NASA a reparat un robot de pe Marte comandându-i să se lovească singur cu lopata

Robotul InSight al NASA, care se află în prezent pe suprafața planetei Marte, s-a confruntat cu unele probleme neașteptate în timpul misiunii sale de explorare a vecinului Pământului.

Concret, o sondă de săpat – care a fost construită pentru a insera un senzor – s-a blocat deoarece solul de pe Marte este mai dens decât se așteptau oamenii de știință, relatează Popular Science.

Brațul robotic la capătul căruia se află o lopată împinge „cârtița” într-o parte, în încercarea de a o pune în mișcare. Foto: NASA / JPL-Caltech

După câteva încercări eșuate de a scoate sonda, NASA a trebuit să apeleze la creativitate. În cele din urmă, a eliberat instrumentul transmițându-i robotului comanda să-i aplice o lovitură cu lopata din dotare.

NASA se aștepta ca sonda, supranumită „cârtița”, să aibă de săpat într-un sol asemănător nisipului. Dar, deoarece robotul s-a confruntat cu un sol dens, întregul aparat s-a blocat.

Programarea brațului robotic al lui InSight astfel încât să ajungă la „cârtiță” a fost o manevră riscantă și de ultimă instanță, amintește Popular Science, deoarece ar fi putut să deterioreze cablurile fragile folosite la alimentare și comunicații.

Inginerii NASA au petrecut câteva luni făcând simulări pe Terra înainte de a replica manevra pe Marte.

Acum, după ce a obținut rezultate ce dovedesc că robotul funcționează din nou la parametri normali, NASA speră să-l reprogrameze să încerce să introducă sonda în solul marțian.

Odată fixată sonda, agenția spațială americană speră că robotul va putea să-și îndeplinească misiunea de cercetare pentru care a fost conceput: analiza fluctuațiilor de temperatură din interiorul Planetei Roșii, în încercarea de a înțelege asemănările și deosebirile dintre subsolul marțian și cel al Pământului.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu