Nemo 33, bazinul de 33 de metri adâncime, cu simulări de peșteri subacvatice

Oricine a făcut vreodată scufundări în mare la adâncimi de doar câțiva metri știe cât de interesantă este experiența. Șansa de a înota printre animale sălbatice unice, de a vedea un tărâm pe care nu mulți au șansa să îl observe îndeaproape este cu siguranță un motiv de laudă.

Însă, în vreme ce unii sunt fascinați de explorarea mării, alții sunt împietriți de frică la gândul de a se afla la marginea abisului.

Foto: Pinterest

Pentru aceștia din urmă există un „leac”, un loc unde oricine poate avea experiența scufundărilor fără a fi nevoie să se avânte sub valurile mării: bazinul Nemo 33, din Belgia.

Amenajat în agitatul oraș Bruxelles, bazinul Nemo 33 a fost proiectat și construit de scafandrul expert John Beernaerts în 2004.

Vreme de zece ani, Nemo 33 a fost cel mai adânc bazin acoperit din lume, până când a fost detronat de Y-40 (construit în Italia), în 2014. Construcția structurii colosale a durat aproximativ șapte ani și a costat peste trei milioane de dolari.

Foto: Pinterest

Bazinul este un complex multifuncțional pentru scufundători amatori și profesioniști, cu numeroase obstacole și instalații pentru simulări dintre cele mai diverse. Bazinul Nemo 33 este acum o destinație turistică populară, mulți vizitând zona în scopuri recreative.

Bazinul este prevăzut cu ferestre și tuneluri transparente amplasate la diverse adâncimi, astfel că vizitatorii pot vedea ce se întâmplă în apă, ceea ce face experiența cu atât mai interesantă. Nemo 33 a fost, de asemenea, utilizat de mai multe ori în producții de film.

Ideea lui Beernaerts a fost să ofere oamenilor posibilitatea să experimenteze scufundările subacvatice fără să intre în ocean. Din acest motiv, Nemo 33 a fost personalizat cu zone speciale care simulează mediul subacvatic.

Foto: Pinterest

În cea mai adâncă secțiune, coloana de apă are 34.5 metri adâncime. La cinci, respectiv zece metri adâncime există două platforme pe care sunt amenajate încăperi care imită peșterile subacvatice.

Nemo 33 este umplut cu 2.5 milioane de litri de apă de izvor (filtrată, fără clor), menținută la temperatura constantă de 30 de grade Celsius, astfel că scufundătorii pot petrece mult timp sub apă fără a avea nevoie de costume speciale.

Foto: Pinterest

Chiar dacă Nemo 33 nu este neapărat „all inclusive” (la urma urmei, lipsesc plantele și animalele marine), le oferă scafandrilor începători șansa de a experimenta scufundări de primă mână într-un oraș fără ieșire la mare.

Cei care se scufundă aici au parte de experiențe de neuitat.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu