie capsulele cu semințe. Dispozitivul de tragere pneumatic este util în special în zonele abrupte, permițându-le dronelor să plaseze capsulele cât mai adânc în sol.

După plantare, echipa urmărește procesul și folosește o dronă de pulverizare pentru a furniza nutrimente puieților, iar o altă dronă urmărește procesul de creștere.

În plus, semințele sunt germinate înainte de plantare, ceea ce înseamnă că arborii vor crește mai ușor și vor avea un sistem de rădăcini robust.

Dronele pot planta 100.000 de copaci pe zi

Capsulele
Un angajat al Flash Forest ține în mână câteva zeci de capsule de plantare. Foto: Pinterest

După ce au testat prototipurile dispozitivelor, angajații companiei au plantat deja copaci în întreaga provincie Ontario. Compania dorește să diminueze costurile cât de mult posibil, până la 50 de cenți canadieni (0.3 euro) pe capsulă.

Tehnologia folosită de Flash Forest poate planta între 10.000 și 20.000 de capsule în fiecare zi, relatează Fast Company, iar obiectivul este ca, în viitor, doi operatori de dronă să poată planta 100.000 de copaci pe zi.

Acesta nu este singurul caz în care tehnologia este folosită pentru a avea grijă de păduri. Potrivit CNN, membrii tribului Uru-Eu-Wau-Wau folosesc un sistem de drone pentru a depista defrișările ilegale din pădurea amazoniană.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu