„O ceață extraterestră”, preparată în laborator, ne permite să vedem lumi îndepărtate

Oamenii de știință au efectuat simulări pentru a înțelege cum se formează ceața pe exoplanetele bogate în apă. Acesta este un pas important în studierea chimiei atmosferei acestor planete și ar putea ajuta în căutarea vieții dincolo de sistemul nostru solar.

Ceața sau alte particule din atmosfera unei planete pot afecta diverși factori, cum ar fi temperaturile globale și lumina stelară de intrare, care pot împiedica sau favoriza activitatea biologică.

Cercetătorii au folosit o cameră special concepută în laboratorul lor pentru a efectua experimente și a determina cât de multă ceață se poate forma pe planetele acvatice din afara sistemului nostru solar. Ceața este formată din particule solide suspendate în gaz și modifică modul în care lumina interacționează cu atmosfera.

Diferitele niveluri și tipuri de ceață pot avea un impact asupra a ceea ce oamenii de știință pot observa cu ajutorul telescoapelor despre planetele îndepărtate.

Apa este unul dintre primele lucruri pe care oamenii de știință le caută atunci când stabilesc dacă o planetă este locuibilă, iar în atmosferele exoplanetelor au fost deja făcute observații interesante ale apei.

Cu toate acestea, aceste experimente arată că este probabil ca aceste planete să conțină, de asemenea, ceață, care complică observațiile prin faptul că ne întunecă vederea chimiei atmosferice. Echipa a conceput două amestecuri de gaze care conțin vapori de apă și alți compuși care se găsesc în mod obișnuit în exoplanete.

Ei au expus aceste amestecuri la lumina ultravioletă pentru a simula reacțiile chimice care produc particule de ceață atunci când sunt expuse la lumina stelară. Ei au măsurat câtă lumină a fost absorbită și reflectată de particule pentru a înțelege cum ar interacționa acestea cu lumina din atmosferă.

Noile date s-au potrivit cu semnăturile chimice ale unei exoplanete bine studiate mai exact decât cercetările anterioare, demonstrând că diferitele tipuri de ceață pot duce la interpretări greșite ale atmosferei unei planete.

Fiecare exoplanetă are o chimie atmosferică unică, care poate fi foarte diferită de cea a atmosferelor din sistemul nostru solar.

Cu peste 5.000 de exoplanete confirmate, cu chimii atmosferice diverse, această cercetare deschide noi posibilități de a studia aceste lumi îndepărtate și de a descoperi potențialul de viață dincolo de sistemul nostru solar.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu