Mormântul antic sculptat în stâncă ce a ajuns să fie dat uitării

La prima privire, ați putea presupune că este doar o intrare cavernoasă într-o stâncă, dar dacă priviți cu atenție, veți vedea un mormânt antic sculptat în stâncă, împodobit cu stâlpi și sculpturi cândva mărețe.

În ciuda frumuseții și unicității sale, situl istoric uimitor dispare rapid în fața neglijenței și a eroziunii naturale. Locul este cunoscut sub numele de Mormântul Kalekapı de la Donalar, situat lângă orașul Tașköprü din nordul Turciei, nu departe de coasta Mării Negre.

Sus, pe fața stâncii, există o intrare dreptunghiulară în fața unui portal cu doi stâlpi groși. În interior, există o cameră mortuară care măsoară aproximativ 10 pe 15 metri. De asemenea, se pare că are o baie turcească hamam, oferind câteva indicii despre posibila sa utilizare în vremuri străvechi.

Mormântul antic sculptat în stâncă ce se estompează pe zi ce trece

Pare că mormântul antic sculptat în stâncă ar putea fi greu de escaladat chiar și de Lara Croft, dar există o modalitate simplă de a intra: în vârful stâncii, există o intrare într-un tunel prin intermediul unei scări.

Înconjurând portalul din stâncă, există un relief uriaș de sculpturi, incluzând un bărbat care se luptă cu un leu, un taur, o fiară asemănătoare grifonului și poate un unicorn. Savanții cred că reprezentarea acestor fiare mistice, care sunt destul de neobișnuite pentru regiune, arată urmele culturii elenistice grecești și persane care au fost lăsate în această regiune.

În mod tragic, sculpturile se estompează rapid. Cele mai recente fotografii nu reușesc să arate niciun animal în relief, dar acestea sunt semnificativ mai vizibile în imaginile făcute cu doar câțiva ani în urmă, scrie IFLScience.

Ce anume a afectat monumentul?

La aproximativ 10 kilometri distanță de Mormântul Kalekapı din Donalar, puteți vizita mult mai faimosul oraș roman Pompeiopolis. Cu toate acestea, mormântul din stâncă este probabil cu sute de ani mai vechi decât aceste ruine romane impresionante.

Unii experți susțin că mormântul a fost construit pentru conducătorii ajunși la putere datorită Imperiului Persan de la sfârșitul secolului al V-lea și până la începutul secolului al IV-lea î.Hr. Alte surse sugerează că a fost construit de paflagonieni la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. În orice caz, se poate spune că mormântul are probabil o vechime de aproximativ 2.500 de ani.

Dar timpul nu a cruțat mormântul, iar ultimele trei decenii au fost și mai crude. Forma stâlpilor s-a tocit, iar fațadele s-au estompat față de strălucirea de odinioară.

Lütfi Gültekin, director adjunct al culturii și afacerilor sociale al municipalității Tașköprü, a declarat recent pentru Hürriyet Daily News că în ultimii 30 de ani s-a înregistrat o eroziune devastatoare a reliefului exterior, acesta dând vina pe ploaia acidă și pe schimbările climatice.

Totuși, Gültekin a adăugat că autoritățile locale au încercat să încurajeze turismul în acest sit și să încurajeze explorarea arheologică în continuare, ceea ce speră că va determina guvernul să impună protecții mai stricte și să salveze viitorul monumentului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu