Viața pe ceas: De 10 ani, un bărbat își notează zilnic absolut tot ce face

Morris Villarroel, profesor la Universitatea Politehnică din Madrid, dorea să aibă o imagine mai detaliată a vieții sale de zi cu zi, ca să-și poată da seama cum ar putea trăi mai eficient.

De aceea, cu 10 ani în urmă, a început să-și noteze absolut toate lucrurile pe care le făcea în fiecare zi. De atunci, nu s-a mai oprit.

Morris Villarroel
Profesorul Morris Villarroel dă dovadă de o tenacitate ieșită din comun. Foto: bbc.co.uk

În 2010, când a împlinit 40 de ani, Villarroel a decis să demareze un experiment de autocunoaștere și perfecționare. A început să noteze în detaliu toate lucrurile care i se întâmplau, descriindu-și cu meticulozitate experiențele, locurile în care se afla, oamenii pe care îi întâlnea.

La fiecare 15-30 de minute ale fiecărei zile, bărbatul își scotea jurnalul și se apuca de scris. S-a gândit că astfel va reuși să își aducă aminte totul și să-și eficientizeze viața de zi cu zi.

Aproape zece ani mai târziu, profesorul spune că a avut dreptate. Unul dintre principalele scopuri ale acestui experiment a fost acela de a-și organiza mai bine timpul.

Pentru asta, a fost nevoie să înțeleagă cum anume își petrecea fiecare minut și felul în care acest lucru îi afecta dispoziția și starea de bine.

Morris Villaroel 2
Profesorul spaniol susține că, datorită jurnalului, își organizează timpul mai bine. Foto: quantifiedself.com

De exemplu, Villarroel obișnuia să meargă cu mașina la muncă. De îndată ce a început să țină jurnalul, a observat că avea tendința să se supere din cauza unor incidente minore, precum agresivitatea celorlalți șoferi sau ambuteiajele.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Jurnalul l-a ajutat să-și îmbunătățească viața

Așa că a început să ia metroul sau să meargă pe jos la serviciu. Asta l-a eliberat de stres și l-a ajutat să fie mai sănătos. Într-un interviu, Morris Villarroel a spus că ținerea unui jurnal pe o perioadă atât de îndelungată l-a ajutat să își îmbunătățească performanțele la cursuri și conferințe.

L-a ajutat să observe detaliile și să implementeze soluții pentru probleme pe care altfel le-ar fi uitat. Cum își păstrează toate datele într-un document Excel, precum și într-un jurnal, ele sunt ușor accesibile.

Astfel, Villarroel poate să urmărească aspecte specifice, precum timpul alocat diverselor proiecte. De obicei, în fiecare seară, bărbatul își face planul pentru ziua care urmează.

Morris Villaroel 3
Villarroel își documentează inclusiv timpul petrecut la conferințe. Foto: twitter.com

Apoi, peste zi, ia notițe la fiecare 15-30 de minute, oferind detalii despre locul în care se află și despre ce face în respectivul moment, fie că este vorba despre ceva nou și incitant sau despre ceva obișnuit, precum statul la coadă într-un supermarket.

Bărbatul spune că, notând fiecare detaliu din viața lui, a reușit să facă îmbunătățiri mici, dar importante.

„Pot să urmăresc detaliile fiecărei zile și aproape ale fiecărei ore din ultimii 10 ani. Fără acest jurnal, nu aș cunoaște toate aceste detalii”, a declarat Villarroel.

Ultimii zece ani din viața sa sunt notați în 307 caiete. Bărbatul estimează că petrece aproximativ o oră pe zi scriind în jurnal, ceea ce poate că nu este un exemplu strălucit de management al timpului.

Însă profesorul spaniol spune că îmbunătățirile aduse vieții sale pe baza observațiilor notate compensează acest timp. Villarroel plănuia să înceteze experimentul după 10 ani, adică în februarie 2020. Dar, cum acest lucru a devenit a doua sa natură, s-a decis să continue.


Profesorul Morris Villarroel nu este singurul om care a dat dovadă de o răbdare de fier. Descoperă povestea uimitoare a lui Ferdinand Cheval, poștașul care și-a petrecut 33 de ani construind un palat cu pietre adunate de pe drum.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Viața pe ceas: De 10 ani, un bărbat își notează zilnic absolut tot ce face”

Lasă un comentariu