Nava care s-a strecurat printre inamici fiind camuflată în insulă

Uneori, o idee nebunească te poate scoate din cele mai mari încurcături. Asta pare să se fi întâmplat și în 1942, în cazul navei de război HNLMS Abraham Crijnssen.

Nava aparținea marinei olandeze și era ultima rămasă intactă după bătălia din Marea Java, din campania desfășurată în Oceanul Pacific împotriva japonezilor în Al Doilea Război Mondial.

Nava olandeza
Foto: Wikimedia

Plănuind inițial să ajungă în Australia alături de alte trei nave de război, nava a fost nevoită să facă voiajul singură și neprotejată.

Vasul, care era un dragor (specializat în îndepărtarea minelor), era foarte lent și putea atinge maximă de 15 noduri (circa 28 de kilometri pe oră). Era slab înarmat, având o singură armă M1903 și alte două tunuri, fiind o țintă sigură pentru avioanele japoneze care survolau zona.

Conștienți că singura lor șansă de supraviețuire era să ajungă în Australia (dacă ar fi ajuns), cei 45 de membri ai echipajului au căutat disperați o modalitate de a se retrage fără să fie detectați.

Ideea câștigătoare a fost să transforme nava într-o insulă. Deși planul era de-a dreptul nebunesc, echipajul nu avea la dispoziție nici timp, nici resurse, nici rute alternative de evadare, așa că oamenii s-au pus imediat pe treabă.

Naviga doar pe timp de noapte

Nava olandeza 01
Foto: Rare Historical Photos

Marinarii au debarcat pe insulele din apropiere și au tăiat mulți copaci, pe care i-au cărat pe punte. Apoi, crengile au fost aranjate pentru a imita o pădure, acoperind o suprafață cât mai mare din navă.

Părțile rămase neacoperite au fost vopsite pentru a arăta ca niște stânci, relatează War History Online. La final, nava arăta ca o insulă veritabilă.

Pentru marinari mai rămăsese o singură problemă: ce să facă pentru a nu le atrage atenția japonezilor? O insulă misterioasă, aflată în mișcare, sigur ar fi fost observată de armata inamică.

După ce au analizat toate posibilitățile, marinarii au ajuns la concluzia că modalitatea cea mai bună de lăsa impresia că nava este o insulă era să nu se deplaseze deloc pe timp de zi.

Nava olandeza 02
Foto: Wikimedia

Astfel, la răsărit, nava ancora în apropierea altor insule, iar noaptea naviga la viteză maximă, cu speranța că japonezii nu vor observa o insulă care apare și reapare printre cele aproape 18.000 de insule existente în Indonezia.

Curajul și inventivitatea marinarilor au fost răsplătite. Nava a reușit să treacă nedetectată de avioanele japoneze și să evite distrugătorul care scufundase celelalte nave de război olandeze.

După o călătorie de opt zile, pe 20 martie 1942, HNLMS Abraham Crijnssen a ajuns în Australia, unde s-a reunit cu forțele Aliate.


Dacă te pasionează istoria, îți recomandăm și cărțile „Enigmele românești ale celui de-Al Doilea Război Mondial” (accesibilă aici) și „1000 de întrebări și răspunsuri. Al Doilea Război Mondial” (accesibilă aici).


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>