Fetița Trăsnetului, Băiatul și Fecioara, mumiile perfect conservate ale copiilor sacrificați de incași

Stând picior peste picior, având pe buze o jumătate de zâmbet ca al Giocondei, Fecioara de pe Llullaillaco pare împăcată. Când a fost dezgropată, în 1999, resturile de frunze de coca dintre dinți și mormântul ei aflat pe un munte înghețat erau singurele indicii că mumia era rezultatul unui sacrificiu ritual incaș de acum 500 de ani.

Studiile făcute pe corpul ei perfect conservat ne oferă o perspectivă fără precedent asupra vieții din lunile premergătoare morții, un sfârșit cauzat, cel mai probabil, de hipotermie. În același timp, revelațiile dau naștere unor întrebări tulburătoare cu privire la sacrificiu: Era conștientă de ce i se întâmpla? Acceptase soarta care îi fusese hotărâtă?

Foto: Johan Reinhard

Corpul înghețat al fecioarei de 13 ani a fost îngropat într-o încăpere aflată la 1.5 metri sub pământ, lângă piscul Volcan Llullaillaco, din Anzii Argentinei, alături de cadavrele a doi copii de șase, respectiv șapte ani.

Sângele este încă vizibil în inimile și plămânii acestora, fiind cele mai bine conservate mumii din lume, spune Andrew Wilson, de la Universitatea din Bradford din Anglia.

„Au trăsăturile foarte ușor de recunoscut, ceea ce dă greutate poveștii lor”, afirmă Wilson.

Copiii au fost principalii actori ai unui ritual elaborat numit capacocha, practica incașă de a sacrifica copii pentru a marca evenimente importante din viața împăratului și a ținutului pe care îl controla.

Tot ce știm despre ritual provine din relatări spaniole din secolul XVII, dar acestea nu spun prea multe despre perspectiva copiilor. Cele trei mumii – și mai ales cea a Fecioarei – ne oferă tocmai astfel informații.

Timpul citit în părul Fecioarei

Foto: Johan Reinhard

„Fecioara are un păr fantastic, împletit în cosițe, care are rolul unui calendar care se întinde pe doi ani înainte de moartea sa”, spune Wilson.

Alături de colegii lui, Wilson a analizat felul în care substanțele chimice din păr diferă de la vârf la rădăcină. Rezultatele arată că Fecioara a trecut prin schimbări de dietă importante în ultimii doi ani ai vieții.

Foto: Johan Reinhard

De exemplu, cu circa 12 luni înainte de moarte, regimul său alimentar s-a schimbat, trecând de la mâncare simplă la una mult mai bogată, cu multă carne, ceea ce indică, probabil, momentul în care a fost scoasă din mediul umil și ridicată la rangul de persoană aleasă pentru sacrificiu.

Indicatorii chimici arată că ingera cantități mari de alcool și coca – plantă din care se extrage cocaina – în ultimele luni ale vieții sale. Consumul de coca a ajuns la apogeu când mai avea șase luni de trăit și este posibil să fi coincis cu un ritual de tăiere a părului.

Însă ultimele șase săptămâni de viață au fost marcate de consumul de alcool mai accentuat decât de obicei. Acest lucru lipsea de la cei doi copii îngropați cu ea, botezați Băiatul și Fetița Trăsnetului, care jucau, probabil, roluri de „asistenți” în cadrul ritualului capachoca.

Această diferență i-a intrigat pe Wilson și pe colegii săi, care speculează că acest lucru ar putea arăta nevoia de a o seda pe Fecioară pe măsură ce se apropia ritualul capacocha.

Mecanismul de adaptare

Antropologul John Verano, de la Universitatea Tulane din Louisiana, spune că această posibilitate este demnă de luat în seamă.

„Putem doar să presupunem, însă, fiind mai în vârstă, probabil că putea să-și facă o idee legat de ceea ce i se întâmpla”, spune Verano.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o grămăjoară de coca între dinții mumiei (foto B, secțiunea cu verde), care sugerează că Fecioara a fost sedată atunci când a murit, în urmă cu aproximativ 500 de ani. Foto: Johan Reinhard

Și, deși poate că își considera moartea iminentă o onoare – așa cum știm că o considerau incașii -, probabil că era motiv de anxietate. Cercetătorii se întreabă dacă nu cumva Fecioara era copleșită de perspectiva morții și se folosea de alcool pentru a face față acelor momente.

Totuși, Verano subliniază că creșterea cantității de alcool consumate ar putea să reflecte faptul că fecioara a fost implicată și în alte ritualuri înainte de capacocha, berea din porumb fiind o componentă importantă a ceremoniilor incașe.

Charles Stanish, de la Universitatea din California, Los Angeles, oferă o altă interpretare: drogurile și alcoolul nu erau folosite pentru a o manipula, ci pentru a o amorți.

Verano spune că ar mai exista o cale de a face lumină în această chestiune. Părul conține hormonul de stres numit cortizol, așa că noile studii ar trebui să ofere indicii legate de nivelul de stres al Fecioarei.

„Ar fi foarte interesant să știm dacă spre sfârșitul vieții nivelul de cortizol a crescut”, spune Verano.

Fetița Trăsnetului și Băiatul, ceilalți doi copii de pe Llullaillaco

Foto: Johan Reinhard

La momentul morții, Fetița Trăsnetului avea aproximativ șase ani. Stătea cu picioarele încovoiate, cu mâinile la piept, sprijinite pe coapse și cu fața îndreptată în sus și spre vest.

După înmormântarea ei, cândva în ultimele secole, a fost lovită de trăsnet, care i-a ars o parte din față, gât, umeri și brațe, precum și hainele.

Poartă o rochie maro deschis, prinsă la talie de un brâu multicolor. Umerii îi sunt acoperiți o manta numită lliclla, susținută de un șnur argintiu, tupu, așezat la înălțimea pieptului.

Capul și o parte a corpului îi sunt acoperite de o pătură groasă de lână, iar întregul corp era învelit într-o altă pătură de culoare deschisă, cu broderii roșii și galbene.

Părul ei drept este pieptănat cu două împletituri mici care îi ies pe frunte și poartă ca ornament un platou metalic. Cu ochii închiși și gura pe jumătate deschisă, lăsându-i la vedere dinții albi, Fetița Trăsnetului pare cufundată într-un somn adânc.

Posibil ca un simbol de frumusețe și vârf de ierarhie – deși poate era vorba doar de un semn distinctiv al etniei – craniul său fusese modificat în fragedă copilărie, având o formă conică.

„El Niño”, băiatul de șapte ani

Foto: Johan Reinhard

Primul corp descoperit în acest sit arheologic a fost cel al unui copil de aproximativ șapte ani, așezat pe o tunică cenușie, unku, având fața îndreptată spre răsărit. Interesant, și acest copil avea craniul alungit (dintre cei trei, singura cu craniul normal este Fecioara).

Ca toți bărbații elitei Inca, Băiatul are părul scurt. Poartă un ornament de pene albe susținut de un Huarak’ca (o frânghie de lână) înfășurat în jurul capului. Pe piept poartă un alt ornament, realizat cu fire de păr de lamă și păr uman.

Lângă această mumie au fost descoperite mai multe obiecte lăsate ca ofrandă. Ceea ce le-a atras atenția în mod deosebit arheologilor au fost câteva statuete reprezentând lame în miniatură, realizate din aur și argint, păstorite de bărbați îmbrăcați în haine ce par scumpe, de calitate.

Statuetele reprezentând animale erau de regulă ofrande făcute bărbaților și băieților defuncți și se refereau la principalele activități din sarcina bărbaților, mai ales păstoritul.

În 2004, un studiu efectuat asupra mumiei de cercetătoarea Angelique Corthals a relevat un amestec de sânge și salivă pe o bucată de pânză aflată la gâtul copilului.

Pentru Corthals, aceasta a fost dovada unei hemoragii la plămâni cauzate de o lovitură puternică, ceea ce sugerează că Băiatul a avut parte de o moarte violentă.

Însă arheologul Christian Vitry și inginerul Mario Bernaski sunt de părere că pata de sânge este, de fapt, dovada unui edem pulmonar cauzat de urcarea la altitudinea de peste 6.700 metri.

Această teorie este susținută de faptul că nu au fost găsite semne de violență la nivelul pieptului copilului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu