E oficial: NASA permite accesul turiștilor pe Stația Spațială Internațională

NASA a anunțat oficial că va permite și oamenilor obișnuiți – nu doar astronauților – „să urce” la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI). De asemenea, NASA va permite desfășurarea unor acțiuni comerciale și de marketing legate de SSI.

Decizia survine la doi ani după anunțul Agenției Spațiale a Rusiei privind hotărârea de a construi un modul „hotel de lux” care va fi montat pe SSI, unde turiștii pot petrece chiar și 30 de zile, pentru sume cuprinse între 40 și 60 de milioane de dolari. Până acum, rușii au dus pe SSI mai mulți turiști.

Nici biletele vândute de NASA pentru accesul pe SSI nu vor fi ieftine. Agenția americană le va cere companiilor private în jur de 35.000 de dolari pe zi pentru a folosi facilitățile stației, potrivit New York Times.

Bineînțeles, în acest preț nu este inclusă suma pe care companiile o vor cere turiștilor pentru transportul spre SSI și înapoi pe Pământ.

Astronauți în timpul unei misiuni în afara SSI. Până acum, rușii au transportat aici mai mulți turiști. Foto: NASA

Cercetările și testele vor continua la bordul SSI pentru a ajuta NASA, care a anunțat și că plănuiește să ducă astronauți americani pe suprafața Lunii până în 2024. Pe SSI se desfășoară activități importante de 18 ani și lucrurile vor continua să meargă în această direcție.

NASA va permite desfășurarea activităților comerciale și chiar și a activităților de marketing, însă companiile vor trebui să dovedească faptul că au într-adevăr nevoie de acest mediu unic cu microgravitație „pentru a facilita fabricarea, producerea sau dezvoltarea de aplicații comerciale.”

Compania Bigelow Aerospace, din Las Vegas, plănuiește deja să folosească rachete SpaceX pentru a transporta pe SSI până la patru turiști deodată.

Costul unui sejur în hotelul de lux din spațiu este de 40-60 de milioane de dolari. Foto: NASA

Nu vor fi primele persoane private care vizitează SSI. Până acum, șapte cetățeni au vizitat Stația Spațială, în cadrul unor voiaje organizate de Rusia, după cum relatează The New York Times Times.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu