Muntele pe care Japonia l-a ascuns de restul lumii

În parcul național Shikotsu-Toya, pe insula Hokkaido, nu departe de vulcanul activ Usu, se află un pisc vulcanic înalt de aproape 400 de metri, numit Showa-Shinzan. Acesta este cel mai tânăr munte din Japonia.

A apărut pe 28 decembrie 1943 într-un câmp de orez, însoțit de tremurul pământului și lavă fierbinte. Pe măsură ce lava țâșnea la suprafață, câmpul a crescut în înălțime și în următorii doi ani domul de lavă a tot continuat să se înalțe, până când a ajuns la înălțimea de 398 de metri.

Foto: Pinterest

Showa-Shinzan a erupt când Japonia se lupta cu Aliații în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial. Apariția vulcanului într-un moment când întreaga țară se afla în suferință a fost considerat un semn rău de către oamenii superstițioși.

Autoritățile au încercat să păstreze tăcerea și le-au cerut localnicilor ca muntele să rămână un secret. Însă Masao Mimatsu, un șef de oficiu poștal, care trăia în apropiere, a observat și a înregistrat ritmul de dezvoltare a vulcanului.

Din cauza efortului de război, materialele științifice de bază lipseau, iar Mimatsu a fost nevoit să improvizeze, potrivit Amusing Planet. Notele și schițele sale privitoare la Showa-Shinzan sunt singurele relatări legate de formarea acestui munte care sunt disponibile pentru geologi.

Masao Mimatsu a întins orizontal câteva fire de pescuit între doi pari, lângă clădirea poștei. A observat creșterea vulcanului prin aceste fire și a desenat profilul muntelui Showa-Shinzan în momente diferite, pe măsură ce domul creștea.

Foto: Pinterest

Când și-a prezentat datele și schițele la Conferința Mondială despre Vulcani în Oslo, în 1948, munca sa a fost lăudată de vulcanologii profesioniști. Hârtiile lui au fost numite „Diagrama Mimatsu”, iar bărbatul a primit primul Premiu Cultural Hokkaido pentru ele.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Foto: Pinterest

De asemenea, Mimatsu a cumpărat din propriile economii terenul pe care se afla vulcanul, pentru a putea studia mai amănunțit acest munte tânăr. Unii spun că acest lucru s-a întâmplat în timp ce vulcanul încă era în creștere.

Alții spun că a cumpărat terenul după ce vulcanul a încetat să mai erupă. Oricare ar fi adevărul, Mimatsu a devenit proprietarul vulcanului, iar acesta este singurul vulcan din lume ce se află pe o proprietate privată, în ciuda faptului că guvernul l-a declarat monument național al Japoniei – o raritate pe plan mondial.

Foto: Pinterest

Amintirea lui Masao Mimatsu este onorată prin Sala Memorială Masao Mimatsu, care se află lângă Showa-Shinzan și printr-o statuie de bronz care îl înfățișează privind printr-un dispozitiv de supraveghere.

Foto: Pinterest


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu