Medicii din Olanda au descoperit întâmplător un nou organ în corpul uman

O echipă medicală din Olanda a făcut recent o descoperire surprinzătoare: un nou set de glande salivare, a căror existență a trecut neobservată de-a lungul secolelor.

Această „formațiune necunoscută” a fost observată accidental de doctorii care foloseau un tip avansat de scanare, numit PSMA PET/CT, pentru a examina pacienții cu cancer de prostată, relatează LiveScience.

Glandele nou-descoperite sunt situate în spatele nasului

Glande salivare 01
Cele două formațiuni evidențiate la scanarea PSMA PET/CT. Foto: Valstar et al., Radiotherapy and Oncology, 2020

Atunci când este asociat cu injecții de glucoză radioactivă, acest instrument de diagnostic evidențiază tumorile din organism.

Însă, în acest caz, a evidențiat cu totul altceva: o formațiune amplasată în partea din spate a nazofaringelui, care a rămas ascunsă vederii până acum.

„Știam că oamenii au trei seturi de glande salivare mari și niciunul nu este amplasat în acea zonă, iar singurele glande salivare din nazofaringe sunt microscopice. Deci, imaginați-vă surpriza noastră când am descoperit această formațiune”, a explicat radiologul Wouter Vogel, de la Institutul Olandez al Cancerului.

Glande salivare 02
Foto: Institutul Olandez al Cancerului

Glandele salivare produc substanța esențială pentru funcționarea sistemului nostru digestiv. Cea mai mare parte a salivei este produsă de cele trei seturi de glande salivare majore, cunoscute sub numele de glandele parotide, submandibulare și sublinguale.

Există și aproximativ 1.000 de glande salivare minore, situate în cavitatea bucală și în tractul digestiv, dar acestea sunt în general prea mici pentru a fi văzute fără microscop.

Însă formațiunea identificată de echipa lui Vogel este mult mai mare și constituie, aparent, cel de-al patrulea set de glande salivare majore, situate în spatele nasului și deasupra bolții palatine. Cumva, aceste glande au fost trecute cu vederea până acum.

„Le numim glande tubariale, cu referire la faptul că sunt poziționate deasupra torus tubarius”, a declarat chirurgul Matthijs Valstar, de la Universitatea din Amsterdam.

Prezente la toți pacienții examinați

Reprezentare grafica
Glandele sunt atât de bine ascunse în interiorul craniului, încât nu au putut fi observate cu mijloacele clasice de investigare. Foto: The Scientist

Aceste glande au fost identificate în scanările PSMA PET/CT ale tuturor celor 100 de pacienți examinați, iar investigațiile fizice realizate pe două cadavre – unul de sex masculin și unul de sex feminin – au relevat, la rândul lor, existența misterioasei structuri bilaterale.

„Din cunoștințele noastre, această structură nu se regăsea în descrierile anatomice anterioare”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Până acum, specialiștii au emis ipoteza că aceste glande ar putea conține un număr mare de acini mucoși, care au rolul de a lubrifia nazofaringele și orofaringele și de a facilita deglutiția.

Glade salivare 03
Foto: LiveScience

În ceea ce privește motivul pentru care care glandele nu au fost identificate anterior, cercetătorii sugerează că structurile se găsesc într-o locație anatomică greu accesibilă, ceea ce le face dificil de remarcat endoscopic.

În plus, doar cele mai noi tehnici de imagistică PSMA PET/CT pot detecta astfel de structuri, fiind mai performante decât mijloacele clasice de imagistică medicală, precum scanările CT și RMN.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Medicii din Olanda au descoperit întâmplător un nou organ în corpul uman”

Lasă un comentariu