Naufragiul în care marinarii au bătut cu vâslele femeile și copiii și i-au lăsat să moară

Scufundarea pachebotului francez La Bourgogne, petrecută în dimineața zilei de 4 iulie 1898, a fost una dintre cele mai rușinoase catastrofe din istoria maritimă, din cauza comportamentului laș și criminal al echipajului.

În loc de sacrificiul eroic care a fost adesea momentul de strălucire într-o astfel de tragedie, membrii echipajului s-au bătut pentru cele câteva plute și bărci de salvare, scoțând cuțitele și amenințând cu ele pasagerii, potrivit Ocean Treasures.

La Bourgogne, circa 1895. Foto: Wikimedia

S-a dus pe apa sâmbetei principiul „femeile și copiii mai întâi”, făcut celebru în timpul naufragiului navei Birkenhead, cu o jumătate de secol mai înainte, și de echipajul Titanicului, 14 ani mai târziu. Doar o singură pasageră de pe La Bourgogne a fost salvată, iar toți copiii au pierit.

La Bourgogne a fost construit în 1885 de Société Nouvelle des Forges et Chantiers de la Méditerranée, în La Seyne-sur-Mer, Franța.

Era un pachebot cu aspect elegant, cu patru catarge și cu lungimea de aproximativ 150 de metri. Construit din fier și oțel, era propulsat de o singură elice cu șurub, care îi asigura o viteză maximă de 17 noduri (25 de kilometri pe oră).

În scurta sa carieră de 12 ani, La Bourgogne a fost implicat în cel puțin trei accidente.  În 1896 a intrat în coliziune cu un vapor britanic ancorat la intrarea în portul New York și l-a scufundat.

De asemenea, a fost implicat într-o coliziune cu vasul Toreador, care i-a avariat pupa. La 3 iulie 1898, La Bourgogne a plecat din New York spre Le Havre, în ceea ce avea să fie ultima sa călătorie.

A doua zi, dimineața devreme, la aproximativ 110 kilometri sud de Insula Sable, lângă Noua Scoție, velierul britanic Cromartyshire s-a izbit de tribordul navei La Bourgogne. Ceața densă redusese vizibilitatea la doar 20 de metri, iar Cromartyshire se deplasa cu viteză maximă.

La Bourgogne a început să se încline imediat spre tribord. Multe dintre bărcile de salvare de pe acea parte au fost distruse în urma coliziunii, iar bărcile de la babord s-au dovedit imposibil de lansat la apă.

O ilustrație din Le Petit Parisien descrie învălmășeala din timpul scufundării vasului francez. Foto: Wikimedia

Pe măsură ce nava a început să se încline și pupa s-a scufundat, echipajul a început să intre în panică. Arătând puțină grijă pentru pasageri, marinarii au început să se îngrămădească la bărcile de salvare disponibile și le-au lansat în mare.

Unii au început să-i bată pe pasagerii care încercau să se apropie de bărci, lovindu-i cu pumnii și cu vâslele. Alți pasageri au fost înjunghiați. O jumătate de oră mai târziu, nava La Bourgogne a dispărut complet sub valuri, luând cu ea toate femeile (cu o singură excepție) și toți copiii.

Un reporter al ziarului Kansas City Journal relata la 7 iulie 1898:

„Ultimele minute la bordul lui Bourgogne au fost crunte. Au avut loc unele dintre cele mai urâte scene de oroare și cruzime, care au pătat istoria unei rase civilizate. În locul disciplinei eroice – atât de des singura trăsătură luminoasă a unor astfel de momente îngrozitoare, membrii echipajului s-au bătut ca dracii pentru cele câteva bărci și plute de salvare, îndepărtându-i pe pasagerii neajutorați de singurul lor mijloc de salvare, cu rezultatul că cei puternici i-au învins pe cei slabi, iar pe lista celor 162 de persoane salvate se află numele unei singure femei.”

Echipajul de pe Cromartyshire nu a fost conștient de amploarea tragediei decât după ce ceața s-a risipit. Marinarii au confundat fluierăturile de alarmă și rachetele de pe nevăzutul La Bourgogne cu o ofertă de asistență, când în realitate era un strigăt de ajutor.

La Bourgogne transporta 506 pasageri și 220 de membri ai echipajului. Dintre supraviețuitorii recuperați de nava Cromartyshire, mai puțin de 70 erau pasageri, iar dintre cei aflați la bordul La Bourgogne a fost salvată o singură femeie.

Toți copiii au murit. Aproape toți pasagerii de la clasa întâi au pierit în dezastru, iar supraviețuitorii au fost, în mare parte, marinari și pasageri care avuseseră cabinele în zona cârmei.

Întrucât mulți pasageri erau americani, incidentul a provocat o indignare masivă în Statele Unite. Pe baza poveștilor despre brutalitatea incredibilă de la bordul navei La Bourgogne, s-a presupus că va avea loc o anchetă imparțială asupra tragediei și un proces echitabil al celor acuzați de aceste crime oribile.

Cu toate acestea, întreaga chestiune a fost mușamalizată, iar autoritățile franceze au aruncat vina pe câțiva marinari străini care călătoreau cu nava franceză.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu