În fiecare an, membrii tribului Gurung, din Nepal, fac eforturi supraomenești și își pun viața în pericol pentru a aduna ceea ce ei numesc „mierea nebunilor”, un tip de miere halucinogenă cunoscut pentru efectele sale medicinale și afrodiziace.
Această tradiție datează de mii de ani și are o mare importanță religioasă și culturală pentru oamenii din trib.
Miere halucinogenă cu efectele miraculoase
Într-o singură lună pe an, albinele-gigant de Himalaya, printre cele mai mari albine din lume, vin aici pentru a colecta nectarul unei flori otrăvitoare, care conferă mierii proprietăți medicinale, afrodiziace și halucinogene.
Albinele-gigant de Himalaya pot atinge lungimea de trei centimetri și produc un tip de miere râvnit de oamenii din întreaga lume: mierea roșie.
Se pare că această miere halucinogenă ajută în lupta împotriva diabetului și hipertensiunii și sporește performanțele sexuale. De aceea, cei din tribul Gurung iau în fiecare dimineață o lingură din mierea roșie.
Totuși, această miere își datorează renumele mai ales proprietăților sale halucinogene. Cei care au încercat-o spun că are efecte asemănătoare cu ale absintului.
Mai mult, dacă este înghițită în doze mari, poate provoca probleme cardiace și halucinații profunde, care pot dura peste 24 de ore.
Își pun viața în pericol pe stâncile abrupte
Cei mai greu le este, desigur, celor care colectează mierea halucinogenă. Acești oameni sunt nevoiți să escaladeze stânci abrupte, înalte de sute de metri, cu ajutorul unor scări din sfoară.
Poartă echipament de protecție sumar. De aceea, în timpul operațiunii de colectare a mierii, sunt înțepați de zeci de ori. Cumva, însă, au învățat să tolereze înțepăturile.
„Doar cei care își controlează fricile și rămân calmi în fața morții pot fi colectori de miere halucinogenă. Acest rol este unul foarte riscant, dar cei care-l îndeplinesc sun respectați și onorați”, spune Baia Bahadur Gurung, șeful tribului.
Odată ce ajung la cuib, colectorii de miere gonesc albinele cu ajutorul fumului. Apoi, îndepărtează fagurii cu grijă și îi plasează în coșuri care sunt apoi coborâte la sol.
Întregul proces durează aproximativ trei zile. De obicei, recolta se ridică la aproximativ 150-200 de litri de miere halucinogenă.