O casă din secolul XV a fost scoasă la vânzare la pachet în stil Ikea

Mulți ar fi încântați de ideea de a locui într-o casă medievală, dar își închipuie că ar trebui să se mute pentru ca acest lucru să devină realitate. Chiar nu e cazul! Pentru circa 120.000 de euro poți cumpăra o astfel de casă, ambalată – foarte convenabil – în stil Ikea.

Persoana care vinde această casă neobișnuită este Colin Mantripp, un maestru al sculpturii în lemn. După ce a cumpărat casa în anii ’80, bărbatul a dezasamblat-o și a depozitat-o în hambarul său din Buckinghamshire, Anglia. Potrivit Ancient Origins, Mantripp spune că se consideră mai mult custodele decât proprietarul casei.

Maestrul sculpturii în lemn, Colin Mantripp, cu o bucată din casă. Foto: Lillyfee

Mantripp are propriul său atelier, Lillyfee, și lucrează în lemn opere de arhitectură și de structură, precum și mobilă fină și sculpturi. În trecut, a executat lucrări pentru celebrități precum Mick Jagger și Elton John.

Bărbatul și-a închipuit întotdeauna că el avea să reconstruiască această casă, însă nu a avut niciodată suficient timp. Ceea ce nu este surprinzător, ținând cont de multiplele sale angajamente.

Casa medievală a fost, probabil, locuința unui negustor și a fost construită la sfârșitul secolului XV. Casa este destul de mare, acoperind o suprafață de circa 1370 de metri pătrați și are două etaje.

Este o structură cu schelet de lemn, iar ghipsul și cărămizile au fost adăugate de-a lungul anilor. Casa a fost descoperită în mod neașteptat în 1982, în timpul unui proiect de demolare.

Casa trebuie asamblată. Foto: Wikimedia

Proprietatea pe care se afla casa a fost cumpărată de un duce în 1919. Acesta a vândut-o „miliardarului zgârcit” Paul Getty în 1959.

În 1980, proprietatea a fost vândută din nou, de data aceasta lui Stanley Seeger, care l-a angajat pe Geoffrey Jellico să reproiecteze porțiuni din grădină și din parcul care o înconjoară.

Seeger plănuia să readucă locuința la viață în Sutton Place și să o folosească pentru a-și adăposti colecția de artă. Însă, până la urmă, i-a vândut proprietatea lui Mantripp, care fusese angajat pentru a construi rame de tablouri și mobilă pentru Seeger.

Mantripp, care a dezasamblat casa și a dus-o la el, descrie casa ca fiind cel mai fascinant joc Lego. Casa cu cinci dormitoare și cinci băi are un schelet de lemn și acoperiș din lemn.

Casă medievală englezească de lemn din perioada dinastiei Tudor. Foto: Wikimedia

Casa mai include o fereastră venețiană mare și pietrele de șemineu și ușile originale. Casa a fost proiectată astfel încât să poată fi mutată prin îndepărtarea ghipsului, a lațurilor și a acoperișului, ridicarea podelelor și scoaterea cuielor de lemn care țineau structura laolaltă. Acest lucru nu era neobișnuit pe vremea aceea.

English Heritage spune că, dacă această casă ar fi fost descoperită mai devreme, ar fi rămas pe loc și probabil că ar fi fost trecută pe lista cu locuințe de gradul II, dat fiind faptul că puține locuințe din acea epocă construite în acest stil mai stau în picioare.

Steven Hobbs, arhivist pensionat de la Centrul de Istorie Wiltshire & Swindon, spune că această casă este semnificativă prin prisma faptului să structurile de lemn din acea epocă sunt, în mare parte, dispărute.

Hobbs este încântat că cea mai mare parte a casei a fost dezasamblată și conservată. Mantripp spune că clădirea ar putea fi folosită pentru a depozita cărți, opere de artă și chiar și mașini în sala mare, sau că ar putea fi întărită cu materiale moderne, devenind din nou locuința cuiva.

O căsuță de păpuși. „Planurile Ikea” sunt recunoscute pentru accesibilitate. Foto: Pinterest

Bărbatul speră să găsească un cumpărător cât mai repede, motiv pentru care cere un preț atât de mic. Și alte case care trebuie asamblate sunt de vânzare.

Unele dintre ele au un preț care se ridică la numai o treime din prețul casei lui Mantripp, însă este vorba de „case minuscule” de numai circa 90 de metri pătrați.

Dacă le compari cu această minunăție vintage, cu mărimea sa și piesele sale originale, nu te poți îndoi că te afli în fața unui adevărat chilipir.

Reconstruirea casei va cere efort și probabil că va fi un proces costisitor. Însă, pentru persoana potrivită, ar fi o provocare și i-ar oferi ocazia să dețină un artefact istoric frumos și unic.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu