Profeții și legături oculte – Cei mai misterioși muzicieni ai tuturor timpurilor

Unii muzicieni au mai mult decât carismă și talent: sunt înconjurați de o aură enigmatică și niciodată nu își arată toate laturile. Din acest motiv, în jurul lor se țes adevărate legende sau teorii ale conspirației, care persistă mult după ce trec în neființă.

Artiștii pe care ți-i prezentăm în acest articol au dus vieți întunecate și enigmatice și îi atrag ca un magnet pe amatorii de mistere nedezlegate.

1

Trupa Ghost, chiar ca o fantomă

Muzicieni misteriosi - Ghost
Membrii trupei Ghost au o înfățișare înspăimântătoare. Foto: Change

Trupa de rock ocult suedeză Ghost (în engleză, „spirit” sau „fantomă”) este, fără îndoială, una dintre cele mai misterioase formații din toate timpurile. Piesele compuse de acești muzicieni au versuri bizare, care fac referire la forțele întunecate ale universului.

Desigur, sub acest aspect, cei de la Ghost nu diferă cu nimic de alte trupe de rock ocult. Ceea ce a stârnit curiozitatea publicului este faptul că toți cei șase membri ai formației sunt anonimi.

Sunt cunoscuți drept „fantomele fără nume”, iar liderul trupei poartă întotdeauna un costum de antipapă, având fața acoperită complet. Nimeni nu cunoaște identitatea celor șase suedezi și se pare că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

2

Tupac: viață după moarte?

Muzicieni misteriosi - Tupac
Aceasta este ultima fotografie a lui Tupac, făcută cu puțin timp înainte de a fi împușcat. Foto: 2pac Legacy

Rapper-ul american Tupac era celebru pentru muzica sa violentă și pentru implicarea în diverse bande interlope. Cu toate acestea, lumea a fost surprinsă atunci când Tupac a fost străpuns de patru gloanțe în timp ce se afla într-o mașină oprită la un semafor.

Încă viu, a fost transportat la spital, unde a decedat șase zile mai târziu, pe 13 septembrie 1996. Vestea morții lui Tupac a fost atât de surprinzătoare, încât unii fani susțin și acum că rapper-ul a reușit să scape cu viață și trăiește ascuns într-o vilă din Barbados sau Cuba.

Pentru a încerca să dovedească faptul că Tupac este încă în viață, fanii din întreaga lume au publicat zeci de fotografii în care se presupune că apare muzicianul. Cu toate acestea, nu s-a dovedit niciodată că el ar fi supraviețuit atacului.

3

Richey Edwards, o dispariție inexplicabilă

Muzicieni misteriosi - Richey Edwards
Foto: Teamrock

Richey Edwards a fost chitaristul și autorul versurilor trupei Manic Street Preachers. Pe 1 februarie 1995, muzicianul britanic trebuia să zboare către SUA, alături de un coleg, pentru a participa la un turneu cu trupa.

În schimb, în mod cu totul inexplicabil, muzicianul a dispărut fără urmă (devenind astfel un membru al faimosului club 27 – artiști morți la 27 de ani). Două săptămâni mai târziu, mașina sa a fost găsită abandonată, în apropierea podului Severn din sudul regiunii engleze Glouchestershire.

Podul este cunoscut drept un loc preferat de sinucigași, de aceea mulți au crezut că artistul și-a luat viața. Totuși, teoria sinuciderii nu se susține.

Asta, deoarece s-a descoperit că Edwards retrăsese de la bancă aproape 3.000 de lire în săptămâna dinaintea dispariției. Mai mult, apropiații muzicianului au afirmat că tânărul nu a fost niciodată genul care să se gândească la sinucidere.

După 13 ani de căutări în zadar, autoritățile l-au declarat mort, dar acest lucru nu a pus capăt speculațiilor cu privire la dispariția sa.

4

Giuseppe Tartini, inspirat de diavol

Muzicieni misteriosi - Giuseppe Tartini
O reprezentare a visului pe care se spune că l-ar fi avut Tartini. Foto: Wikimedia

Giuseppe Tartini este un muzician mai puțin cunoscut de publicul larg. S-a născut în 1692 în Republica Venețiană și a fost primul proprietar cunoscut al unei viori Stradivarius.

În 1765, cu câțiva ani înainte de moarte, Tartini a visat că s-a întâlnit cu diavolul. Acesta i-ar fi cântat o melodie la vioară, iar Tartini a încercat s-o reproducă după ce s-a trezit.

Sonata pentru vioară în Sol minor (sau „Sonata diavolului”) a devenit una dintre cele mai celebre opere ale lui. Este o bucată atât de complicată și de dificilă, încât oamenii din vremea lui spuneau că îți trebuie șase degete pentru a o interpreta.

 

Unele voci spun că Tartini ar fi reușit să compună o arie de o asemenea complexitate doar pentru că a fost inspirat de forțe oculte. Bineînțeles, acest lucru nu a fost (și probabil nu va fi) niciodată dovedit.

5

Elvis Presley, o moarte învăluită în mister

Muzicieni misteriosi - Elvis Presley
Elvis Presley în concert, în 1956. Foto: Time

După cum bine se știe, Regele rock’n’roll-ului a murit în circumstanțe misterioase. Oficial, Elvis a murit în urma unui infarct, în 1977. Dar s-a zvonit că, de fapt, cauza morții ar fi fost o supradoză de droguri.

Orice s-ar fi întâmplat de fapt, unii fani înfocați cred (sau mai degrabă speră) că Elvis nu a murit și este încă viu. Obsesia pentru muzician a devenit atât de mare, încât oameni din întreaga lume spun că l-au văzut de mai multe ori.

6

Robert Johnson, pact cu diavolul pentru talent?

Muzicieni misteriosi - Robert Johnson
Peste noapte, Johnson a căpătat un talent inexplicabil Foto: NPR

Alt membru al „clubului 27” este legenda blues-ului, Robert Johnson. Muzicianul a murit în 1938, după ce a fost otrăvit. Johnson a vrut mereu să cânte blues, dar criticii considerau că nu are suficient talent. Dar, brusc, totul s-a schimbat radical.

Potrivit prietenilor lui, peste noapte (la propriu!), Johnson a dobândit o măiestrie impresionantă în cântatul la chitară. Când a fost întrebat ce făcuse, el le-a spus că s-a întâlnit cu diavolul la o răscruce de drumuri (răscrucea se află în Mississippi și oamenii o vizitează și astăzi).

Potrivit spuselor artistului, diavolul i-ar fi acordat chitara și i-ar fi oferit talent, în schimbul sufletului său. Despre acest subiect Johnosn a scris și un cântec, intitulat „Eu și diavolul”. Zvonurile privitoare la pactul făcut de el nu au încetat de atunci.

7

Niccolo Paganini, un spirit demonic

Muzicieni misteriosi - Niccolo Paganini
Înfățișarea lui Paganini îi speria pe mulți dintre contemporanii săi. Foto: Houston Symphony

Zvonurile și miturile țesute în jurul lui Paganini sunt fără sfârșit. Muzicianul s-a născut în 1782 în Italia și a început să cânte la vioară la vârsta de cinci ani. Dar, la doar 15 ani, muzicianul a suferit  un episod de tulburare psihică. Apoi, a devenit consumator de alcool, cartofor și afemeiat.

În ciuda acestor defecte, Paganini a fost unul dintre cei mai mari violoniști care au existat vreodată (putea să cânte 12 note pe secundă). Abilitățile lui i-au făcut pe oameni să creadă că făcuse un pact cu necuratul, pentru a excela în muzică.

Zvonurile au fost alimentate și de înfățișarea artistului. Paganini era foarte înalt, slab, palid, avea nasul lung și obrajii supți. Se spunea că buzele lui aveau un rânjet sardonic și ochii lui ardeau.

Potrivit unui alt zvon, Paganini ar fi ucis o femeie, i-a prins sufletul în vioară și i-a folosit intestinele pe post de corzi. Înainte să moară, violonistul a refuzat ultima împărtășanie.

Datorită vieții și caracterului său, Paganini a rămas o legendă a muzicii, iar poveștile despre el încă stârnesc curiozitatea.

8

Syd Barrett: o profeție sumbră

Muzicieni misteriosi - Syd Barrett
Foto: Morrison Hotel Gallery

Syd Barrett, pe numele adevărat Roger Keith Barrett, a fost unul dintre membrii fondatori ai grupului de rock psihedelic Pink Floyd. Barrett era vocalist și chitarist, dar a făcut parte din trupă doar doi ani.

Pe fondul abuzului de droguri, a devenit schizofrenic și a început să aibă episoade psihotice. În timpul unui spectacol, Barrett a încercat să își modeleze părul cu o cremă care, în urma reacțiilor chimice declanșate de lumina de pe scenă, i-a ars jumătate de față.

După ce a fost nevoit să părăsească Pink Floyd, Barett a luat-o de la capăt, cu o trupă numită Stars, care nu a avut niciodată succes. Un zvon sinistru s-a țesut în jurul unuia dintre albumele Stars, care nu a fost lansat niciodată: The Melting Lady.

Unul dintre cântece, „Două turnulețe”, menționează două turnuri, care se prăbușesc în anul 2001. Este, oare, posibil ca Barret să fi avut o premoniție cu privire la atentatul terorist din 11 septembrie 2001? Din păcate, nu vom ști niciodată.

9

Jimmy Page, legături oculte

Muzicieni misteriosi - Jimmy Page
Jimmy Page a fost un adept al lui Aleister Crowley (foto dreapta) Foto: Reality Sandwich

Jimmy Page a fost chitaristul trupei Led Zeppelin, adeseori prezentată ca având legături cu ocultismul. La fel ca în cazul multor muzicieni, se zvonește că trei membri ai trupei ar fi făcut un pact cu diavolul.

Mai mult, se spune că unul dintre cele mai celebre cântece din istorie, „Stairway to Heaven”, conține versuri de închinare la diavol. Ascultat invers, acesta are versuri ca: „Oh, în cinstea iubitului meu Satan” (Vrei să auzi cu urechile tale? Încearcă aici.)

Dintre toți membri trupei, Jimmy Page are cele mai strânse legături cu practicile oculte. Este cunoscut faptul că Page este un admirator al ocultistului Aleister Crowley.

De altfel, artistul a și cumpărat fosta locuință a lui Crowley, de lângă Loch Ness. Totuși, după o vreme, Page a părăsit casa, susținând că este bântuită.

10

David Bowie, omul dintr-o altă dimensiune

Muzicieni misteriosi - David Bowie
Foto: Daimonologia

De-a lungul carierei sale, David Bowie a folosit adesea metafora stelei căzătoare. Multe dintre creațiile sale fac referire la cosmos, astronomie și astronauți. Cu muzica și înfățișarea lui dintr-o altă lume, este ușor de înțeles ce unii oameni credeau că artistul a venit din spațiu.

Au existat multe speculații despre ultimul său album, Blackstar, și despre cântecul Lazarus. Unii spun că în versuri se află mesaje ascunse, care prezic întoarcerea sa dintre cei morți (Lazăr fiind personajul biblic înviat de Cristos).

Se știe că, în tinerețe, Bowie era interesat de Cabala (cu rădăcinile în iudaism, Cabala este fundația interpretării mistice sau religioase) și era aproape obsedat de pentagramele protectoare.

Mai mult, la fel ca Page, Bowie era interesat de Aleister Crowley, la care face referire la acesta în cântecele lui (cum ar fi „Quicksand”, 1971).

Toate preocupările lui misterioase i-au făcut pe oameni să avanseze diverse teorii despre simbolismul satanic și religios din videoclipurile lui. Chiar și după moartea artistului, oamenii încă încearcă să descifreze mesajele ascunse în arta acestuia.

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Profeții și legături oculte – Cei mai misterioși muzicieni ai tuturor timpurilor”

  1. De ce a refuzat Paganini ultima împărtășanie:
    În luna mai 1840, Paganini era grav bolnav și locuia la Nisa. Cu o săptămână înaintea morții din 27 mai, episcopul de Nisa i-a trimis un preot pentru împărtășanie dar Paganini l-a refuzat pentru că credea că e prea devreme pentru acest lucru și nu pentru că era satanist sau anti-religios. Pur și simplu nu era momentul. O săptămână mai târziu a murit brusc de hemoragie internă și a decedat înainte ca un preot să poată fi chemat. În ciuda faptului că în testament ceruse să fie menționat în 100 de slujbe de către călugării capucini și își încredințase sufletul infinitei bunătăți a Creatorului ( à l’infinie bonté de Notre Créateur), zvonurile despre colaborarea lui cu Diavolul și alte cele l-au făcut pe Monsieniorul Galvano să-i refuze ceremoniile de înmormântare. Din 1838 nu mai putea vorbi datorită unei boli a corzilor vocale. Puteți citi un foarte bun eseu despre Paganini scris de Nicolae Filimon, cel cu „Ciocoii vechi și noi” intitulat „Schiță biografică asupra celebrului violonist Paganini”

Lasă un comentariu