Muntele pe care Japonia l-a ascuns de restul lumii

În parcul național Shikotsu-Toya, pe insula Hokkaido, nu departe de vulcanul activ Usu, se află un con vulcanic înalt de aproape 400 de metri, numit Showa-Shinzan. Acesta este cel mai tânăr munte din Japonia.

A apărut pe 28 decembrie 1943 într-un câmp de orez, după ce pământul s-a cutremurat, iar lava fierbinte a început să țâșnească la suprafață. În următorii doi ani, lava a continuat să iasă din adâncurile pământului, formând un dom cu înlțimea de 398 de metri.

Foto: Pinterest

Showa-Shinzan a erupt în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Japonia se lupta cu forțele Aliate. Apariția vulcanului într-un moment când întreaga țară se afla în suferință a fost considerat un semn rău augur de către oamenii superstițioși.

Autoritățile au încercat să păstreze tăcerea asupra evenimentului considerat nefast și le-au cerut localnicilor ca muntele să rămână un secret. Însă Masao Mimatsu, un șef de oficiu poștal, care trăia în apropiere, a observat și a înregistrat ritmul de dezvoltare a vulcanului.

Din cauza efortului de război, materialele științifice de bază lipseau, iar Mimatsu a fost nevoit să improvizeze, potrivit Amusing Planet. Notele și schițele sale privitoare la Showa-Shinzan sunt singurele relatări pe care geologii le au la dispoziție privind formarea acestui munte.

Foto: Pinterest

Masao Mimatsu a întins orizontal câteva fire de pescuit între doi pari, lângă clădirea poștei. A observat creșterea vulcanului prin aceste fire și a desenat profilul muntelui Showa-Shinzan în momente diferite, pe măsură ce domul creștea.

Când și-a prezentat datele și schițele la Conferința Mondială despre Vulcani, organizată la Oslo în 1948, munca sa a fost lăudată de vulcanologii profesioniști. Hârtiile lui au fost numite „Diagrama Mimatsu”, iar bărbatul a primit primul Premiu Cultural Hokkaido.

Foto: Pinterest

De asemenea, Mimatsu a cumpărat din propriile economii terenul pe care se afla vulcanul, pentru a putea studia mai amănunțit acest munte tânăr. Unii spun că tranzacția a avut loc în timp ce vulcanul încă era în creștere.

Alții spun că bărbatul a cumpărat terenul după ce vulcanul a încetat să mai erupă.

Oricare ar fi adevărul, Mimatsu a devenit proprietarul vulcanului, iar acesta este singurul vulcan din lume aflat pe o proprietate privată, în ciuda faptului că guvernul l-a declarat monument național al Japoniei – o raritate pe plan mondial.

Foto: Pinterest

Amintirea lui Masao Mimatsu este onorată prin Sala Memorială Masao Mimatsu, care se află lângă Showa-Shinzan, și printr-o statuie de bronz care îl înfățișează privind printr-un dispozitiv de supraveghere.

Foto: Pinterest

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu