96 de ore sub gheață: Nautilus, primul submarin care a ajuns la Polul Nord

La 23 iulie 1958, submarinul american SSN 571 Nautilus pleca din Pearl Harbor pentru a încerca ceva ce nu mai fusese realizat niciodată.

După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, statele din întreaga lume au început să cerceteze posibile utilizări ale tehnologiei atomice.

Lansarea lui Nautilus, primul submarin nuclear din lume. Foto: Wikimedia

Îngrijorați că URSS ar fi putut avea capacitatea de a lansa rachete nucleare intercontinentale (după ce tocmai lansaseră Sputnik, primul satelit artificial), americanii au căutat răspunsuri.

Unul dintre acestea a venit sub forma submarinelor nucleare, capabile să ajungă în orice punct al lumii și să lovească oriunde. Aceasta este originea lui Nautilus, primul submarin alimentat cu energie atomică.

A fost numit Nautilus în onoarea submarinului care apare în romanul lui Jules Verne, „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, iar emblema sa a fost realizată de compania lui Walt Disney.

Nautilus în 1965. Foto: Wikimedia

Lansat la apă în 1955, submarinul avea 97.5 metri lungime și șase lansatoare de torpile și era capabil să atingă viteza de 23 de noduri (42 de kilometri pe oră).

Submarinul a plecat din Seattle, Washington, pe 9 iunie și a intrat în Marea Ciukotsk pe 19 iunie, dar a întâmpinat greutăți în apele puțin adânci: un curent puternic cu bucăți de gheață.

Pe 28 iunie a ajuns în Pearl Harbor, Hawaii, în așteptarea unor condiții mai bune.

Prima încercare de a ajunge la Polul Nord cu submarinul

Scos din uz, Nautilus este manevrat cu ajutorul unor nave. Foto: Wikimedia

La 23 iulie așteptarea a luat sfârșit, iar Nautilus a pornit în călătoria sa istorică. Începea așa-numita „Operațiune Sunshine”, prima dată când cineva încerca să ajungă la Polul Nord cu submarinul.

În această călătorie istorică, la bordul vasului Nautilus se aflau 116 oameni: comandantul William Anderson, 111 militari și patru oameni de știință civili.

Nautilus a navigat spre nord prin Strâmtoarea Bering și nu a mai ieșit la suprafață până când a ajuns în Point Barrow, Alaska (cel mai nordic punct al SUA), deși a ridicat o dată periscopul în apropiere de Insulele Diomede, între Alaska și Siberia, pentru a i se verifica prezența pe radar.

În 1959, submarinul nuclear Skate („fratele” lui Nautilus) a ieșit la suprafață la Polul Nord. Mai reușise această performanță cu un an înainte, după ce și Nautilus a ajuns în acest punct. Foto: James Calvert / New York Times

Navigarea pe sub stratul de gheață arctic a fost dificilă. Dincolo de 85° latitudine nordică, atât busolele magnetice, cât și giroscoapele normale devin inexacte.

Cu puțin timp înainte de călătorie, la bordul submarinului a fost instalat un giroscop special. Exista riscul ca submarinul să devină „dezorientat” sub gheață și ca echipajul să fie nevoit să joace „ruleta longitudinală”.

Comandantul a avut în vedere utilizarea torpilelor pentru a crea o gaură în gheață, în caz că submarinul trebuia să iasă la suprafață.

Cea mai dificilă parte a călătoriei a fost în Strâmtoarea Bering. Gheața se extindea până la 18 metri sub nivelul mării. La prima încercare de traversare a strâmtorii nu exista spațiu suficient între gheață și fundul mării.

În timpul celei de-a doua încercări, submarinul a trecut printr-un canal cunoscut, apropiat de Alaska (acesta nu fusese prima opțiune deoarece comandantul încerca să evite detectarea).

Submarinul a străbătut apele la adâncimea de aproximativ 150 de metri, pe sub un strat de gheață a cărui grosime varia de la 3 la 15 metri, în cea mai mare parte a călătoriei.

Pe 3 august 1958, comandantul a făcut următorul anunț prin radio:

„Pentru lume, țara noastră și Marină: Suntem la Polul Nord!”

Raportul navigatorului: Nautilus, 90° N, 19: 15U, 3 august 1958, zero mile până la Polul Nord. Foto: Wikimedia

Două zile mai târziu, călătoria istorică a lui Nautilus se încheia în Islanda. În total, Nautilus a străbătut peste 2.900 de kilometri pe sub gheață, din apropiere de Punctul Barrow până în Marea Groenlandei, vreme de 96 de ore.

Președintele de atunci al Statelor Unite, Dwight Eisenhower, l-a decorat pe William Anderson cu medalia Legiunii Meritului, instituită de Franklin Delano Roosevelt în 1942.

Călătoria a avut o importanță strategică deosebită. Apele înghețate nordice fuseseră până atunci „un tărâm al nimănui”, deoarece submarinele diesel-electrice nu se puteau deplasa liber pe sub gheață.

A doua sa călătorie în Arctica, realizată în anul care a urmat, a produs chiar și mai multe rezultate istorice. După 25 de ani de funcționare, Nautilus a fost scos din uz, la 3 martie 1980, iar ulterior a fost desemnat obiectiv istoric.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>