Muzica influențează gustul și aroma brânzei. Hip-hop are cel mai puternic efect

Un grup de cercetători elvețieni a expus diferite tipuri de brânzeturi la diferite tipuri de muzică, iar concluzia a fost surprinzătoare. Cele care au „ascultat” hip hop au avut cel mai puternic gust și miros.

Pe lângă laptele coagulat și fermentul, maeștrii brânzeturilor pot folosi un nou ingredient în producerea celor mai bune produse ale lor: muzica. Potrivit unui experiment curios realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Berna, Elveția, o sesiune de hip-hop ar conferi acestui produs un gust mai consistent și un miros mai puternic.

Muzica influențează gustul și aroma brânzei. Hip-hop are cel mai puternic efect
Foto: Pexels

Oamenii de știință au separat nouă brânzeturi Emmental de 10 kilograme în cutii de lemn pentru a testa impactul muzicii asupra aromei și gustului produsului. Au aplicat apoi diferite genuri de muzică asupra brânzeturilor, timp de 24 de ore, fără întrerupere.

Unele brânzeturi au „ascultat” albumul „We Got it From Here” al grupului hip-hop A Tribe Called Quest, altele au primit melodia piesei „Flautul fermecat” a lui Mozart, iar altele „Starway to Heaven” a lui Led Zeppelin, în vreme ce un alt eșantion a fost expus la unde de frecvență joasă, medie și înaltă. În fine, un ultim grup de brânzeturi a fost lăsat în liniște deplină.

În loc de difuzoare, cercetătorii au folosit mini-transmițătoare pentru a conduce energia sonoră a muzicii în fiecare calup de brânză.

Verificare gastronomică

Muzica influențează gustul și aroma brânzei. Hip-hop are cel mai puternic efect 1_1_red_compressed
Foto: Getty Images

O echipă de gastronomi a degustat apoi cele nouă brânzeturi și a ajuns la un verdict cu privire la mirosul, gustul și textura brânzeturilor.

„Diferențele erau clare”, spune Benjamin Luzuy, un bucătar cunoscut la televiziunea elvețiană și membru al echipei de experți responsabili de verdict.

Potrivit bucătarului, notele muzicale au îmbunătățit gustul și mirosul, dând brânzeturilor o aromă mai fructată. Cea mai favorizată, în opinia membrilor juriului, a fost cea care a fost supusă ritmurilor incisive de hip-hop.

Juriul a efectuat două degustări, iar ambele au ajuns la aceeași concluzie. Având în vedere succesul hip-hop-ului în fabricarea brânzeturilor, cercetătorii intenționează să repete experimentul cu 5 până la 10 brânzeturi diferite pentru a compara subtilitățile dintre diferitele grupuri ale acestui gen muzical.

Cine știe, poate că următorul brand care va face furori pe piața din România va proveni dintr-o fabrică unde se produce brânză pe versurile lui Eminem…

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu