Nostradamus: excentricul doctor care și-a prezis propria moarte

Medic fascinat de ocultism, Nostradamus a riscat să provoace mânia Bisericii Catolice când a prezis viitorul pentru următoarele douăzeci de secole. A fost cu adevărat un vizionar sau legendara sa precizie este doar un mit perpetuat în timp?

Individul scund şi vioi, cu barbă lungă şi deasă, era considerat o ciudăţenie la Curtea renascentistă a regelui Henric al II-lea al Franţei. Cunoscut ca fiu al unor evrei convertiţi, pasionat de astrologie şi de alte ştiinţe oculte, Nostradamus a fost invitat la Paris în 1556 mai mult pentru amuzament.

Nostradamus
Numele real al lui Nostradamus era Michel de Nostredame

Dar profețiile sale despre rege îi vor aduce faima internațională. Una dintre acestea părea adevărată, dar fără îndoială ridicolă, sugerând că un „bărbat chior“ va deveni curând rege.

O alta, în mod caracteristic criptică, interpretabilă: „Leul tânăr îl va înfrânge pe cel mai bătrân pe câmpul de luptă, într-o singură luptă. Îi va străpunge ochii în cușca aurită, două răni într-unul, apoi va pieri de o moarte năprasnică.”

Cuvintele lui Nostradamus sunt amintite cu admiraţie

La 1 iulie 1559, pe când regele participa la un turnir, accidental, lancea prietenului său, care îi era adversar în competiţie, a străpuns coiful regal de aur şi i-a pătruns în ochi. Făptaşul îngrozit, contele de Montgomery, era mai tânăr decât suveranul.

O aşchie din arma ruptă i-a provocat acestuia o a doua rană, iar regele a îndurat dureri cumplite timp de zece zile, după care a murit. Cuvintele lui Nostradamus au fost amintite cu admiraţie.

Opunându-se implacabil magicienilor şi vrăjitorilor, conducătorii Bisericii Romano-Catolice ar fi vrut să îl ardă pe rug pe acest profet periculos de exact. Ţăranii, crezând că prezicerea a fost de fapt un blestem, l-au ars în efigie. Numai datorită protecţiei reginei văduve, Caterina de Medici, a scăpat de execuţie.

Nostradamus este eroul ciumei

Ciuma
În timpul ciumei, Nostradamus i-a îngrijit pe bolnavi

Michel de Nostredame, născut la 14 decembrie 1503, la Saint-Rémy, în Provence, cel mai controversat profet din istorie, se pregătea să devină medic. Dar studiile sale au fost întrerupte brusc, când ciuma bubonică s-a abătut asupra sudului Franţei, în 1525.

În timp ce mulţi medici au părăsit speriaţi regiunea, Michel călătorea curajos dintr-un loc în altul pentru a îngriji victimele bolii extrem de contagioase.

Totuşi, aproape că i s-a refuzat acordarea titlului, la absolvire, patru ani mai târziu, poate din cauza acuzaţiilor aduse de colegii invidioşi. Dar a fost pus în drepturi datorită recunoştinţei ţăranilor şi respectului celorlalţi studenţi.

În 1533, şi-a deschis un cabinet în Agen, localitate de pe fluviul Garonne şi s-a căsătorit cu o tânără cunoscută ca fiind bogată, foarte frumoasă şi apreciată. Aveau deja o fiică şi un fiu, când Inchiziţia, instituţie a Bisericii menită să suprime erezia, a intervenit în viaţa lor.

Nostradamus (cum îşi spunea la acea dată) a fost chemat în faţa unei instanţe ecleziastice, pentru că ar fi făcut o afirmaţie ireverenţioasă despre o statuie a Fecioarei Maria. Când s-a întors acasă, a aflat că atât soţia, cât şi cei doi copii muriseră de ciumă.

În următorii zece ani, medicul inimos şi-a reluat activitatea de curant itinerant, câştigându-şi faima de făcător de minuni. După ce i s-a acordat o pensie viageră, s-a stabilit la Salon, o localitate între Marsilia şi Avignon, a înfiinţat un laborator de produse cosmetice şi s-a căsătorit cu o văduvă bogată, cu care a avut şase copii.

Revelaţii în podul casei

Cum noua sa situaţie financiară îi permitea să nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre ştiinţele oculte. „Barbarii“ din orăşel, cum îşi numea el vecinii, priveau cu suspiciune interesul lui pentru magie şi astrologie.

Şi-a transformat podul casei în observator astronomic unde, urcat pe un trepied, urmărea bolta înstelată şi susţinea că află secretele viitorului de la „lumina interioară, vocea“.

La început, şi-a făcut cunoscute prezicerile printr-o serie de cărţulii modeste pe care a început să le publice în 1550. Dar treptat şi-a pierdut total interesul pentru urmărirea condiţiilor meteorologice şi a fazelor lunii.

Retras în umbră

Aflată în pragul unui război civil, Franţa a oferit un teren propice profeţiilor sumbre şi criptice ale lui Nostradamus, publicate în 1555 — primele 100 din cele aproape 2.000 pe care le va publica până în 1557. Aceste Centurii s-au bucurat imediat de succes şi l-au introdus pe autor la Curte.

Incendiul Londrei
Nostradamus ar fi prezis marele incendiu al Londrei, din 1666

Recunoscând că în mod conştient a ales „o exprimare criptică“, Nostradamus scria într-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporană lui, dar presărată cu expresii şi cuvinte din italiană, greacă, spaniolă, ebraică şi latină.

Fiecare prezicere consta din patru versuri, un catren, dar nici unul nu aduce a poezie. Vizionarul susţinea că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu păreau să fie întotdeauna încântaţi de ceea ce le prezicea.

Dar alţi observatori mai sceptici sunt de părere că stilul vag este adoptat în mod conştient pentru a lăsa scrierile deschise interpretărilor. În consecinţă, există probabil aproape 400 de interpretări diferite ale Centuriilor, fiecare încercând să dezvăluie secretele profeţiilor care continuă până în anul 3797.

„Scrierile mele vor fi mai bine înţelese de cei ce vor veni după moartea mea“, scria clarvăzătorul.

Nostradamus devine consilier regal

Pe fondul tulburărilor interne, în Franţa mulţi, asemenea reginei Ecaterina, nu simţeau nevoia ca istoria să confirme spusele medicului. Prezicerea acestuia despre moartea soţului ei a fost suficientă. Fără îndoială, ei i se datorează numirea lui ca medic curant al fiului său, regele Carol al IX-lea.

Ecaterina de Medici
Regina Ecaterina se baza pe profețiile lui Nostradamus

Potrivit unei povestiri cunoscute, Nostradamus a chemat o dată un înger, numit Anael, şi i-a cerut să îi dezvăluie într-o oglindă magică soarta copiilor reginei.

Oglinda i-a arătat pe cei trei fii domnind pentru scurtă vreme, în timp ce ginerele ei aflat în dizgraţie, Henric de Navarra, ar fi urmat să domnească 23 de ani. Speriată, regina a cerut să fie oprit acel spectacol neplăcut.

De fapt, probabil că Nostradamus a vizitat-o la Curte doar pentru a face horoscopul atât pentru ea, cât şi pentru copiii ei. Este foarte probabil ca Nostradamus să fi fost suficient de abil să îşi învăluie viziunile neplăcute în expresii ambigue, având în vedere că monarhii absoluţi — indiferent cât de amabili se arătau la început faţă de clarvăzători — erau renumiţi pentru pedepsirea mesagerilor din cauza mesajului lor.

Prezicerea unui secol sângeros

Pentru mulţi interpreţi ai Centuriilor lui Nostradamus, textul este plin de profeţii privind evenimente extrem de violente din zilele noastre — de la venirea lui Hitler la putere, la asasinarea atât a preşedintelui John F. Kennedy, cât şi a fratelui său mai mic, Robert. În Germania se credea orbeşte în presupusele referiri la cel de al III-lea Reich.

De fapt, atât Anglia, cât şi Germania, au falsificat o serie de catrene, făcându-le favorabile lor, şi le-au împrăştiat din avion ca instrumente de propagandă. Pe de altă parte, unul dintre catrenele sale autentice a fost considerat de multă lume ca prezicând, surprinzător, chiar războiul:

„Un foc viu şi moartea ascunse în globuri se vor dezlănţui, groaznic, teribil. Până noaptea, forţele inamice vor face oraşul pulbere.“

Profetii Nostradamus

Interesul faţă de profetul renascentist a renăscut în urma evenimentelor dramatice din Iran, când şahul a fost alungat de masele adepte ale ayatollahului Khomeini, care fusese exilat în Franţa. Potrivit unei traduceri, Nostradamus a scris: „Ploaia, foametea şi războiul nu vor înceta în Persia. O credinţă prea mare îl va trăda pe monarh. Cele începute în Franţa se vor sfârşi acolo, un semn secret va fi pus deoparte.

„O previziune corectă sau o interpretare deformată? Oare dă credibilitate unei alte profeţii menite să se adeverească în viitorul apropiat, una dintre puţinele cu o dată exactă?

„În anul 1999 şi şapte luni, din cer va coborî un rege cumplit… înainte şi după venirea lui războiul se va întinde pretutindeni.“ Pentru începutul secolului al XIX-lea, Nostradamus ar fi prezis că Napoleon va invada cu succes Anglia şi va domni îndelung şi liniştit în Britania.

De fapt, a murit ca prizonier al britanicilor victorioşi.

Și-a anunțat propria moarte

Unul dintre cei mai mari poeţi ai Franţei, Pierre de Ronsard, scria despre contemporanul său: „Asemenea unui oracol antic, el a prezis timp de mulţi ani o mare parte a destinului nostru.” Evident, profetul s-a bucurat de respectul familiei regale şi de o faimă tot mai mare, până la moartea sa, în 1566.

Inevitabil, mulţi au rămas extrem de sceptici în privinţa lucrării sale sau, chiar mai rău, l-au considerat un simplu şarlatan inteligent care profita de cei creduli. După unii cercetători, Nostradamus şi-a prezis chiar propria moarte:

„Lângă bancă şi pat voi fi găsit mort.“

După ce, într-o seară a anunţat că nu va supravieţui nopţii următoare, s-a stins într-un acces de gută şi a fost găsit mort a doua zi dimineaţa în dormitor, lângă masa de lucru.

Urmăriți mai jos documentarul „Profețiile lui Nostradamus”, un film bazat pe evenimente descrise în documente istorice și jurnale particulare.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • o CARTE CARE POATE CA EXPLICA SI “PORFETIILE LUI NOSTRADAMUS”, ESTE, “CODUL BIBLIE”, DE MICHAEL DROSNIN (ED.NEMIRA). CHESTIUNEA ASTA A CUNOSTERII VIITORULUI NU CRED CA ESTE FOARTE IMPORTANTA PENTRU TOATA LUMEA…INCLUSIV IGNORANTII, CEI MEREU NEPREGATITI SA DEA PIEPT CU VICISITUDINILE VIETII.
    TRAIUL PE PAMANT, NU ESTE CHIAR LIPSIT DE RISCURI…DAR INCA ESTE MAI DIFICIL DACA NU AI CUNOSTINTA DE RESPECTATREA LEGILOR MORALE TRANSMISE DE MII DE ANI, DE CATRE DUMENZEU. aSTA E UNA. a DOUA ESTE: RESPECTA-LE ! aBIA DE ACOLO SI MAI DEPARTE, AMPUTEA VORBI DESPRE VIITOR. EL RAMANE INCERT SI PERICULOS DATORITA OAMENILOR FIE NECUNOSCATORI AI LEGILOR MORALE , FIE DATORITA CELOR CE NU LE RESPECTA IN MOD EVIDENT. iNTRE ACESTE DOUA CATEGORII, NE MISCAM SI NOI ASTIALALTI, ASA CUM PUTEM…CULMEA IRONIEI, ESTE CA NOI SUNTEM VIITORUL.

  • >