O echipă medicală din Olanda a făcut recent o descoperire surprinzătoare: un nou set de glande salivare, a căror existență a trecut neobservată de-a lungul secolelor.
Această „formațiune necunoscută” a fost observată accidental de doctorii care foloseau un tip avansat de scanare, numit PSMA PET/CT, pentru a examina pacienții cu cancer de prostată, relatează LiveScience.
Glandele nou-descoperite sunt situate în spatele nasului
Atunci când este asociat cu injecții de glucoză radioactivă, acest instrument de diagnostic evidențiază tumorile din organism.
Însă, în acest caz, a evidențiat cu totul altceva: o formațiune amplasată în partea din spate a nazofaringelui, care a rămas ascunsă vederii până acum.
„Știam că oamenii au trei seturi de glande salivare mari și niciunul nu este amplasat în acea zonă, iar singurele glande salivare din nazofaringe sunt microscopice. Deci, imaginați-vă surpriza noastră când am descoperit această formațiune”, a explicat radiologul Wouter Vogel, de la Institutul Olandez al Cancerului.
Glandele salivare produc substanța esențială pentru funcționarea sistemului nostru digestiv. Cea mai mare parte a salivei este produsă de cele trei seturi de glande salivare majore, cunoscute sub numele de glandele parotide, submandibulare și sublinguale.
Există și aproximativ 1.000 de glande salivare minore, situate în cavitatea bucală și în tractul digestiv, dar acestea sunt în general prea mici pentru a fi văzute fără microscop.
Însă formațiunea identificată de echipa lui Vogel este mult mai mare și constituie, aparent, cel de-al patrulea set de glande salivare majore, situate în spatele nasului și deasupra bolții palatine. Cumva, aceste glande au fost trecute cu vederea până acum.
„Le numim glande tubariale, cu referire la faptul că sunt poziționate deasupra torus tubarius”, a declarat chirurgul Matthijs Valstar, de la Universitatea din Amsterdam.
Prezente la toți pacienții examinați
Aceste glande au fost identificate în scanările PSMA PET/CT ale tuturor celor 100 de pacienți examinați, iar investigațiile fizice realizate pe două cadavre – unul de sex masculin și unul de sex feminin – au relevat, la rândul lor, existența misterioasei structuri bilaterale.
„Din cunoștințele noastre, această structură nu se regăsea în descrierile anatomice anterioare”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.
Până acum, specialiștii au emis ipoteza că aceste glande ar putea conține un număr mare de acini mucoși, care au rolul de a lubrifia nazofaringele și orofaringele și de a facilita deglutiția.
În ceea ce privește motivul pentru care care glandele nu au fost identificate anterior, cercetătorii sugerează că structurile se găsesc într-o locație anatomică greu accesibilă, ceea ce le face dificil de remarcat endoscopic.
În plus, doar cele mai noi tehnici de imagistică PSMA PET/CT pot detecta astfel de structuri, fiind mai performante decât mijloacele clasice de imagistică medicală, precum scanările CT și RMN.
Multumim !!!