VIDEO Cântăreții din acvariu: prima trupă din lume care face muzică sub apă

Un un bol de sticlă, puțină apă și o voce au fost elementele care au dus la înființarea primei formații din lume care face muzică sub apă. Ideea de la care au pornit cei cinci muzicieni curajoși care au înființat Aquasonic este faptul că toate ființele de pe Pământ au un element în comun: apa.

Desigur, atunci când vrei să faci muzică sub apă, trebuie să știi că te așteaptă multe provocări, spun membrii trupei. Cum reușesc ei să-și susțină concertele și la ce trucuri apelează pentru ca totul să iasă perfect?

Un bol cu apă și o idee ieșită din comun

Muzica sub apa 01

În 2004, daneza Laila Skovmand a dus un bol plin cu apă la buze și a început să cânte la suprafața apei. Treptat, și-a scufundat gura în apă, experimentând cu diverse sunete.

Anii au trecut și experimentele au continuat. Odată, Skovmand a învelit o cutie mare în plastic și a luat un microfon,  pe care l-a învelit într-un prezervativ. Apoi, a încercat să cânte complet scufundată în apă.

Așa s-a născut Aquasonic, prima formație din lume care oferă concerte subacvatice. Skovmand a devenit compozitorul și directorul artistic al formației. Alături de ea mai lucrează patru artiști care fac muzică sub apă.

Muzica sub apa 02

„Este o trupă ca orice alte trupe, singura diferență fiind că performează în mediul subacvatic. Noi credem că apa este elementul care ne leagă pe toți, oameni și toate celelalte forme de viață.

Credem că un astfel de concert depășește orice cultură și religie și trece de tot ce ne separă. Poate că, la nivel subconștient, toți ne amintim de apă, fiindcă în primele nouă luni de viață, în pântecul mamei, auzim lucrurile prin filtrul apei”, a spus Robert Karlsson, unul dintre cofondatorii Aquasonic.

Instrumente special construite pentru muzică sub apă

Muzica sub apa 03

Până acum, Aquasonic a înregistrat peste 60 de minute de muzică. Însă, pentru a ajunge aici, a fost nevoie de multă cercetare, repetiții și perfecționare. Grupul s-a întâlnit cu proiectanți de instrumente și cu oameni de știință din lumea întreagă pentru a-și aduce la îndeplinire visul subacvatic.

„În primii câțiva ani, am făcut multe cercetări și am aflat ce anume făcuseră alții înaintea noastră. În cele din urmă, am aflat că trebuia să construim instrumente, fiindcă cele existente nu funcționau bine sub apă”, a mai spus Karlsson.

Însă obținerea instrumentelor potrivite a fost doar începutul. Karlsson a spus că, atunci când vrei să faci muzică sub apă, te confrunți cu multe provocări, care lipsesc în cazul muzicii convenționale.

Spre exemplu, la începuturi, muzicienii nu puteau înțelege de ce instrumentele sunau foarte diferit de la o zi la alta.

„Acustica din apă este foarte, foarte diferită, deci dacă schimbi poziția unui instrument cu 10 centimetri, acesta va suna foarte diferit”, a explicat Karlsson.

Acvariile sunt precum cutiile de rezonanță ale instrumentelor, de aceea muzicienii au trebuie să calculeze la milimetru poziționarea fiecărui instrument, pentru a obține sunetul dorit.

Cum respiră muzicienii în timpul concertelor?

Muzica sub apa 04
Aquasonic, în concert în Sydney, Australia

Contează mult și unde pui microfonul, dar și temperatura apei. Dacă apa este cu două grade prea caldă, instrumentul va suna prost. De aceea, apa din acvarii este menținută la 34-37 de grade. Astfel, atât artiștii, cât și instrumentele sunt într-o situație confortabilă.

Apropo de confort, cum reușesc membrii formației să respire în timpul concertelor? Ei bine, în timp ce fac muzică sub apă, timpul necesar respirației este inclus în fiecare compoziție. Frecvența respirației depinde de rolul fiecăruia.

„Totul depinde de cât de activ ești din punct de vedere fizic. Cred că cea mai mare perioadă petrecută sub apă este de un minut și 15 secunde.

Însă, bineînțeles, atunci când cânți, 30 de secunde pot însemna destul de mult, mai ales pentru bateriști. Ei sunt foarte activi fizic fiindcă sub apă trebuie să folosești multă forță, așa că trebuie să iasă și să respire în mod regulat”, a explicat Karlsson.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală. Toate figurile importante - Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții - sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.
Cartea „Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu