Norimitsu Odachi: Cine a mânuit această sabie japoneză enormă din secolul XV?

Norimitsu Odachi este o sabie enormă din Japonia. Este atât de mare, încât se spune că a fost mânuită de un uriaș. În afară de faptul că se cunoaște că a fost fabricată în secolul XV, că măsoară 3.77 metri în lungime și că are greutatea de 14.5 kilograme, această sabie impresionantă este învăluită în mister.

Japonezii sunt renumiți pentru tehnica lor de fabricare a săbiilor. Făurarii japonezi au produs multe arme, dar probabil că cea mai cunoscută este katana, datorită asocierii sale cu celebrii samurai.

Norimitsu Odachi
Norimitsu Odachi. Foto: Pinterest

Însă există și alte tipuri de săbii, mai puțin cunoscute, care au fost produse de-a lungul secolelor în Japonia. Unul dintre aceste tipuri este odachi (care se traduce prin „sabie de luptă”), o armă cu lama foarte lungă, potrivit Ancient Origins.

Lama sabiei odachi este curbată și are de obicei lungimea cuprinsă între 90 și 100 de centimetri. Au existat și săbii odachi cu lame care aveau lungimea de doi metri.

Pedestrașii foloseau arme similare

Norimitsu Odachi
Sabia Norimitsu Odachi. Foto: Japantrip.tripod.com

Odachi era una dintre armele folosite pe câmpul de luptă în timpul perioadei Nanboku-cho, care a s-a întins pe cea mai mare parte a secolului XIV. Săbiile odachi fabricate în această perioadă aveau lungimea de peste un metru.

Însă această armă a căzut în dizgrație după un timp, motivul fiind că nu era foarte practică în bătălie. Totuși, sabia odachi a continuat să fie folosită până în 1516, după Osaka Natsu no Jin (adică „asediul orașului Osaka”), în timpul căruia Shogunatul Tokugawa a distrus clanul Toyotomi.

Existau mai multe modalități în care odachi era folosită pe câmpul de luptă. Pedestrașii o mânuiau cel mai des. Astfel de mențiuni pot fi întâlnite în opere literare precum Heike Monogatari (tradusă ca „povestea lui Heike”) și în Taiheki (tradusă drept „Cronica Marii Păci”).

Un pedestraș care mânuia o odachi ținea sabia pe spate, nu la coapsă, din cauza mărimii ei excepționale. Astfel, era imposibil pentru războinic să scoată repede sabia din teacă.

Norimitsu Odachi
Samurai, circa 1880. Foto: Getty

În timpul perioadei Muromachi, care a durat din secolul XIV până în secolul XVI, mulți luptători aveau valeți care îi ajutau să scoată sabia.

 

O altă opțiune era ca războinicii să poarte sabia odachi în mână. De asemenea, este posibil ca odachi să fi fost mânuită și de războinicii care luptau călare.

S-a sugerat că, deoarece era o armă greoaie, odachi nu era folosită în luptă. În schimb, era folosită ca un fel de stindard pentru armată.

Mai mult, s-a subliniat faptul că odachi ar fi putut avea și un rol ritualic. În timpul perioadei Edo, sabia odachi era foarte populară în timpul ceremoniilor.

În plus, săbiile odachi erau uneori depuse în altarele Shinto drept ofrandă adusă zeilor.

Era Norimitsu Odachi o sabie de luptă sau o sabie ornamentală?

În ceea ce privește Norimitsu Odachi, unii cred că era folosită în scopuri practice, iar cel care a folosit-o trebuie să fi fost un uriaș. O explicație mai simplă este că era utilizată în scop decorativ.

Numai un fabricant de săbii foarte priceput ar fi putut să fabrice această sabie. Astfel, este posibil ca arma să fi fost fabricată în scopul de a demonstra abilitatea fabricantului de săbii.

În plus, persoana care a comandat crearea sabiei Norimitsu Odachi era, cel mai probabil, foarte bogată, fiindcă un astfel de obiect ar fi costat enorm.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu