Mumiile „Frankenstein”: Bărbatul și femeia creați cu oase de la 6 persoane

Într-un moment „evrika” demn de doctorul Frankenstein, oamenii de știință au descoperit că două mumii găsite în mlaștinile din Scoția, vechi de 3.000 de ani, sunt compuse, de fapt, din rămășițele a șase persoane.

Potrivit datării cu izotopi radioactivi și studiilor genetice, mumiile – reprezentând un bărbat și o femeie – au fost asamblate din părți prelevate de la mai mulți oameni.

Cel mai probabil, scopul acestor operații lugubre nu va fi cunoscut niciodată.

Scheletul femeii conține și oase prelevate de la alte trupuri. Foto: Mike Parker Pearson

Mumiile au fost descoperite în 2001 sub rămășițele unor case din secolul XI din Cladh Hallan, un sat preistoric de pe insula South Uist, situată în largul coastelor Scoției.

Cadavrele fuseseră îngropate în poziție fetală la cel puțin 300 de ani după moarte.

Pe baza analizei structurii scheletelor, oamenii de știință au stabilit că trupurile au fost plasate într-o turbărie până când s-au conservat, după care au fost îndepărtate și păstrate în alt loc.

Ruinele așezării preistorice din Cladh Hallan. Foto: Today in British History

Sute de ani mai târziu, rămășițele au fost îngropate din nou. În 2012, însă, cercetătorii care le-au analizat au observat o serie de detalii bizare, care trădau faptul că aceste mumii de mlaștină avuseseră parte de un tratament special, potrivit Institutului de Arheologie din America.

La scheletul femeii, „mandibula nu se potrivea cu craniul”, potrivit lui Terry Brown, profesor de arheologie biomedicală la Universitatea din Manchester.

Prin urmare, savanții au decis să supună rămășițele unei analize ADN. Brown a prelevat ADN din mandibulă, din craniu și din oasele mâinilor și ale picioarelor scheletului feminin.

Surprinzător, rezultatele au arătat că osemintele provin de la mai mulți oameni între care nu au existat legături de rudenie.

Mumia femeii conține părți care datează aproximativ din aceeași perioadă de timp. Însă testele cu izotopi au arătat că mumia bărbatului este făcută din părți prelevate de la oameni care au murit la câteva sute de ani distanță unul de celălalt.

Conservarea rapidă în mlaștină

Un alt indiciu al naturii ciudate a mumiilor din Cladh Hallan sunt oasele lor neobișnuit de bine conservate. O turbărie este un mediu cu un nivel ridicat de aciditate și cu conținut scăzut de oxigen, ce inhibă bacteriile care descompun substanțele organice.

Omul de Grauballe, descoperit în Danemarca, este unul dintre cele mai bine conservate trupuri din mlaștină. Foto: nematode.unl.edu

Împreună, aceste două condiții sunt deosebit de prielnice pentru conservarea majorității materialelor organice. Pe de altă parte, mediul acid atacă materialele pe bază de calciu, astfel că majoritatea cadavrelor de mlaștină descoperite până acum au pielea și țesuturile moi mai bine conservate decât oasele.

În corpurile din Cladh Hallan, oasele sunt încă articulate, atașate unul de altul. Acest lucru indică faptul că cei care le-au depus în mlaștină au recuperat corpurile din turbă după conservare, dar înainte ca acidul să le distrugă oasele.

Mai târziu, când mumiile au fost reîngropate în sol, țesutul moale a reînceput să se descompună.

Foto: Mike Parker Pearson

Nu se știe de ce oamenii preistorici au trecut prin acest proces neobișnuit sau de ce au construit astfel de mumii, compuse din bucăți tăiate din mai multe trupuri.

Una dintre teorii – cea mai cinică – susține că oamenii din Cladh Hallan din Epoca Bronzului erau pur și simplu practici: „Poate că a căzut capul, iar ei au luat un alt cap și l-au lipit de trup”, a afirmat Brown pentru National Geographic.

O altă posibilitate ar fi că întreaga operație a fost deliberată, pentru a crea un fel de strămoș simbolic care astfel a fost înzestrat cu trăsături de la mai multe generații.

Brown a menționat în context exemplul mumiilor Chinchorro, descoperite în Anzii chilieni, unde îmbălsămătorii au întărit sau au reconstituit corpurile cu bețe, iarbă, păr de animale și chiar și cu piele de leu de mare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu