Muntele pe care Japonia l-a ascuns de restul lumii

În parcul național Shikotsu-Toya, pe insula Hokkaido, nu departe de vulcanul activ Usu, se află un pisc vulcanic înalt de aproape 400 de metri, numit Showa-Shinzan. Acesta este cel mai tânăr munte din Japonia.

A apărut pe 28 decembrie 1943 într-un câmp de orez, însoțit de tremurul pământului și lavă fierbinte. Pe măsură ce lava țâșnea la suprafață, câmpul a crescut în înălțime și în următorii doi ani domul de lavă a tot continuat să se înalțe, până când a ajuns la înălțimea de 398 de metri.

Foto: Pinterest

Showa-Shinzan a erupt când Japonia se lupta cu Aliații în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Apariția vulcanului într-un moment când întreaga țară se afla în suferință a fost considerat un semn rău de către oamenii superstițioși.

Autoritățile au încercat să păstreze tăcerea și le-au cerut localnicilor ca muntele să rămână un secret. Însă Masao Mimatsu, un șef de oficiu poștal, care trăia în apropiere, a observat și a înregistrat ritmul de dezvoltare a vulcanului.

Din cauza efortului de război, materialele științifice de bază lipseau, iar Mimatsu a fost nevoit să improvizeze, potrivit Amusing Planet. Notele și schițele sale privitoare la Showa-Shinzan sunt singurele relatări legate de formarea acestui munte care sunt disponibile pentru geologi.

Foto: Pinterest

Masao Mimatsu a întins orizontal câteva fire de pescuit între doi pari, lângă clădirea poștei. A observat creșterea vulcanului prin aceste fire și a desenat profilul muntelui Showa-Shinzan în momente diferite, pe măsură ce domul creștea.

Când și-a prezentat datele și schițele la Conferința Mondială despre Vulcani în Oslo, în 1948, munca sa a fost lăudată de vulcanologii profesioniști. Hârtiile lui au fost numite „Diagrama Mimatsu”, iar bărbatul a primit primul Premiu Cultural Hokkaido pentru ele.

Foto: Pinterest

De asemenea, Mimatsu a cumpărat din propriile economii terenul pe care se afla vulcanul, pentru a putea studia mai amănunțit acest munte tânăr. Unii spun că acest lucru s-a întâmplat în timp ce vulcanul încă era în creștere.

Alții spun că a cumpărat terenul după ce vulcanul a încetat să mai erupă.

Oricare ar fi adevărul, Mimatsu a devenit proprietarul vulcanului, iar acesta este singurul vulcan din lume ce se află pe o proprietate privată, în ciuda faptului că guvernul l-a declarat monument național al Japoniei – o raritate pe plan mondial.

Foto: Pinterest

Amintirea lui Masao Mimatsu este onorată prin Sala Memorială Masao Mimatsu, care se află lângă Showa-Shinzan și printr-o statuie de bronz care îl înfățișează privind printr-un dispozitiv de supraveghere.

Foto: Pinterest

Ca să știi mai mult

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

Comandă cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>