Polonia verde: Munții Tatra, cel mai înalt sector al Munților Carpați

Dincolo de fațeta sa cea mai faimoasă, există și o Polonie naturală, care se îndepărtează de castelele și palatele pe care istoria sa turbulentă le-a lăsat moștenire.

Este vorba de Polonia care nu are nicio legătură cu orașele agitate și care, cu cicatricile de război deja închise, este dominată de structuri deosebite și de o viață culturală foarte bogată.

Munții Tatra
Foto: iStock

Această Polonie verde și luxuriantă atinge culmea expresivității în Parcul Național Tatra, cel mai înalt sector din Munții Carpați, cu niște culmi impresionante care străbat sudul țării, chiar la granița cu Slovacia.

Munții Tatra sunt numiți și „lanțul muntos perfect”: maiestuos, dar sigur; impunător, dar accesibil. Un colț de lume îndepărtat, sălbatic și deosebit de prietenos cu drumeții: nu există niciun alt loc în țară cu peisaje atât de variate.

Cei peste 300 de kilometri de trasee pe care te poți pierde – și la propriu, și la figurat – promit excursii de neuitat, întotdeauna cu vedere la păduri luxuriante, stânci ascuțite și vârfuri care se ridică deasupra lacurilor înghețate.

Munții Tatra sunt un loc ideal pentru a merge cu familia

Munții Tatra
Foto: iStock

Această ușurință de explorare face ca Munții Tatra să fie o destinație adecvată pentru familii. Mai ales în partea de vest, cu înălțimi mai mici și culmi mai domoale, ideale pentru a te bucura de un picnic după o plimbare lungă.

Cei mai îndrăzneți au la îndemână un catalog generos de activități sportive: pe lângă rutele de ciclism, alpinism și speologie, masivul are una dintre cele mai ieftine stațiuni de schi din Europa, care, deși a fost scena unui campionat de iarnă, este potrivită pentru toate nivelurile de pricepere.

Situați la două ore de mers cu mașina de frumosul oraș Cracovia, Munții Tatra sunt mai reprezentativi pentru modul de viață tradițional decât orice alt loc din Polonia.

Munții Tatra
Foto: iStock

În păduri plutește un anumit aer de basm, care se întinde peste un mozaic de orașe modeste, cu arhitectura lor tipică, din lemn, care a reușit să păstreze obiceiurile în starea lor cea mai pură.

Orașul la modă

Zakopane, populara stațiune montană, este un bun punct de plecare pentru a începe excursiile prin aceste locuri. Este un oraș care a ajuns la modă în ultimii ani și unde o plimbare pe stradă înseamnă să descoperi iubitori de aventură veniți din toate cele patru zări.

De asemenea, această stațiune este renumită pentru casele sale pitorești, de munte. Sunt construite în așa-numitul stil Zakopane, prezent în această regiune care a fost cândva refugiul pictorilor, poeților și compozitorilor.

Este vorba despre o tendință arhitecturală în care lemnul este dominant și prin care s-a încercat evidențierea spiritului polonez.

Mii de cărări de munte

Foto: iStock

Apoi, în interiorul Parcului Național Tatra, există mii de trasee de urmat. Cele mai frecventate sunt și cele mai simple, care traversează văi fermecătoare umbrite de păduri alpine, cum ar fi Dolina Strazyska sau Dolina Biatego.

Apoi, sunt cele mai complicate, care străbat Tatra Mare și Tatra Belianske, unde călătorii se confruntă cu provocări mai mari, dar au parte întotdeauna de răsplata peisajelor minunate.

Vegetația se schimbă la fiecare pas și, cu puțin noroc, poți observa și timida faună locală: căprioare, marmote, capre negre și – mult mai evaziv – ursul brun, o specie din care au mai rămas extrem de puține exemplare.

Dacă vrei să urci pe vreo culme, ai de unde alege. Acest lanț muntos are peste 20 de vârfuri care depășesc două mii de metri, dintre care cel mai înalt este Vârful Rysy.

Atingerea culmii sale, printr-un păienjeniș de trasee accesibile și marcate, îți permite să te bucuri de vederi fabuloase asupra norilor, cu acea senzație magnetică de a fi într-un loc realmente unic.

Descoperă ce au de oferit Munții Tatra urmărind în continuare documentarul „Parcul Național Tatra” (fără narațiune, doar cadre din natură pe un fundal muzical).


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Polonia verde: Munții Tatra, cel mai înalt sector al Munților Carpați”

  1. Foarte frumos. Pacat mare ca romanii nu au atata grija de natura precum au europenii. Trist sa vezi atata frumusete cum se duce si nu este valorificata pentru binele romanilor. Se pare ca populatia asta este complet ignoranta cu privire la bogatia locurilor si frumusetea/potentialul turistic. Dar ce zic eu, romanii nu sunt constienti nici macar de potentialul agricol. La mine aici in Ploiesti, la marginea orasului in cartierul Nord s-au taiat sute de copaci pentru a face loc caselor, care case sunt facute foarte prost, ingramadite, clar ca sunt facute pentru bani si sunt facute cu usurinta. Nimic frumos au intr-ansele, nimic. Multe prezinta crapaturi in tencuiala si in zidul gradinitelor. Mai departe catre Nord campuri intregi au fost vandute pentru a se construi case si blocuri de apartamente in acelas stil ”sa dea Dumnezeu sa tina 20 de ani”. Zici ca sunt facute din carton…. Nimic frumos, doar bineinteles pentru bani. Trebuie sa ai niste probleme serioase sa crezi ca populatia asta va fii vreodata precum polonezii ori germanii ori mai rau, norvegienii sau finlandezii. Nici o sansa. Vai de noi ce vremuri traim si mai rau, ce vremuri vom prinde…. Dumnezeu sa aibe mila si Zeii sa ne aibe in paza Lor!

    Răspunde

Lasă un comentariu