A fost descoperit mormântul lui Romulus, fondatorul Romei?

Arheologii au descoperit un sarcofag din piatră vechi de 2.600 de ani, într-o încăpere de sub Forumul roman din Roma.

Aceștia cred că lăcașul ar putea fi mormântul lui Romulus, cel care, potrivit mitologiei, a fondat Roma și regatul roman împreună cu fratele său geamăn, Remus.

Mormantul lui Romulus
Foto: bbc.co.uk

În urmă cu un an, arheologii care lucrau pe situl de la Forumul roman au săpat sub o scară care duce spre comitium, spațiul de întâlnire în aer liber al romanilor.

Săpăturile au fost demarate după un studiu aprofundat al documentelor arheologului italian Giacomo Boni, din 1899. Arheologul a menționat în special descoperirea lapis niger (piatra neagră), o stelă realizată din rocă vulcanică, pe care scriitorul Varron a descris-o în jurul anului 30 î.e.n.

Potrivit lui Varron, lapis niger marchează mormântul lui Romulus. Urmând indicațiile lui Giacomo Boni, arheologii au descoperit o cameră subterană, care conținea un sarcofag și o piatră circulară, despre care se crede că a servit drept altar.

Sarcofagul de 1,4 metri pe care l-au descoperit datează din secolul al VI-lea î.Hr. și este confecționat dintr-un singur bloc din rocă vulcanică.

Mai este nevoie de cercetări

Mormantul lui Romulus 02
Sarcofagul și piatra circulară. Foto: thenewdaily.com.au

Cele două structuri din piatră au fost amplasate sub Forum, care era centrul vieții publice din Roma Antică, deoarece romanii credeau că Romulus a fost îngropat acolo.

Arheologii nu au stabilit cu exactitate dacă este vorba de mormântul lui Romulus sau doar despre un monument închinat memoriei lui. Însă un comentariu al poetului Horațiu, atribuit lui Varron, sugerează că acesta ar putea fi chiar mormântul întemeietorului Romei.

Romanii antici credeau că mormântul conținea rămășițele fondatorului orașului lor, dar sarcofagul de piatră pe care arheologii l-au descoperit este gol.

Potrivit legendelor, cei doi frați gemeni, Romulus și Remus, erau fiii preotesei Rhea Silvia și ai lui Marte, zeul roman al războiului. Cei doi a fost separați de mamă la ordinul bunicului lor, regele Numitor, și au fost abanadonați într-un coș pe râul Tibru.

Romulus si Remus
Romulus și Remus, hrăniți de lupoaica ce i-a salvat. Foto: Wikimedia

Copiii au fost salvați de o lupoaică, ce i-a alăptat. Deveniți adulți, Romulus și Remus au decis să pună bazele unui oraș în locul în care și-au petrecut copilăria alături de lupoaică. Însă, Romulus l-a ucis pe fratele său într-o dispută legată de numele viitorului oraș.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă 7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale. Apoi, află cum se insultau politicienii din Roma Antică.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

Cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu