E oficial: NASA permite accesul turiștilor pe Stația Spațială Internațională

NASA a anunțat oficial că va permite și oamenilor obișnuiți – nu doar astronauților – „să urce” la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI). De asemenea, NASA va permite desfășurarea unor acțiuni comerciale și de marketing legate de SSI.

Decizia survine la doi ani după anunțul Agenției Spațiale a Rusiei privind hotărârea de a construi un modul „hotel de lux” care va fi montat pe SSI, unde turiștii pot petrece chiar și 30 de zile, pentru sume cuprinse între 40 și 60 de milioane de dolari. Până acum, rușii au dus pe SSI mai mulți turiști.

Nici biletele vândute de NASA pentru accesul pe SSI nu vor fi ieftine. Agenția americană le va cere companiilor private în jur de 35.000 de dolari pe zi pentru a folosi facilitățile stației, potrivit New York Times.

Bineînțeles, în acest preț nu este inclusă suma pe care companiile o vor cere turiștilor pentru transportul spre SSI și înapoi pe Pământ.

Astronauți în timpul unei misiuni în afara SSI. Până acum, rușii au transportat aici mai mulți turiști. Foto: NASA

Cercetările și testele vor continua la bordul SSI pentru a ajuta NASA, care a anunțat și că plănuiește să ducă astronauți americani pe suprafața Lunii până în 2024. Pe SSI se desfășoară activități importante de 18 ani și lucrurile vor continua să meargă în această direcție.

NASA va permite desfășurarea activităților comerciale și chiar și a activităților de marketing, însă companiile vor trebui să dovedească faptul că au într-adevăr nevoie de acest mediu unic cu microgravitație „pentru a facilita fabricarea, producerea sau dezvoltarea de aplicații comerciale.”

Compania Bigelow Aerospace, din Las Vegas, plănuiește deja să folosească rachete SpaceX pentru a transporta pe SSI până la patru turiști deodată.

Costul unui sejur în hotelul de lux din spațiu este de 40-60 de milioane de dolari. Foto: NASA

Nu vor fi primele persoane private care vizitează SSI. Până acum, șapte cetățeni au vizitat Stația Spațială, în cadrul unor voiaje organizate de Rusia, după cum relatează The New York Times Times.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe eMag.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu