A fost descoperit mormântul unei „vampiroaice”: avea o coasă la gât și un lacăt la picior

Descoperirea a fost făcută în luna august într-un cimitir din secolele al XVII-XVIII din satul Pień, din Polonia, într-o zonă în care au fost deja găsite numeroase cadavre cu haine luxoase și bijuterii din aur încrustate cu pietre prețioase.

De fapt, scheletul care a atras atenția cercetătorilor de la Universitatea Copernic nu face excepție de la această tendință, deoarece a fost îngropat purtând o șapcă de mătase, un material rezervat celor mai înalte clase ale societății.

Arheologii polonezi curăță cadavrul pentru o ședință foto înainte de a proceda la exhumarea acestuia. Foto: Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
Arheologii polonezi curăță osemintele pentru a le fotografia înainte de a proceda la exhumarea completă  a rămășițelor. Foto: Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Dar descoperirea surprinzătoare a fost că, deasupra gâtului femeii, superstițioșii săteni din Pień au pus lama unei coase ascuțite, care a fost interpretată ca o măsură de precauție împotriva posibilității ca defuncta să se ridice din mormânt pentru a-i teroriza pe cei vii ca un vampir însetat de sânge.

În plus, în jurul degetului mare de la un picior i-a fost pus un lacăt, o amuletă despre care se credea la acea vreme că împiedică sufletul să se întoarcă în trupul celui decedat într-un mod nefiresc.

Teama de strigoi

În realitate, oricât de ciudat ar părea, nu a fost un eveniment excepțional. Astfel de înmormântări erau frecvente în acea vreme, când se credea cu tărie că diavolul lucra prin intermediul a tot felul de vrăjitoare, cărora li se atribuiau puteri magice, cum ar fi învierea.

Tocmai în aceste vremuri întunecate peste 15.000 de femei din Polonia au fost masacrate sub acuzația de vrăjitorie, arse pe rug, înecate în apă sau spânzurate. În Epoca Modernă, vampirismul era un tip de blestem legat de acest fenomen, deoarece se considera că își avea originea într-un pact cu Lucifer, similar celui încheiat de vrăjitoare pentru a-și dobândi abilitățile malefice.

Astfel de precauții erau frecvente într-o perioadă în care puterea magiei și a diavolului erau omniprezente în imaginarul popular. Foto: Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
Aceste măsuri de precauție erau obișnuite într-o perioadă în care puterea magiei și a diavolului erau omniprezente în imaginația populară. Foto: Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Vampiri executați

Atunci, mulți dintre cei suspectați de a fi vampiri au fost executați și îngropați într-un mod special: bătuți în cuie în sicriu, cu un obiect ascuțit în jurul gâtului, sau pur și simplu decapitați și cu un țăruș înfipt în inimă.

Chiar dacă aceasta este prima înmormântare cu coasa găsită în Polonia, corpuri decapitate fuseseră deja găsite la Cracovia în 2008, iar în 2014 li s-au alăturat rămășițele unui bărbat căruia i s-au spart dinții cu o cărămidă și al cărui picior fusese înșurubat în pământ. Simbolismul înmormântării a fost cât se poate de evident.

Analizele de laborator vor dezvălui acum mai multe despre moartea acestui cadavru misterios. Foto: Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
Analizele de laborator vor dezvălui acum mai multe despre moartea tinerei de viță nobilă. Foto: Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Directorul șantierului arheologic, Dariusz Poliński, crede că incisivii lungi ai femeii ar fi putut duce la urmărirea și execuția ei pentru vampirism, deși, având în vedere că rămășițele nu prezintă semne de violență, s-ar fi putut crede că a fost mușcată de unul dintre strigoi.

Acest lucru ar sugera că înmormântarea cu coasa ar fi fost realizată în acest mod pentru a preveni transformarea ei după moarte, din cauza bolii.

În continuare, citește Morți vii, strigoi și moroi: Dovezile căutate în sicriu de vânătorul de vampiri

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu