„Mormântul” radioactiv din Pacific, plin cu deșeuri nucleare, a început să se crape

În Insulele Marshall, localnicii au găsit o poreclă pentru Domul Runit, un gigantic depozit de reziduuri nucleare: îl numesc „Mormântul”. Acest crater sigilat conține peste 87.800 de metri cubi de deșeuri radioactive, îngropate aici în urma eforturilor de a curăța resturile create după ce Armata SUA a detonat în zonă bombe nucleare în anii ’40-’50.

Din 1977 până în 1980, în jur de 4.000 de soldați americani au avut sarcina de a face curățenie pe Atolul Enewetak. Au curățat solul contaminat, depozitându-l alături de alte materiale și reziduuri radioactive – echipamente militare, beton și fier vechi, relatează Business Insider.

Al doilea crater care apare în această imagine, cel fără capac de beton, a fost creat tot în urma unui test nuclear. Foto: Getty

Toate acestea au ajuns în Domul Runit, pe care militarii l-au acoperit apoi cu ciment. În total, în crater se află reziduuri radioactive cu care s-ar putea umple 35 de piscine olimpice.

Cea mai mare parte a deșeurilor este compusă din nisip iradiat cu plutoniu, un izotop care poate cauza cancer la plămâni dacă este inhalat. Însă, cum nivelul mării a crescut în zonă – cu circa 7 milimetri pe an din 1993 -, apa a început să se infiltreze în solul de sub dom.

Fundul craterului nu a fost căptușit cu ciment. Așa că apa în creștere amenință să scufunde „Mormântul” sau să-l crape.

Apar fisuri în Domul Runit

Înainte de testele nucleare din anii ’40 și ’50, locuitorii Atolului Enewetak au fost obligați să își părăsească locuințele, fiind relocați pe insulele din apropiere. Astăzi, numai trei din cele 40 de insule ale atolului sunt considerate sigure pentru prezența oamenilor.

În prezent, pe ele trăiesc în jur de 650 de persoane, iar insula pe care se află Domul Runit rămâne nelocuită.

Pe Insula Runit se găsește un enorm crater acoperit cu beton, care conține zeci de mii de metri cubi de deșeuri nucleare. Foto: EPA

În 2013, Departamentul de Energie al SUA a anunțat că este posibil ca materialele radioactive să se scurgă din dom în mediul marin, însă a adăugat că „un astfel de eveniment nu ar duce la schimbări semnificative ale dozei de radiații la care ar fi expusă populația.”

Dar nivelul mării din jurul Insulelor Marshall continuă să crească. Până în 2030, ar putea crește cu 3-16 centimetri, ceea ce ar putea avea ca efect furtuni și inundații pe coastă. Până în 2100, domul ar putea fi scufundat complet.

Localnicii se tem că pagubele produse structurii ar putea avea ca rezultat riscuri la adresa sănătății lor.

„Dacă se crapă, majoritatea celor de aici vor pleca. Este ca și cum am aștepta să fim înghițiți de un mormânt”, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation Christina Aningi, care locuiește pe Atolul Enewetak.

Savanții încă nu știu dacă nivelul de radiație este motiv de panică

Câteva investigații au relevat că „Mormântul” are scurgeri. Foto: Credit: Pen News / Fundația Okeanos

Ken Buesseler, un chimist care plănuiește să ia mostre din solul de lângă dom, a declarat recent pentru Business Insider că îngrijorările legate de nivelurile de radiație ar putea fi exagerate.

Locuitorii de pe Atolul Enewetak ar trebui să inhaleze plutoniul scurs sau să fie expuși la apă contaminată prin abraziune pentru ca sănătatea să le fie afectată. De aceea, oamenii de știință studiază efectele expunerii la radiații pe aceste insule.

„Nu poți gusta, mirosi sau simți radiațiile. Sunt niște forțe invizibile care pot să îți facă rău și nimeni nu vrea asta”, a spus Buesseler.


Iată alte câteva articole care s-ar putea să te intereseze:

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu