Movilele bizare construite de râmele gigantice de pe fluviul Orinoco

Pe câmpiile inundate din apropierea fluviului Orinoco, din America de Sud, se află mii de movile de pământ bizare, cunoscute printre localnici sub denumirea de „surale”.

Situate la distanțe aproximativ egale unele de altele, aceste movile pot ajunge până la 2 metri înălțime și 5 metri în diametru.

Movile Orinoco
Vedere aeriană a movilelor de pe malurile fluviului Orinoco. Foto: National Gepgraphic

Ridicăturile de pământ au fost descrise pentru prima dată în anii ’40, dar oamenii de știință le-au ignorat mult timp, deoarece credeau că sunt create de om.

Cu toate acestea, în ultimii ani cercetătorii și-au dat seama că adevărații „arhitecți” ai movilelor sunt niște râme gigantice, care ajung până la 1 metru lungime.

Potrivit unui studiu realizat de Anne Zangerlé, de la Universitatea de Tehnologie Braunschweig din Germania, și Delphine Renard, de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, aceste creaturi aparțin genului Andiorrhinus și sunt cele mai mari râme care trăiesc în zonă.

Se hrănesc cu materia organică pe care o găsesc în sol, iar excrementele lor sunt un melanj de pământ, noroi și nisip. În timp, aceste excremente se adună și formează bizarele movile.

Râmele construiesc movilele în mod intenționat

Viermi
Râmele care construiesc movilele pot atinge lungimea de 1 metru. Foto: Doyle McKey

Potrivit BBC, diametrul mediu al excrementelor râmelor obișnuite nu depășește 1.5 centimetri, însă în cazul Andiorrhinus acesta este de peste 5 centimetri.

Trăind în bălțile formate între movile, aceste nevertebrate au niște obiceiuri neobișnuite: trăiesc, se hrănesc și defechează mereu în același loc.

De aceea, movilele cresc în permanență, iar bălțile devin tot mai adânci. Potrivit Amusing Planet, la movilele de mari dimensiuni au contribuit mai multe generații de râme.

Cercetătorii au descoperit că movilele nu sunt un efect secundar al obiceiurilor acestor creaturi. Râmele le construiesc în mod deliberat, pentru a-și asigura supraviețuirea.

Movile Orinoco 02
Foto: Magnus Mundi

Bazinul fluviului Orinoco se inundă în fiecare an, iar aceste ridicături le oferă râmelor un loc sigur, pe care se pot refugia.

Movilele sunt folosite și de alte animale pentru a se apăra de inundații. La construirea lor ajută și alte specii de râme, iar rădăcinile plantelor le consolidează și le mențin.

Movilele au și un rol important în ecologia zonei. Modificând umiditatea din sol, influențează speciile de plante care pot crește în zonă.


Animalele sunt niște constructori foarte pricepuți: iată 10 structuri uimitoare construite de animale. Apoi, te invităm să descoperi albinele unice în lume, care construiesc faguri în formă de spirală.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu