Mumia extraordinară a doctorului Pirogov, un colos al medicinei

Cât timp a fost în viață, Nikolai Ivanovici Pirogov a fost una dintre cele mai strălucitoare minți din istoria medicinei umană, inventând practici și proceduri care sunt folosite și astăzi.

După ce a murit, și-a păstrat statutul de geniu al medicinei, dar a devenit faimos și pentru faptul de a fi cea mai bine conservată (și mai veche) mumie din vremurile moderne.

Nikolai Pirogov
Nikolai Ivanovici Pirogov. Foto: Wikimedia

Născut în 1810 în Rusia, Pirogov și-a petrecut cea mai mare parte a vieții realizând diverse tipuri de operații chirurgicale, dezvoltându-și propria tehnică de aplicare a ghipsului pe membrele cu oase fracturate.

Pirogov a fost și primul care a folosit anestezia cu eter într-un spital de campanie, salvând mii de vieți. Este considerat unul dintre cei mai mari medici din Rusia și unul dintre părinții chirurgiei moderne.

A murit pe 5 decembrie 1881, dar faptul că s-a stins din viață nu l-a oprit să-și adauge la palmares un nou record: modul în care a fost îmbălsămat l-a transformat într-o mumie excepțională.

Procedura de îmbălsămare a rămas un secret

Nikolai Pirogov mumie
Foto: Russia Beyond

Se crede că trupul chirurgului a fost îmbălsămat de unul dintre discipolii săi, David Vivodțev, folosind un amestec chimic și o tehnică pe care chirurgul însuși le-a conceput.

Specialiștii încearcă de mai bine de un secol să reproducă procesul de îmbălsămare, dar încă nu au obținut aceleași rezultate.

Deși este expus de mai bine de 140 de ani, la temperatura camerei, în capela familiei sale din satul ucrainean Vinnița, cadavrul lui Pirogov este foarte bine conservat.

Spre comparație, mumia lui Vladimir Ilici Lenin este păstrată la o temperatură scăzută constantă și trece prin proceduri speciale de întreținere de două ori pe săptămână.

Totuși, scepticii spun că trupul lui Pirogov se află într-o stare atât de bună datorită faptului că este reîmbălsămat la fiecare cinci sau șapte ani.

Capela
Capela unde se află mumia lui Pirogov. Foto: Pinterest

Singurul lucru asupra căruia toate sursele sunt de acord este că mumia lui Pirogov este mult mai bine conservată decât cea a lui Lenin. Astăzi, capela unde se află rămășițele marelui chirurg face parte din Muzeul Pirogov din Vinnița.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „Mumia extraordinară a doctorului Pirogov, un colos al medicinei”

  1. Mi se pare un gest de egoism,faptul ca nu si-a facut publice realizarile profesionale ,inclusiv metoda de imbalsamare,iar discipolul sau discipolii lui,de asemenea….!!! Din pacate,nu este un caz singular…!!!
    Multumim…!!!

Lasă un comentariu