NASA a surprins „o mișcare” în stratul de gheață de pe unul dintre sateliții lui Jupiter

Nava spațială Juno, care orbitează în prezent în jurul lui Jupiter, a surprins recent fotografii ale Europei, unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, dezvăluind o activitate interesantă în interiorul stratului de gheață.

Europa, puțin mai mică decât luna Pământului, este considerată mai degrabă o planetă datorită caracteristicilor sale unice. Ea posedă un câmp magnetic, o atmosferă subțire de oxigen și un miez de fier lichid.

Sub un strat de gheață de 18 km grosime se ascunde un ocean sărat, despre care s-a observat că se infiltrează la suprafață prin stratul de gheață într-o imagine recentă trimisă pe Pământ de Juno.

Nava spațială a efectuat un survol apropiat al Europei la 29 septembrie 2022, trecând la doar 355 km de suprafața lunii, capturând imagini de înaltă rezoluție ale unei caracteristici numite „ornitorincul”.

Această regiune, care măsoară aproximativ 37 km pe 67 km, a prezentat un teren haotic, cu creste de gheață, blocuri și materiale de culoare brun-roșiatică închisă.

O caracteristică proeminentă observată a fost o creastă dublă care se întinde de la est la vest, posibil legată de depozitele de apă sărată care se ridică din oceanul Europei. În plus, imaginile JunoCam au arătat că crustele de gheață de la polii Europei s-au deplasat, ceea ce indică mișcarea stratului de gheață al satelitului.

Deși misiunea Juno urmează să se încheie în 2025, două misiuni viitoare, Europa Clipper a NASA și misiunea Juice a Agenției Spațiale Europene, sunt programate să exploreze Europa în continuare în 2030 și, respectiv, 2031.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu