Naegleria fowleri, amiba care se hrănește cu creier uman

Naegleria fowleri este o amibă care se hrănește cu creierul uman și care, deși este extrem de rară, omoară aproape fiecare persoană infectată.

Naegleria fowleri cauzează o infecție deosebit de periculoasă și este responsabilă de infectarea și moartea multor înotători. Șansele să supraviețuiești întâlnirii cu această creatură sunt foarte mici.

amiba Naegleria fowleri
Structurile prin care se alimentează amiba Naegleria fowleri au un aspect ce seamănă cu o față de om. Foto: Visuals Unlimited via National Geographic

Cel mai îngrozitor este că, spre deosebire alte pericole din apă, amiba este microscopică, iar victimele ei habar nu au că au fost atacate, până când este prea târziu.

Cunoscută publicului larg sub denumirea de „amiba care mănâncă creierul”, Naegleria fowleri este un organism pe cât de rar, pe atât de mortal.

Cauzează boala numită Meningoencefalită Amibică Primară (MAP), iar rata mortalității în rândul celor infectați este de 99%. Naegleria fowleri pătrunde în organismul înotătorilor prin cavitatea nazală, fără ca aceștia să își dea seama că tocmai au fost infectați.

amiba Naegleria fowleri
Odată intrată în cavitatea nazală, amiba caută o cale să ajungă în creier. Foto: Reuters

Dacă apa este propulsată prin cavitatea nazală cu destulă forță, iar Naegleria fowleri este prezentă în această apă, amiba pătrunde în organism și își croiește drum spre creier.

Însă nu doar înotătorii sunt expuși acestui pericol. Inclusiv apa de la robinet poate fi infestată cu Naegleria fowleri. Multe cazuri de infectare au fost cauzate de folosirea de irigatoare nazale, care inundă cavitatea nazală cu apă caldă pentru a curăța sinusurile.

Odată ajunsă la creier, amiba poate cauza MAP după doar o zi. Totuși, de cele mai multe ori, simptomele apar după cinci zile.

amiba Naegleria fowleri
Reprezentarea pe calculator a Naegleria fowleri în stadiul de trofozoit (stânga), în stadiul flagelat (centru) și în stadiul de chist sau cist, termen preferat de parazitologi (dreapta). Foto: CDC.gov

În primul stadiu, victima prezintă dureri de cap severe, greață și vomă (simptome tipice multor boli). În stadiul al doilea, gâtul victimei înțepenește, apar crize și halucinații. Apoi, bolnavul intră în stare de comă și ulterior decedează.

Din nefericire, aceste simptome sunt foarte asemănătoare cu cele ale meningitei obișnuite, motiv pentru care, la început, diagnosticul poate fi eronat. În general, moartea survine după două săptămâni de la infecție.

Din 1962, de când a fost descoperită amiba, și până astăzi, în SUA au fost înregistrate 143 de cazuri de infectare cu această amibă. Ultimul caz a fost semnalat în 2016.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Naegleria fowleri a ucis în 2012 cel puțin zece persoane din Karachi, cel mai populat oraș din Pakistan. În ceea ce privește România, nu există statistici privind numărul de cazuri de oameni infectați cu acest microorganism letal.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil - cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea - cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:
  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.
„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.
Cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu