Nostradamus: excentricul doctor care și-a prezis propria moarte

Medic fascinat de ocultism, Nostradamus a riscat să provoace mânia Bisericii Catolice când a prezis viitorul pentru următoarele douăzeci de secole. A fost cu adevărat un vizionar sau legendara sa precizie este doar un mit perpetuat în timp?

Individul scund şi vioi, cu barbă lungă şi deasă, era considerat o ciudăţenie la Curtea renascentistă a regelui Henric al II-lea al Franţei. Cunoscut ca fiu al unor evrei convertiţi, pasionat de astrologie şi de alte ştiinţe oculte, Nostradamus a fost invitat la Paris în 1556 mai mult pentru amuzament.

Nostradamus
Numele real al lui Nostradamus era Michel de Nostredame. Foto: Wikimedia

Dar profețiile sale despre rege i-au adus faima internațională. Una dintre acestea părea adevărată, dar fără îndoială ridicolă, sugerând că un „bărbat chior“ va deveni curând rege.

O alta, în mod caracteristic criptică, interpretabilă: „Leul tânăr îl va înfrânge pe cel mai bătrân pe câmpul de luptă, într-o singură luptă. Îi va străpunge ochii în cușca aurită, două răni într-unul, apoi va pieri de o moarte năprasnică.”

Cuvintele lui Nostradamus s-au adeverit

La 1 iulie 1559, pe când regele participa la un turnir, accidental, lancea prietenului său, care îi era adversar în competiţie, a străpuns coiful regal de aur şi i-a pătruns în ochi. Făptaşul îngrozit, contele de Montgomery, era mai tânăr decât suveranul.

O aşchie din arma ruptă i-a provocat acestuia o a doua rană, iar regele a îndurat dureri cumplite timp de zece zile, după care a murit. Odată cu acest eveniment, cuvintele lui Nostradamus au revenit în atenția lumii.

Opunându-se implacabil magicienilor şi vrăjitorilor, conducătorii Bisericii Romano-Catolice ar fi vrut să îl ardă pe rug pe acest profet periculos de exact.

Ţăranii, crezând că prezicerea a fost de fapt un blestem, l-au ars în efigie. Nostradamus a scăpat de execuție numai datorită protecţiei reginei văduve, Caterina de Medici.

Nostradamus este eroul ciumei

Ciuma
În timpul ciumei, Nostradamus i-a îngrijit pe bolnavi. Foto: Wikimedia

Michel de Nostredame, născut la 14 decembrie 1503, la Saint-Rémy, în Provence, cel mai controversat profet din istorie, se pregătea să devină medic. Dar studiile sale au fost întrerupte brusc, când ciuma bubonică s-a abătut asupra sudului Franţei, în 1525.

În timp ce mulţi medici au părăsit speriaţi regiunea, Michel călătorea curajos dintr-un loc în altul, ca să îngrijească victimele bolii extrem de contagioase.

Totuşi, patru ani mai târziu, la momentul absolvirii, aproape că i s-a refuzat acordarea titlului de medic, posibil din cauza acuzaţiilor aduse de colegii invidioşi. Dar acest lucru nu s-a întâmplat datorită recunoştinţei ţăranilor şi respectului celorlalţi studenţi.

În 1533, Nostradamus şi-a deschis un cabinet în Agen, localitate de pe fluviul Garonne, şi s-a căsătorit cu o tânără cunoscută ca fiind bogată, foarte frumoasă şi apreciată. Aveau deja o fiică şi un fiu, când Inchiziţia, instituţie a Bisericii menită să suprime erezia, a intervenit în viaţa lor.

Nostradamus a fost chemat în faţa unei instanţe ecleziastice, pentru că ar fi făcut o afirmaţie ireverenţioasă despre o statuie a Fecioarei Maria. Când s-a întors acasă, a aflat că atât soţia, cât şi cei doi copii muriseră de ciumă.

În următorii zece ani, medicul şi-a reluat activitatea de curant itinerant, câştigându-şi faima de făcător de minuni. După ce i s-a acordat o rentă viageră, s-a stabilit la Salon, o localitate între Marsilia şi Avignon.

Acolo, a înfiinţat un laborator de produse cosmetice şi s-a căsătorit cu o văduvă bogată, cu care a avut şase copii.

Revelaţii în podul casei

Cum noua sa situaţie financiară îi permitea să nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre ştiinţele oculte. „Barbarii“ din orăşel, cum îşi numea el vecinii, priveau cu suspiciune interesul lui pentru magie şi astrologie.

Şi-a transformat podul casei în observator astronomic, unde – urcat pe un trepied – urmărea bolta înstelată şi susţinea că află secretele viitorului de la „lumina interioară”.

La început, şi-a făcut cunoscute prezicerile printr-o serie de broșuri modeste pe care a început să le publice în 1550. Dar treptat şi-a pierdut total interesul pentru urmărirea condiţiilor meteorologice şi a fazelor lunii.

Retras în umbră

Aflată în pragul unui război civil, Franţa a oferit un teren propice profeţiilor sumbre şi criptice ale lui Nostradamus, publicate în 1555 — primele 100 din cele aproape 2.000 pe care le va publica până în 1557.

Aceste scrieri s-au bucurat imediat de succes şi i-au facilitat autorului accesul la Curte.

Incendiul Londrei
Nostradamus ar fi prezis marele incendiu al Londrei, din 1666. Foto: Wikimedia

Recunoscând că a ales „o exprimare criptică” în mod intenționat, Nostradamus scria într-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporană lui, dar presărată cu expresii şi cuvinte din limbile italiană, greacă, spaniolă, ebraică şi latină.

Fiecare prezicere consta din patru versuri, un catren. Vizionarul susţinea că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu păreau să fie întotdeauna încântaţi de ceea ce le prezicea.

Dar alţi observatori mai sceptici sunt de părere că stilul vag este adoptat intenționat pentru a lăsa scrierile deschise interpretărilor. În consecinţă, există probabil aproape 400 de interpretări diferite ale scrierilor sale, fiecare încercând să dezvăluie secretele profeţiilor, care continuă până în anul 3797.

„Scrierile mele vor fi mai bine înţelese de cei ce vor veni după moartea mea“, scria clarvăzătorul.

Nostradamus devine consilier regal

Ecaterina de Medici
Regina Ecaterina se baza pe profețiile lui Nostradamus. Foto: Wikimedia

Printre cei care au fost convinși de abilitatea profetului s-a numărat regina Ecaterina. După ce Nostradamus a prezis cu exactitate moartea soțului acesteia, regina l-a numit pe profet ca medic curant al fiului său, regele Carol al IX-lea.

Potrivit unei povestiri cunoscute, Nostradamus ar fi chemat un înger, numit Anael, şi i-a cerut să îi dezvăluie într-o oglindă magică soarta copiilor reginei.

Oglinda i-a arătat pe cei trei fii domnind pentru scurtă vreme, în timp ce ginerele ei aflat în dizgraţie, Henric de Navarra, ar fi urmat să domnească 23 de ani. Speriată, regina a cerut ca demonstrația să fie oprită.

Prezicerea unui secol sângeros

Pentru mulţi interpreţi ai scrierilor lui Nostradamus, textul este plin de profeţii privind evenimente extrem de violente din zilele noastre — de la venirea naziștilor la putere, la asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy și a fratelui său mai mic, Robert.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atât Anglia, cât şi Germania au falsificat o serie de catrene, dându-le o tentă favorabilă lor, şi le-au împrăştiat din avion ca instrumente de propagandă.

Pe de altă parte, multă lume consideră că unul dintre catrenele autentice ale lui Nostradamus a prezis Al Doilea Război Mondial:

„Un foc viu şi moartea ascunse în globuri se vor dezlănţui, groaznic, teribil. Până noaptea, forţele inamice vor face oraşul pulbere.“

Profetii Nostradamus

Interesul faţă de profetul renascentist a renăscut în urma evenimentelor dramatice din 1979 din Iran, când şahul a fost alungat de masele adepte ale ayatollahului Khomeini, care fusese exilat în Franţa.

Potrivit unei traduceri, Nostradamus a scris: „Ploaia, foametea şi războiul nu vor înceta în Persia. O credinţă prea mare îl va trăda pe monarh. Cele începute în Franţa se vor sfârşi acolo, un semn secret va fi pus deoparte.”

Însă nu toate profețiile lui Nostradamus au fost la fel de exacte. Pentru începutul secolului XIX, Nostradamus ar fi prezis că Napoleon Bonaparte va invada cu succes Anglia şi va avea o domnie lungă şi liniştită în Britania. În realitate, Napoleon a murit ca prizonier al britanicilor victorioşi.

Și-a anunțat propria moarte

Unul dintre cei mai mari poeţi ai Franţei, Pierre de Ronsard, scria despre contemporanul său: „Asemenea unui oracol antic, el a prezis timp de mulţi ani o mare parte a destinului nostru.” Evident, profetul s-a bucurat de respectul familiei regale şi de o mare faimă, până la moartea sa, în 1566.

Inevitabil, mulţi au rămas extrem de sceptici în privinţa lucrărilor sale sau chiar l-au considerat un şarlatan inteligent. După unii cercetători, Nostradamus şi-a prezis chiar propria moarte:

„Lângă bancă şi pat voi fi găsit mort.“

După ce într-o seară a anunţat că nu va supravieţui nopţii următoare, s-a stins într-un acces de gută şi a fost găsit mort a doua zi dimineaţa în dormitor, lângă masa de lucru.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Nostradamus: excentricul doctor care și-a prezis propria moarte”

  1. o CARTE CARE POATE CA EXPLICA SI „PORFETIILE LUI NOSTRADAMUS”, ESTE, „CODUL BIBLIE”, DE MICHAEL DROSNIN (ED.NEMIRA). CHESTIUNEA ASTA A CUNOSTERII VIITORULUI NU CRED CA ESTE FOARTE IMPORTANTA PENTRU TOATA LUMEA…INCLUSIV IGNORANTII, CEI MEREU NEPREGATITI SA DEA PIEPT CU VICISITUDINILE VIETII.
    TRAIUL PE PAMANT, NU ESTE CHIAR LIPSIT DE RISCURI…DAR INCA ESTE MAI DIFICIL DACA NU AI CUNOSTINTA DE RESPECTATREA LEGILOR MORALE TRANSMISE DE MII DE ANI, DE CATRE DUMENZEU. aSTA E UNA. a DOUA ESTE: RESPECTA-LE ! aBIA DE ACOLO SI MAI DEPARTE, AMPUTEA VORBI DESPRE VIITOR. EL RAMANE INCERT SI PERICULOS DATORITA OAMENILOR FIE NECUNOSCATORI AI LEGILOR MORALE , FIE DATORITA CELOR CE NU LE RESPECTA IN MOD EVIDENT. iNTRE ACESTE DOUA CATEGORII, NE MISCAM SI NOI ASTIALALTI, ASA CUM PUTEM…CULMEA IRONIEI, ESTE CA NOI SUNTEM VIITORUL.

Lasă un comentariu