Arheologii din Egipt au descoperit o mumie cu limbă de aur, veche de 2.000 de ani

Arheologii care cercetează situl antic egiptean de la Taposiris Magna din Alexandria au dezgropat recent 16 puțuri funerare tăiate în stâncă, dintre care unul avea un conținut neașteptat: o mumie cu limbă din aur.

Echipa speculează că, după ce a fost îndepărtată în timpul îmbălsămării, limba persoanei decedate a fost înlocuită cu una din aur, astfel încât decedatul „să poată vorbi cu Osiris în viața de apoi”.

Mumia cu limbă de aur are 2.000 de ani vechime

Mumia cu limba de aur
Mumia cu limba de aur. Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților

Puțurile funerare, care datează de aproximativ 2.000 de ani, erau populare inclusiv în vremea Greciei și Romei antice, când unele rămășițe umane erau păstrate în morminte săpate în munți sau în diverse formațiuni naturale stâncoase.

În mormintele recent descoperite se aflau mai multe mumii. Deși acestea s-au deteriorat în timp, măștile funerare din piatră sunt încă intacte și le furnizează arheologilor detalii suplimentare despre cei îngropați aici.

Săpăturile au fost coordonate de specialiștii de la Universitatea din Santo Domingo, care cercetează situl de aproape un deceniu, relatează LiveScience.

Masca mortuara
Măștile mortuare descoperite în puțurile funerare sunt extrem de bine conservate. Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților

Până la descoperirea mumiilor, echipa de arheologi a mai găsit în templul din Taposiris Magna mai multe monede gravate cu chipul reginei Cleopatra, ceea ce sugerează că lăcașul de cult a fost folosit intens în timpul domniei acesteia (între anii 51 și 30 î.e.n.).

Însă fragmentele de statui și arhitectura locului arată că templul a fost construit mult mai devreme, cel mai probabil de regele Ptolemeu al IV-lea.

Ptolemeu al IV-lea Philopator a domnit în Egipt între anii 221 și 204 î.e.n., iar arheologii speculează că interesul acestuia pentru serbările și ceremoniile fastuoase au contribuit la declinul dinastiei ptolemeice.

De ce limba de aur?

Osiris
Osiris judecă sufletele arhitectului Kha și al soției sale. Papirus din „Cartea egipteană a morților”, din camera funerară a lui Kha, Deir El-Medina (Egipt). Muzeul de Egiptologie din Torino. Foto: Getty

Deși nu sunt siguri exact când au murit oamenii înmormântați la Taposiris Magna, arheologii cred că aceștia au trăit fie în timpul dinastiei ptolemeice (304-30 î.e.n.), fie după ce Imperiul Roman a preluat controlul asupra Egiptului, la moartea Cleopatrei, în anul 30 î.e.n.

Mumia cu limba de aur este bine conservată. Craniul și cea mai mare parte a scheletului sunt încă intacte.

Arheologii speculează că limba celui decedat a fost îndepărtată de îmbălsămători și a fost înlocuită cu o limbă de aur în timpul unui ritual funerar. Astfel, cred cercetătorii, persoana în cauză urma să poată vorbi cu zeul morții, Osiris, în viața de apoi.

Masti mortuare
Câteva dintre măștile mortuare descoperite la Taposiris Magna. Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților

Conform mitologiei egiptene antice, Osiris era stăpânul lumii de apoi și al morților, judecătorul spiritelor celor decedați. Dându-i persoanei care a murit o limbă de aur, îmbălsămătorii sperau ca acesta să-l poată convinge pe Osiris să se îndure de spiritul său.

Alte comori descoperite la Taposiris Magna

Celelalte rămășițe umane nu sunt la fel de bine conservate, dar Kathleen Martinez, arheologul care coordonează săpăturile, a descoperit în puțurile funerare ale acestora o serie de vestigii valoroase.

De exemplu, una dintre mumii purta decorațiuni din aur care îl înfățișează pe Osiris, iar alta a fost înmormântată cu o coroană decorată cu coarne și un șarpe, cel mai probabil o cobră.

Femeie care zambeste
Masca mortuară a femeii care zâmbește. Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților

Un alt simbol, reprezentându-l pe zeul Horus, a fost găsit pe pieptul uneia dintre mumii, ca parte a unui colier cu pandantiv în formă de cap de șoim.

Tot la Taposiris Magna a fost dezgropată mumia unei femei, care poartă o mască mortuară ce îi acoperă mare parte din corp și o înfățișează zâmbind. Lângă alte două mumii au fost găsite rămășițe de papirus, pe care cercetătorii le analizează și încearcă să le descifreze.

Potrivit lui Khaled Abo El Hamd, director general în cadrul Ministerului Egiptean al Turismului și Antichităților, echipa de arheologi a dezgropat și opt capete de marmură datând din epocile greacă și romană.

Capetele au fost sculptate în așa fel încât să semene cu cei decedați, care este posibil să fi fost îngropați în templu.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu