Amuzantul Mr. Bean: 5 lucruri mai puțin cunoscute despre acest personaj bizar

Rowan Atkinson era star de comedie înainte de apariția lui Mr. Bean. Însă crearea acestui personaj „cu față ca de cauciuc”, care iubește ursuleții de pluș, i-a adus lui Atkinson succesul global.

Aventurile amuzante ale lui Mr. Bean au debutat pe micul ecran, înainte de a deveni subiectul a două filme de lungmetraj de succes. Însă, în ciuda înfățișării sale unice, personajul rămâne un mister.

De unde vine? Ce l-a inspirat și ce anume a stat la baza creării lui? Iată cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Mr. Bean.

1

Personajul este bazat pe felul în care era Atkinson la tinerețe

Rowan Atkinson mr. bean
Un artist care îl imită pe Mr. Bean distrează turiștii pentru sume modice. Foto: Getty Images

Potrivit The Vintage News, sămânța personajului a fost plantată în timp ce Atkinson era student la Universitatea Oxford. La început, se gândea la o altă carieră – aceea de inginer, urmând să-și ia diploma de masterat în acest domeniu.

Dar soarta i s-a schimbat după ce a susținut un scheci la un teatru local. Căutând inspirație, s-a dus în fața oglinzii și a început să-și contorsioneze figura inimitabilă. De aici, lucrurile au evoluat.

Procesul a implicat întoarcerea la copilărie. Iată cum îl înfățișează un portret publicat în 1998 în The Independent:

„Când l-a creat pe Mr. Bean, Atkinson s-a bazat pe felul în care era el însuși la vârsta de 9 ani. La școală, era tachinat fără milă de șmecherii care credeau că arată ca un extraterestru.”

„Bean are multe în comun cu mine. Este stupid în societate, egoist și lipsit de maniere – însă poate fi dulce, inocent și bine intenționat”, spune Rowan Atkinson.

2

Richard Curtis a fost cocreatorul personajului

Richard Curtis. Foto: Pinterest

Richard Curtis a fost, și el, student la Oxford, iar ulterior a scris și regizat filme precum Patru nunți și o înmormântare și Love Actually. Întâlnirea cu Rowan Atkinson a avut drept rezultat colaborări fructuoase.

În 2018, Atkinson a stat de vorbă cu cei de la People TV despre scheciurile inițiale pe care le-a scris cu Curtis, scheciuri care s-au dovedit de neprețuit pentru personajul Bean.

„Nu le consideram scheciuri cu Mr. Bean, însă asta erau de fapt. Și până atunci descoperisem că mă puteam exprima vizual dacă mi se cere să spun o poveste comică, fără să folosesc cuvinte”, a spus actorul.

3

Mr. Bean a fost inspirat de un geniu francez

Bean este umor ieftin în stare pură și încântă fanii comediei din lumea întreagă. Dar probabil că fanii săi nici nu știu câte îi datorează Mr. Bean unui maestru francez al comediei de pe marele ecran.

Jacques Tati (1907-1982, în acțiune în videoclipul de mai sus) este celebru pentru filme cum ar fi Vacanța Domnului Hulot, din 1953, în care sunt prezentate isprăvile comice ale personajului care dă titlul filmului.

Atkinson a realizat un film-omagiu pentru Tati, Vacanța Domnului Bean, în 2007. Vorbind cu cei de la New York Times în 2018, Rowan Atkinson a făcut dezvăluiri:

„Am văzut Vacanța Domnului Hulot când aveam 17 ani și avea un ton și o atitudine și o lentoare pe care nu le mai întâlnisem în niciun film de comedie. Ideea de a te exprima în întregime prin mijloace vizuale, și nu verbale a fost inspirată de acest comic.”

4

Stilul de lucru al lui Atkinson este neconvențional

Rowan Atkinson mr. bean
Atkinson aducând la viață o scenă celebră din episodul Do-It-Yourself, Mr. Bean pe un Mini la Goodwood Circuit Revival, 2009. Foto: Pinterest

Mr. Bean a luat naștere când Atkinson s-a privit în oglindă și s-a strâmbat de câteva ori. Însă de atunci, Atkinson nu și-a mai verificat personajul în oglindă.

Într-un material din 2015 al Mental Floss, publicat cu ocazia sărbătoriri a 25 de ani de la nașterea personajului Mr. Bean, se spune că „Atkinson s-a decis să aibă încredere în mimica feței sale după acel prim spectacol de la Oxford, încununat de succes.”

Articolul citează un interviu al actorului acordat celor de la BBC, interviu în care actorul face următoarea dezvăluire:

„De atunci, nu mi-am mai analizat fața. Sper că își face în continuare treaba.”

Poate că tot la acea vreme Bean a învățat să-și miște urechile, o caracteristică a lui Bean care nu este rodul vreunui efect special. Atkinson este renumit pentru faptul că își gândește foarte mult scheciurile, oricât de „ușoare” ar putea să pară rezultatele finale.

5

Nu există prea multe scheciuri cu Mr. Bean

Roma, 14 mai 2011. Rowan Atkinson conduce un BMW 328 Mille Miglia Roadster (1939), în cadrul celebrei curse pentru mașini clasice Mille Migla. Fotografie realizată în Roma, lângă Castel sant’Angelo. Foto: Pinterest

„Cantitatea de comedie” oferită de Mr. Bean pe micul ecran este limitată. În total, există 14 episoade, iar al 15-lea este, de fapt, o compilație.

Mr. Bean s-a întors la cinema în reclame pentru branduri precum Snickers și în câteva scheciuri pentru Comic Relief, cel mai recent fiind realizat în 2015.

Una dintre cele mai recente apariții ale sale a fost pentru compania de telecomunicații Etisalat, unde Mr. Bean „schimbă canalele, până când acțiunea iese din ecran și ajunge pe canapeaua lui”, potrivit The Gulf Today.

Apoi, Mr. Bean „intră în pielea mai multor personaje: un războinic scoțian, un domn și o doamnă din epoca victoriană, un fotbalist, un om al junglei, un bărbat care mânuiește o drujbă, un șofer de curse și un justițiar spaniol care mânuiește o spadă.”

În ceea ce privește revenirea pe micul ecran, Atkinson este ambiguu:

„Mă îndoiesc că Bean se va întoarce. Vine un moment în care ai făcut tot ce se putea face. Însă niciodată să nu spui niciodată”, a declarat Atkinson în 2018 pentru The Graham Norton Show.

Când un personaj devine atât de popular ca Mr. Bean, este doar o chestiune de timp până când eroul neîndemânatic va lovi din nou.


Acum, după ce ai aflat aceste curiozități despre Mr. Bean, descoperă cazul bizar al lui Sue cea Serioasă, femeia pe care nimeni n-o putea face să zâmbească.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu