Specia cu un singur exemplar – Neil Harbisson, primul cyborg din istorie

Societatea noastră trece prin schimbări dramatice, iar cele mai importante mutații au loc în lumea științei și a tehnologiei. De la inventarea computerului și până la dezvoltarea inteligenței artificiale, tehnologia a înaintat într-un ritm amețitor.

În 2017 a venit momentul să avem un cyborg printre noi. Numele lui este Neil Harbisson și deține un document oficial prin care guvernul britanic îl declară ca fiind un cyborg (organism cibernetic: ființă organică dotată cu componente/apendice biomecatronice).

Viața în nuanțe de gri

Neil Harbisson - Portret
Foto: Neil Harbisson

Neil Harbisson s-a născut fără capacitatea de a vedea culorile. Acest defect se numește acromatopsie, iar Neil are o formă extremă, văzând totul în nuanțe de gri.

Neil a fost interesat de muzică și artă de la o vârstă fragedă. Când studia artele la Institutul Alexandre Satorras, la vârsta de 16 ani, i s-a dat permisiunea să facă artă fără să utilizeze culori.

Harbisson nu a considerat niciodată că are un handicap, dar dorea să înțeleagă ce înseamnă să percepi culorile. Astfel, a proiectat un senzor care captează lungimile de undă și le transformă în vibrații.

Cu ajutorul său, bărbatul recepționează vibrațiile sub formă de sunete. În termeni profani, de mai bine de un deceniu, Harbisson „aude” lumina vizibilă și pe cea invizibilă.

Un senzor conectat la internet și o antenă

Neil Harbisson - Portret 2
Foto: Neil Harbisson

Neil a început să lucreze la antena cu senzor în timpul facultății, în colaborare cu designerul și inventatorul Adam Montandon. În 2004, antena era pregătită pentru a-i fi implantată în creier.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Operația de implant a fost refuzată de mai multe ori de comisiile de bioetică. Dar, până la urmă, a fost realizată de niște doctori care au dorit să rămână anonimi.

După ce și-a implantat senzorul, aspectul lui Harbisson s-a schimbat, el fiind dotat cu o antenă care îi iese direct din craniu. Cunoscută drept „antena de cyborg”, aceasta îi permite să perceapă culorile sub formă de vibrații de sunet.

Neil recepționează și culori invizibile ochiului uman, precum cele din spectrul ultraviolet. În videoclipul următor, Neil Harbisson însuși descrie modul în care funcționează senzorul, dar și ce simte cu ajutorul lui.

Dispozitivul din craniul lui Neil are și acces la internet, ceea ce înseamnă că poate primi informații despre culori și de la alte dispozitive. Dar informațiile pe care le poate primi el nu se limitează la culori.

Conexiunea la internet îi permite să primească imagini, videoclipuri, muzică sau chiar apeluri telefonice direct în cortex. Harbisson spune că și-a asumat identitatea de cyborg și simte că mintea și trupul său sunt „părți ale unui tot cibernetic”.

Neil Harbisson, cyborg recunoscut oficial

Neil Harbisson - Pasaport
Neil Harbisson a avut multe probleme la eliberarea pașaportului, deoarece inițial antena a fost considerată accesoriu (care ar fi trebuit demontat), nu parte integrantă a corpului său. Foto: Neil Harbisson

El spune că are o înțelegere mai profundă a lumii de când are acest implant.

„Cu cât îți extinzi mai mult capacitățile senzoriale, cu atât îți dai seama că există mult mai multe lucruri decât credem. Dacă stai în aceeași casă ani la rând, percepțiile tale legate de acel spațiu tind să devină o rutină. Dar, dacă adaugi un simț nou, casa devine dintr-o dată ceva nou”, a spus Harbisson într-un interviu.

După ce și-a implantat senzorul, Neil a început să întâmpine și probleme. Din cauza „extensiei” pe care și-a montat-o, bărbatului nu i s-a permis să-și reînnoiască pașaportul.

Dar, după câteva săptămâni de corespondență cu Oficiul de Pașapoarte din Regatul Unit, aceștia au fost de acord să îi considere antena ca făcând parte din corpul lui.

Guvernul britanic a acceptat oficial faptul că Harbisson este un cyborg, o premieră în istoria omenirii.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu