Neuronii „prezic” viitorul chiar în timp ce noi dormim

Cercetări recente publicate în revista Nature de către o echipă de cercetători de la Rice University și University of Michigan au făcut lumină asupra modului în care anumiți neuroni din hipocampul șobolanilor funcționează în timpul somnului. Acești neuroni nu numai că reiau experiențele trecute, ci și anticipează evenimente viitoare.

Studiul, condus de Kamran Diba și Caleb Kemere, s-a axat pe modul în care neuronii din hipocampus stabilizează și ajustează reprezentările spațiale în timpul perioadelor de odihnă care urmează navigării animalelor pe un labirint.

Cercetarea a dezvăluit că anumiți neuroni din creier prezintă preferințe de loc, declanșându-se ca răspuns la anumiți stimuli. Prin urmărirea undelor de vârf, un model de activare neuronală implicat în consolidarea memoriei, cercetătorii au observat modul în care neuronii individuali mențin reprezentări spațiale stabile în timpul repausului.

Acest proces este crucial pentru formarea memoriei și învățare, subliniind importanța somnului în aceste funcții cognitive.

Antrenând șobolanii să navigheze pe o pistă înălțată pentru a obține o recompensă, cercetătorii au reușit să estimeze „câmpurile de loc” ale neuronilor, reprezentând zonele din mediul înconjurător în care fiecare neuron a fost cel mai activ.

Folosind o abordare statistică de învățare automată, ei au descoperit că reprezentările spațiale formate în timpul noilor experiențe au rămas stabile în timpul somnului.

În general, acest studiu oferă informații valoroase despre mecanismele complexe de formare a memoriei și de învățare, arătând importanța somnului în procesarea și reținerea de noi informații.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu