În satul Yatou din provincia chineză Shandong se află un sit funerar unic în lume. Acesta îi aparține ducelui chinez Jing din Qi, care a fost îngropat alături de 600 de cai.
Mormântul a fost descoperit în 1964, iar de atunci a fost excavată doar o mică parte din această adevărată comoară arheologică.
Mormântul a stat neatins 2.500 de ani

Pe numele său real Lu Chuju, ducele Jing din Qi a condus statul Qi între anii 548 și 490 î.e.n. După un început de domnie marcat de lupte de putere și asasinate între membrii clanurilor nobiliare, ducele Jing a condus statul într-o atmosferă de pace și de prosperitate.
În toamna anului 490 î.e.n., Jing s-a stins din viață și a fost îngropat în Yatou, într-un mormânt uriaș, alături de 600 de cai, animale pe care le iubea foarte mult.
Potrivit China Daily, documentele istorice arată că ducele avea o mare pasiune pentru cai. La palatul său a fost angajată o adevărată „armată” de îngrijitori, care hrăneau și antrenau animalele.

Astfel, nu este de mirare că ducele a fost înmormântat alături de animalele sale preferate. Surprinzător este, însă, numărul mare de cai sacrificați pentru a-l însoți pe conducător în viața de apoi.
Timp de peste două milenii, mormântul ducelui Jing a rămas neatins. În 1964, arheologii au descoperit în partea de nord a sitului funerar câțiva dintre caii cu care fusese înmormântat conducătorul. La acel moment au fost găsite 145 de schelete de animale.
Câțiva ani mai târziu au fost excavate alte 106 schelete. Cercetările arată că animalele au fost plasate într-un șanț lung de 215 metri, în formă de „U”, care flanchează laturile de nord, de vest și de est ale mormântului.
Caii au fost aranjați pe două rânduri și așezați pe o parte, în postură de agalop. Astfel, pare că animalele sunt gata în orice moment să pornească la război.
Animalele au băut alcool înainte de a fi sacrificate
Analiza scheletelor prelevate din sit a arătat că la momentul sacrificării animalele erau tinere, cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, potrivit Ancient Origins.
Arheologii speculează că animalelor li s-a administrat alcool până când au căzut în stare de inconștiență. Apoi, au fost ucise pe rând, cu lovituri puternice la cap.
În istoria Chinei, caii au avut o importanță deosebită, fiind folosiți atât în agricultură, cât și în domeniul militar. Numărul carelor de război deținute de state erau un indicator important al competitivității și puterii.

O țară cu peste 1.000 de care de război, care erau de obicei trase de patru cai, era considerată o putere militară în vremurile antice.
Faptul că în mormânt au fost îngropați aproximativ 600 de cai pe deplin sănătoși, care puteau echipa 150 de care de luptă, este o dovadă că statul condus de ducele Qi era o putere economică și militară importantă în acele vremuri.
Însă specialiștii nu au reușit să investigheze situl mai în detaliu. Săpăturile au fost oprite în 2003 din cauza lipsei fondurilor, dar arheologii de la acea vreme au estimat că în mormânt ar putea exista până la 600 de cai. Până acum au mai fost descoperite 30 de schelete de câini, două de porci, precum și osemintele altor șase animale domestice.
În 2019, după o pauză de 16 ani, excavările au fost reluate, iar experții vor putea să confirme în sfârșit numărul exact de animale îngropate alături de ducele Jing.
Agenția de știri Xinhua a precizat că în timpul excavărilor inițiale au fost descoperite și peste 3.000 de artefacte, iar săpăturile vor scoate la iveală, probabil, alte comori arheologice.
În prezent, lângă mormântul ducelui, care este un sit istoric și cultural de importanță națională, se află un muzeu. De asemenea, UNESCO analizează posibilitatea de a include situl pe Lista Patrimoniului Mondial.