5 invenții aparent moderne care, de fapt, vin din negura istoriei

Multe dintre lucrurile despre care credem că au fost inventate recent există, de fapt, de foarte mult timp. Avem tendința să privim aceste obiecte drept invenții moderne deoarece versiunile lor inițiale fie nu au avut succes, fie s-au pierdut în negura timpului.

Există numeroase exemple de tehnologii – unele vechi de mii de ani – care ne arată că oamenii din trecut nu erau atât de primitivi pe cât îi credem. Aceste tehnologii au fost rezultatul unor salturi spectaculoase în inovație și au influențat categoric modernitatea.

Iată cinci invenții care ne ajută să mai „scuturăm” din prejudecățile pe care le avem despre civilizațiile din trecut.

1

Lentilele de contact

Foto: Smithsonian Magazine

Deși sunt văzute ca un dispozitiv modern, lentilele de contact au fost imaginate pentru prima oară de Leonardo da Vinci în anul 1508. Da Vinci credea că optica ochiului uman poate fi corectată prin contactul direct al corneei cu apa.

Cu toate acestea, a mai durat 350 de ani până când cineva a inventat lentilele de contact. Conform unor documente, sticlarul german F. A. Muller este cel care a produs primele astfel de dispozitive, în 1887.

Alte documente îi menționează pe opticianul Edouard Kalt și pe fizicianul Adolf E. Fick drept creatori ai primelor lentile de contact, în 1888.

Lentilele de contact primitive erau realizate integral din sticlă și acopereau întreaga suprafață a ochiului, inclusiv sclera. Din această cauză, erau foarte grele și reduceau alimentarea cu oxigen a corneei. Astfel, nu puteau fi purtate mai mult de câteva ore.

Apoi, în 1936, opticianul american William Feinbloom a rafinat tehnologia, inventând lentilele sclerale, confecționate dintr-o combinație de sticlă și plastic.

Acestea erau semnificativ mai ușoare decât modelele anterioare. Abia în 1948, opticianul american Kevin Tuohy a creat prototipul lentilelor pe care le cunoaștem astăzi, care sunt realizate integral din plastic și acoperă doar corneea.

2

Invenții străvechi - Restaurantele fast-food

Inventii - fast food
Foto: Huffington Post

Obiceiul mâncatului pe fugă este atribuit în mod fals doar generațiilor moderne. Analizând modul în care funcționau gospodăriile în orașul antic Pompei, arheologii au descoperit că romanii foloseau restaurante fast-food.

Spre deosebire de elite, cetățenii de condiție medie din Roma Antică nu mâncau și beau fără griji. Majoritatea populației locuia în spații mici, fără bucătărie sau spațiu pentru luat masa.

De altfel, vesela era un lucru rar întâlnit în gospodăriile din Pompei. Atunci când au excavat orașul, arheologii au descoperit, în schimb, vestigiile a ceea ce păreau a fi restaurante fast-food.

Aceste localuri erau o combinație între restaurantele fast-food moderne și pub-uri, pentru că serveau și mâncare, și alcool. Cu intrare la stradă, aveau o tejghea mare în mijlocul încăperii.

Aici se serveau și comandau mâncărurile și băutura. Ca în vremurile moderne, clienții puteau mânca fie la niște măsuțe amenajate în local, fie pe stradă, în mers.

3

Neurochirurgia

5 invenții supermoderne care, de fapt, vin din negura istoriei trepanatie_compressed
Foto: Glunis

Potrivit arheologilor, neurochirurgia se practică încă din Neoliticul târziu. Inițial, se credea că neurochirurgia are o vechime de 5.000 de ani, trepanația fiind cea mai primitivă formă a ei.

Practic, trepanația consta în crearea, cu ajutorul unui instrument, a unei deschizături în cutia craniană. Pe de altă parte, un mormânt extrem de vechi descoperit în satul francez Ensisheim sugerează că neurochirurgia era practicată acum 7.000 de ani.

În 1997, arheologii au descoperit la Ensisheim scheletul unui bărbat de 50 de ani, care prezenta mai multe găuri în craniu. Analizele au relevat că niciuna dintre găuri nu avea în jur crăpături.

Acest fapt indică posibilitatea ca ele să fi fost consecința unei intervenții chirurgicale. Prima gaură, localizată pe lobul frontal, avea șase centimetri lățime, iar cea de-a doua, situată în creștetul capului, avea trei centimetri lățime.

În urma testelor, arheologii au descoperit că cele două intervenții au fost realizate în momente diferite și par să fi avut succes, deoarece ambele găuri se vindecaseră la momentul la care bărbatul a murit.

4

Invenții străvechi - Telefonul

Aproape toată lumea știe că, de fapt, inventarea telefonului i-a fost atribuită în mod eronat lui Alexander Graham Bell și că adevăratul inventator al aparatului a fost inginerul Antonio Meucci.

Ei bine, chiar dacă telefonul modern a fost inventat de Meucci, ideea de telefon datează, de fapt, de peste 1.200 de ani. Această versiune primitivă a fost inventată de civilizația Chimu, care trăia în Valea Rio Moche, din Peru.

Inventii - telefon
Foto: Ancient Origins

În prezent aflat la Muzeul Smithsonian din SUA, acest telefon antic a fost descoperit de baronul Warlam V. Von Schoeler în 1930. Aparatul era format din două receptoare de nouă centimetri lungime, legate între ele cu o sfoară de 22 de metri.

Receptoarele erau echipate cu niște membrane ascunse, al căror rol era să amplifice sunetul în timpul comunicării.

5

Submarinul

Majoritatea dintre noi asociază inventarea submarinului cu Primul Război Mondial. Cu toate acestea, prima schiță fezabilă a unui submarin îi aparține lui William Bourne, un hangiu englez, și datează din 1580.

Bourne explica de ce plutesc bărcile și sugera că creșterea sau micșorarea densității unei nave în raport cu greutatea apei pe care o înlocuiește ar putea face o navă să se scufunde sau să plutească.

Inventii - submarin
Foto: Tumblr

Totuși, Bourne nu a pus în aplicare ideea, așa că lumea a trebuit să aștepte până în 1620, când Cornelius van Drebbel a inventat primul submarin.

Unii oameni au povestit că submarinul lui Drebbel a stat la cinci metri sub apa Tamisei timp de trei ore. Totuși, nu există desene sau explicații credibile cu privire la modul în care funcționa invenția.

Submarinul lui Drebbel era o barcă cu vâsle etanșată cu piele. Era dotat cu tuburi de aer atașate de flotoare și era propulsat de 12 vâslași, deoarece încă nu existau motoare.

Primul submarin militar a fost construit în 1776 de David Bushnell. Cunoscut drept „Țestoasa”, submarinul lui Bushnell era din lemn și era propulsat de elice acționate manual.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu