Naegleria fowleri, amiba care se hrănește cu creier uman

Naegleria fowleri este o amibă care se hrănește cu creierul uman și care, deși este extrem de rară, omoară aproape fiecare persoană infectată.

Naegleria fowleri, o amibă care cauzează o infecție deosebit de periculoasă, este responsabilă de infectarea și moartea multor înotători. Șansele de supraviețuire sunt foarte mici.

Cel mai îngrozitor este că, spre deosebire alte pericole din apă, amiba este microscopică și victimele habar nu au că au fost atacate, până când este prea târziu.

amiba Naegleria fowleri
Structurile prin care se alimentează amiba Naegleria fowleri au un aspect ce seamănă cu o față de om. Foto: Visuals Unlimited via National Geographic

Cunoscută mai larg sub denumirea de „amiba care mănâncă creierul”, Naegleria fowleri este un organism infecțios pe cât de rar, pe atât de mortal.

Această infecție are o rată a mortalității de 99%. Naegleria fowleri cauzează boala numită Meningoencefalită Amibică Primară (MAP).

Există o singură cale de a fi infectat: prin cavitatea nazală. Când un înotător se bucură de apă ca să scape de căldura verii, nu are cum să își dea seama dacă apa este infestată de Naegleria fowleri.

Când înotătorul se scufundă și lasă apa să-i intre în cavitatea nazală, se supune riscului de infecție. Dacă apa este propulsată prin cavitatea nazală cu destulă forță, iar Naegleria fowleri este prezentă în această apă, amiba poate călători din cavitatea nazală la creier, cauzând MAP după numai o zi. Totuși, de cele mai multe ori, simptomele apar după cinci zile.

amiba Naegleria fowleri
Odată intrată în cavitatea nazală, amiba caută o cale să ajungă în creier. Foto: Reuters

Odată ajunsă în cavitatea nazală, amiba trebuie să găsească o zonă a membranei mucoase pe unde ar putea migra de-a lungul nervilor olfactivi și să invadeze creierul victimei.

Apa contaminată, inclusiv apa de la robinet, conține această amibă. Astfel, multe cazuri au fost cauzate de folosirea unor irigatoare nazale, care inundă cavitatea nazală cu apă caldă pentru a curăța sinusurile.

Această boală are două stadii de simptome. Primul stadiu include dureri de cap severe, greață și vomă (simptome tipice multor boli), iar stadiul al doilea include înțepenirea gâtului, crize, halucinații și comă, după care urmează decesul.

Din nefericire, aceste simptome sunt foarte asemănătoare cu cele ale meningitei obișnuite, motiv pentru care, la început, diagnosticul poate fi eronat. În general, moartea survine după două săptămâni de la infecție.

amiba Naegleria fowleri
Reprezentarea pe calculator a Naegleria fowleri în stadiul de trofozoit (stânga), în stadiul flagelat (centru) și în stadiul de chist sau cist, termen preferat de parazitologi (dreapta). Foto: CDC.gov

Din 1962, de când a fost descoperită amiba, până astăzi, în SUA au fost înregistrate 143 de cazuri de infectare cu această amibă.

În Statele Unite, ultimul caz a fost semnalat în 2016. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății această amibă a ucis în 2012 cel putin zece persoane din Karachi, cel mai populat oraș din Pakistan.

În ceea ce privește România, nu există statistici privind numărul de cazuri de oameni infectați cu acest microorganism letal.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>